Šustar: Ne može se zanemariti 35.000 komentara pristiglih u stručnoj raspravi

(HRT) Cjelovita kurikularna reforma nastavlja se i vraća pod okrilje Ministarstva, rekao je nakon sjednice Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Poručio je da je reforma prevažan i predugoročan projekt da bi ga se pretjerano personaliziralo “o kome god bila riječ” jer je posrijedi sustav koji će vrijediti jako puno godina.

Sve sudionike u procesu pozvao je na “više strpljivosti, kooperativnosti i kolegijalnog duha”, a one koji su dosad sudjelovali u njezinoj izradi pozvao je da u tome i dalje sudjeluju.

Ministar smatra da razrješenje koje je tražila Ekspertna radna skupina kojoj je na čelu Boris Jokić, u ovom trenutku ne može čekati. Napomenuo je da je nekoliko puta razgovarao s članovima Ekspertne skupine pokušavajući ih nagovoriti da se vrate, no, smatra, “premalo je vremena i prevelik je posao da bismo ovisili o tome”.

Ponovivši da reforma ide dalje, ministar je istaknuo da ona mora biti depersonalizirana “tako da nitko, bez obzira na to o kome je riječi, ne može dovoditi u pitanje proces i njegovu dinamiku”. Na pitanje novinara hoće li prihvatiti zahtjev za razrješenje Ekspertne radne skupine, Šustar je odgovorio kako vjeruje da će neki vid suradnje ostati, no još nije definirano u kojem opsegu. Dodao je da sada predstoji javna rasprava, koju ocjenjuje iznimno važnom.

Hrvatski pedagoško književni zbor imao je okrugli stol o reformi školstva. Prijedlog reforme – to je 3.700 stranica, 52 dokumenta, a sve nejasno i neodređeno, s mnogo zamki – u tome se slažu svi govornici na okruglom stolu. I tvrde, ne govore to zato jer traže svoje mjesto u njoj. Nudi se rješenje – proširenje ekspertne skupine jer 35.000 komentara pristiglih u stručnoj raspravi ne može se zanemariti.

U Hrvatskoj uživo o kurikularnoj reformi govorili su Nikola Baneta iz inicijative “Hrvatska može bolje” i Tomislav Reškovec, član radne skupine.

U međuvremenu se priopćenjem oglasio i Centar za mirovne studije koji stoji ispred Inicijative “Hrvatska može bolje” u kojem, među ostalim, stoji da je namjera ministra Šustara da reformu obrazovanja “stavi pod okrilje Ministarstva” direktno kršenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije prema kojoj je za provedbu Cjelovite kurikularne reforme zadužena Ekspertna radna skupina. Ni jedna dosadašnja reforma koja se provodila “pod Ministarstvom” nije provedena do kraja niti je zaživjela u punini, nego je štoviše samo opteretila obrazovni sustav. Isto tako, ministar je izjavio kako kurikularna reforma ide dalje, ali ne zna da je potvrdio kako će razriješiti članove Ekspertne radne skupine jer ne želi da se ovaj proces personalizira.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!