Ispod radara, mladima ukinuli stručno osposobljavanje!

(20 minuta) Stručno osposobljavanje, jedna od najuspješnijih mjera za zapošljavanje mladih na koju su mnogi računali, bez obrazloženja je privremeno ukinuta – i to do daljnjeg.

Naime, na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održanoj 23. lipnja privremeno je obustavljeno zaprimanje i odobravanje zahtjeva za programe iz mjera aktivne politike zapošljavanja.

Na 203. sjednici Gospodarsko-socijalno vijeće primilo je na znanje spomenuti prijedlog ukidanja i po svemu sudeći nitko od članova nije se ni pobunio.

U ukinute mjere spadaju potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, javni radovi, ali i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, temeljem kojeg je u pet godina gotovo 100 tisuća mladih našlo svoje mjesto na tržištu rada.

Samo prošle godine, pomoću ove mjere zaposleno je 32.494 mladih, a broj je iz godine u godinu rastao.

Tvrtke su redom prepoznale mjeru i ona je bila rado korištena od strane poslodavaca jer je predstavljala način na koji se mlada osoba može dokazati i usavršiti bez pretjeranog rizika za poslodavca i osobu koja se usavršava.

Osobama koje su prošle godinu dana usavršavanja često bi bio ponuđen posao. Prema podacima na stranicama Vlade, 62 posto uključenih u stručno osposobljavanje u roku godine dana nakon odrađenog stručnog je bilo zaposleno.

1 Comment

  1. Bura u čaši vode. Kap koja prelijeva čašu već je davno otplivala nekamo.Kuda da svi mladi odu?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!