Objavljen kurikulum Povijesti s odgovorima na komentare iz stručne rasprave

Na molbu Stručne radne skupine za Povijest, koja je jednoglasno upućena Ekspertnoj radnoj skupini, posljednja verzija kurikuluma za Povijest objavljena je na stranici Kurikulum.hr. Ono što je još zanimljivije, objavljeni su i odgovori SRS-a na sve primjedbe koje su pristigle, a nisu usvojene. Ovaj razvoj događaja očito je posljedica i svojevrsni odgovor na blokadu MZOS-a koje, kako izgleda, pokušava usporiti reformu svim sredstvima. Tako je Ministarstvo najprije tražilo od svih SRS-ova da sami lektoriraju dokumente i grafički ih obrade – iako je za prvi prijedlog kurikuluma to obavljeno u Ministarstvu, između ostalog i kako bi rezultat bio ujednačen za svih nekoliko desetaka dokumenta – a onda, nakon što su kurikulumi dostavljeni, nije pokazalo namjeru niti obavijestilo radne skupine o tome kada će sve biti obrađeno i objavljeno, što je preduvjet za korak procesa koji dolazi nakon stručne rasprave – javnu raspravu.

Nepovjerenju (blago rečeno) je vjerojatno doprinjela izjava ministra Šustara da “vrati reformu pod okrilje Ministarstva” (iako ona zapravo nikad nije ni bila pod ingerencijom MZOS-a koji je u cijelom procesu pružao samo tehničku podršku). Također, imenovanje dr. Ante Nazora za ministrovog savjetnika dočekano je kao prst u oko s obzirom da je upravo on oštro napao kurikulum Povijesti kao “jugoslavenski” te iznio niz netočnih tvrdnji koje dovode u pitanje je li uopće pročitao dokument koji napada.

Kao reakcija, SRS za Povijest je jednoglasno odlučila da je dosta tajnosti i pritisaka – koji su na njih trenutno najžešći – i zaključilo da je najbolje da se dokument, na kojemu rade već mjesecima, objavi neovisno o MZOS-u.

Članovi ostalih radnih skupina trenutno razmatraju mogućnost da se i oni povedu za ovim primjerom kako bi hrvatska javnost vidjela rezultate prvog kruga rasprave i kako bi se cijeli proces nastavio.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!