Tri zadarske učiteljice ostale bez posla: Sindikati ravnateljima utjeruju strah u kosti, a oni zapošljavaju po stranačkom ključu!

(Zadarski.hr) Učiteljica razredne nastave Z.V. je 19 godina putovala iz Zadra u Obrovac gdje je radila u tamošnjoj osnovnoj školi, a onda je smanjenjem broja razrednih odjela postala tehnološki višak, pa ju je Povjerenstvo za viškove i manjkove rasporedilo u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Njen slučaj, te sudbina njene dvije kolegice upućene u OŠ Stanovi, predmet je nove epizode tradicionalnog rata između ravnatelja i učiteljskog sindikata koji se rasplamsa početkom svake školske godine.

– Raspoređena je u OŠ ŠK Benje jer su tražili tri učiteljice razredne nastave na neodređeno vrijeme. Javila se na posao u petak i u ponedjeljak, ali ju ravnatelj Marko Marin odbija zaposliti i najavljuje svoje očitovanje Povjerenstvu, a već je uzeo nekog na određeno vrijeme za to mjesto. To je manipulacija i izigravanje Zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju po kojemu je ova žena trebala biti primljena, ali ona, očito, nema jaku političku vezu, kaže Tinka Zemunik, regionalna povjerenica Učiteljskog sindikata Hrvatske.

Bez dijela satnice hrvatskog jezika i tehničke kulture u školama u Gračacu i Poličniku ostale su i M.K. i A.M.K. koje su upućene u OŠ Stanovi gdje ih je u ponedjeljak ujutro dočekao ravnatelj Markica Perić.

– Ravnatelj nam je i prije no što smo ušle u ured rekao da nas neće primiti i da nas odbija iz pedagoških razloga, odnosno da je raspored već napravljen i da mi nismo cjelovite osobe kakve njemu trebaju. Razgovor je trajao nepunu minutu. Obavijestite prosvjetnu inspekciju u Splitu i neka krene postupak. Raspisivanje natječaja smatramo neprihvatljivim jer smo organizacijski višak i trebamo biti zbrinute unutar sustava po članku 107. Zakona o osnovnom školstvu, pisale su njih dvije sindikatu.

– Zvat ćemo inspekcije i upoznati Ministarstvo s tim. U prvom slučaju ravnatelj uzima “pripravnicu koju je godinu dana pripremao i koja mu odgovara”, a u drugom prima izvjesnu “gospođu Nekić” koja dolazi izvan sustava. Takvo ponašanje obojice ravnatelja protivi se Zakonu o osnovnom školstvu, ali i kolektivnom ugovoru kojega je potpisao resorni ministar, najavljuje Tinka Zemunik.

– Zatečen sam, pedagošku godinu treba pripremiti bez nepoznanica, pa sam već angažirao neke učitelje na 15 dana. Naknadno će biti raspisan natječaj, pa se mogu javiti i te dvije gospođe. Treba nam cjelovita satnica, a Povjerenstvo nam šalje osobe koje imaju dio satnice u drugim školama iako mi već imamo dosta nastavnika koji rade u dvije ili više škola. Imam osjećaj da Povjerenstvo šalje ljude samo k nama u OŠ Stanovi, ali neću dopustiti da se stvari lome preko škole, pa i pod cijenu da me se zamijeni, kaže ravnatelj “Stanova” Markica Perić negodujući zbog kašnjenja Povjerenstva koje mu je ljude poslao na dan početka škole.

Ravnatelj OŠ ŠK “Benje” Marko Marin je kudikamo oštriji:

– Povjerenstvo opet djeluje na netransparentan i klijentelistički način, pa postavljamo pitanje gdje je lista evidencije s inicijalima zaposlenika koji trebaju biti objavljeni na mrežnim stranicama Ureda državne uprave? Ne obrazlaže se kako i na koji način je koji od ovih kandidata postao tehnološkim viškom i da li on to stvarno jest ili se radi o nadopuni norme. Potrebu za mjestom razredne nastave prijavilo je 13 škola, od toga neke i po četiri radna mjesta, a njima nije upućen nitko. Po kojim se to kriterijima odlučuje tko će biti upućen u koju školu ili je bitno samo da se dođe do „željene škole”?! Zašto se nekim školama upućuje uvijek, a nekim školama nikad? Pa oni šalju viškove samo u škole čiji se ravnatelji usprotive, kaže Marko Marin dodajući da je ugovor o radu na određeno vrijeme već potpisao zbog poslova koji ne trpe odgodu i kako bi početak školske godine protekao funkcionalno.

Marin zamjera Povjerenstvu da ne vodi računa je li škola u mogućnosti na funkcionalan način uklopiti u raspored tehnološke viškove koje im se šalje.

Po podacima sindikata, na području Zadarske županije deset je nastavnika proglašeno tehnološkim viškom, tri u razrednoj, a sedam u predmetnoj nastavi. S obzirom da se četvero od njih nije javilo sindikatu, pretpostavlja se da su ih ravnatelji škola u koje su upućeni primili na posao. Sindikalne statistike kažu da neprimljeni tehnološki viškovi u pravilu dobijaju pokrenute sudske sporove iz kojih se škole u većini slučajeva povuku i naknadno ih prime na posao.

MARKO MARIN: Tinka Zemunik je ravnateljima utjerala strah u kosti!

TINKA ZEMUNIK: Oni imaju političku pozadinu, pa tako i zapošljavaju!

– Utjecaj sindikata na Povjerenstvo je prevelik! Sada nam opet šalju prijatelje, znance i sindikalne aktiviste. Pa neće valjda sindikati voditi školu?! Pogotovo zato što ja radim po zakonu, a oni krivotvore podatke, jer ima tu i lažnih viškova i onih koji bi htjeli birati školu u kojoj će raditi. Sindikat štiti i neradnike, a Tinka Zemunik je utjerala strah u kosti nekim ravnateljima, kaže Marko Marin čudeći se da mu Povjerenstvo viškove šalje tek 1. rujna, neposredno pred početak škole.

– Nitko od tih ljudi nije bio sindikalni aktivist, niti znam kako izgledaju i jesu li uopće članovi sindikata! Što se “kašnjenja Povjerenstva” tiče, pa upravo su te dvije škole skrivale slobodna radna mjesta i podatke su dostavili tek 31. kolovoza! Neka ravnatelji objasne kriterije po kojima biraju ljude izvan sustava, po boji očiju ili političkim vezama. Zadar je malo specifičan, jer ravnatelji imaju vrlo jaku političku pozadinu koja im omogućava ovakvo ponašanje i zapošljavanje po nekim drugim, a ne zakonskim kriterijima, odgovara Tinka Zemunik.

4 Comments

 1. Generator svih problema u četri dalmatinske županije je Sindikat hrvatskih učitelja. U ostalim djelovima Hrvatske što se tiče zbrinjavanja nema problema.

  1. Ima takvih slučajeva i u drugim dijelovima Hrvatske. Evo, npr. Vukovarsko srijemska županija. Strašno je što se događa. Učiteljice dobiju uputnicu da se jave u određenu školu kao tehnološki višak, ali ravnatelji se sve češće očituju da ne žele primiti osobu koja im je upućena. Imam dojam da su se ohrabrili primjerima iz prakse koji pokazuju da slobodno mogu navesti bilo koji razlog i ne primiti osobu koja je višak. I to prolazi! Sindikat ništa ne poduzima, u Uredu rade osobe koje također samo sliježu ramenima,…Ravnatelji primaju osobe koje su im podobne na 15 dana, zatim raspišu natječaj i naravno, zadrže izabrane, a “viškove” tko šiša.
   Pitam se jesu li škole privatno vlasništvo ravnatelja pa da imaju tolika prava? Ne bi li baš Ured trebao biti taj koji će regulirati poštivanje zakona i spriječiti zapošljavanje po vezama? Pa dokle više gledati nepravdu, plaćati svaki mjesec sindikat od kojeg nikakve koristi?

   1. Istina. I ja sam imala takav doživljaj u toj županiji prije četiri godine. I dan danas, kada se sjetim toga, diže mi se kosa na glavi. Za sve je bio kriv županijski ured (u mom slučaju). A i ravnatelj mi je rekao, kada sam napokon došla u škol, da bi radije primio nekog svog. Što to uopće znači? Na kraju je bilo sve riješeno. Prijavila sam županijski ured i došla im je inspekcija. Počela sam se pripremati i tužbu jednog dana protiv tog ureda, ali sam na kraju našla posao na drugom mjestu. Ponekad mi je žao što nisam ostala u toj županiji, tek toliko da onog trena, kada postanem tehnološki višak, da im zagorčam život. Mene su koštale 3 mjeseca plaće i problema sa srcem. Želim ugodan početak nove školske godine. :-)))

 2. Problema ne bi bilo nigdje da se politiku šupira iz škola, i da ravnatelji za svoje morske ideje počnu dobivati otkaze!
  Eto, to je sve što treba!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!