Sindikat učitelja traži ostavku predsjednice Sanje Šprem zbog samovolje i neuspjelog štrajka

(Index.hr) Član Skupštine Sindikata hrvatskih učitelja Frano Cebalo uputio je u ime Povjereništva SHU-a Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno pismo predsjednici sindikata Sanji Šprem u kojem traži njezinu neopozivu ostavku. Cebalo u pismu optužuje Šprem za samovolju i zadovoljavanje vlastitih materijalnih interesa, kršenje Statuta i ostalih pravnih akata SHU-a, kao i Zakona o radu, te izbjegavanje odgovornosti za neuspjeli štrajk prosvjetara u rujnu prošle godine.

Također tvrdi da je na protustatutarno sazvanoj sjednici Skupštine SHU-a, održanoj 12. i 13. prosinca u Crikvenici, protuzakonito zabranila prisustvovanje članovima Velikog vijeća, predstavnicima županija, koristeći pritom usluge zaštitara kako bi se obračunala sa svima u sindikatu koji joj smetaju.

Zbog toga je Povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije odbilo priznati protustatutarne izmjene Statuta SHU-a, u čemu su ga podržala Povjereništva Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, kaže se u pismu.

Cebalo iznosi niz optužbi na račun Šprem, od toga da je katastrofalno organizirani štrajk prosvjetara jedino ona proglasila uspjehom, dok su svi ostali sindikalni čelnici javno preuzeli odgovornost za neuspjeh, do neuspjeha “referenduma o referendumu”, o čemu nije javno samokritički prozborila niti slova.

Kaže kako protiv Šprem postoje brojna rješenja Inspekcije rada, koja je protiv nje pokrenula i kaznene prijave pred nadležnim tijelima, o čemu postoji pisana dokumentacija.

Kada je Vlada zaposlenim u osnovnim i srednjim školama ukinula dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto, Šprem je sebi i onima kojima se okružila povećala plaću protivno postojećim pravilnicima u Sindikatu, pa čak i Pravilniku o radu i plaćama zaposlenika u SHU-u, tvrdi Cebalo.

Nadalje podsjeća da Šprem nikada nije odgovorila kako je utrošeno oko 130.000 kuna koje je Povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije uplatilo na račun Povjereništva Splitsko-dalmatinske županije od 2005. do 2015. (oko 15.000 kuna godišnje).

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem nije bila dostupna za komentar o optužbama iz otvorenog pisma.

8 Comments

  1. Vrlo zanimljivo, kao i uvijek kad je SHU u pitanju!
    Istina je da Šprem nije pojam sindikalnog lidera, i da joj se puno toga s pravom zamjera! Ali, kao i inače, važnije je tko govori, nego što se govori. Tako, pitao bih uvaženog potpisnika ovog pamfleta, kad već traži ostavke zbog neuspjelog štrajka, kako je prošao štrajk u njegovoj školi? Što reći za povjerenika koji u svojoj školi sam odbije štrajkati i na isto potiče svoje članstvo, a onda zbog neuspjeha traži ostavke? Što je autor ove umotvorine govorio o svojim kolegama koji su davno prije njega kritizirali SHU zbog manje – više istih stvari? Suma sumarum – ja vas oboje pozivam na ostavke – to je minimum minimuma dobrog ukusa i najveća usluga koju možete napraviti školstvu u Hrvata!

  2. Sindikat hrvatskih učitelja je skupina primitivaca, koji sramote hrvatske učitelje. Nakon onog neuspjelog štrajka ,koji je usput trebao biti mnogo ranije kada su nam oduzeli mnoga prava (tada nas je tjerao SHU da potišemo taj ugovor)Sanja Šprem je izjavila da se tada još više ponosi što je učiteljica. Ja sam se tada još više sramio koje predjednica većinskog učiteljskog sindikata. Pod hitno tu skupinu primitivaca raspustiti i zajedno sa srednjoškolskim sindikatom osnovati jedan zajednički civilizirani sindikat sa vodstvom koje nas neće sramotiti.

    1. Hahaha, učitelju, legendo! Pa kakav ste Vi to učitelj i inovator kad potpisujete ono s čime se ne slažete.
      Predsjednik novog sindikata ćete biti Vi i nastavnik iz srednje škole, što će činiti 100% članstva. Eto vertikale i horizontale za vas- dva doživotna predsjednika kojima se dive svi članovi.

  3. Uvaženi sindikalisti,
    koja je svrha uputnica koje izdaju uredi državnih uprava osobama s nepunom normom i tehnološkim viškovima? Kako možete poptisivati nešto što nema nikakvu svrhu? Pa to ste izabrali u zamjenu za povećanje plaće prije nekoliko godina, a od zbrinjavanja tih jadnika ništa- ravnatelji i dalje ravnaju po svome.

  4. kako koja je svrha uputnica? zahvaljujući takvoj uputnici moja kolegica nakon 25 godina ima prvi put punu satnicu. ja sam isto uputnicom dobila nadopunu prošle godine. nažalost, ima ravnatelja koji to ne poštuju, ali iz vlastitog primjera mogu reći da ima i onih koji rade po zakonu i kol.ugovoru.

    1. Poštovana kolegice, slažem se sa Vama da pojedini ravnatelji krše ove odredbe koje su zamišljene vrlo dobro i služe za zaštitu sviju nas. Međutim oni koji krše više od ravnatelja su ekipa iz SHU. Da pojasnim. Ravnatelji su dužni zbrinuti tehnološki višak jer je to zakonska odrednica, dok nadopuna satnica je mogučnost iz kolektivnog ugovora i Zakona i ravnatelji je u krajnjoj liniji nisu dužni poštivati. Međutim u gore navedenom komentaru sa naveo da je ekipa iz SHU skupina primitivaca. Evo zašto ! Upravo ove odrednice služe za reketiranje učitelja od strane SHU. U famozne komisije za zbrinjavanja tehnoloških viškova mogu pristupiti jedino predstavnici SHU kao većinskog sindikata. Pošto je radno mjesto u školi u današnjoj ekonomskoj situaciji za većinu Hrvata je pravo bogastvo, a broj učenika je u stalnom padu , većina ljudi bez obzira na sve pristaje biti članovi sindikata i šute kako bi sačuvali radno mjesto, jer nije pametno se zakačiti sa sindikatom. Oni ravnatelji koji krše zakon su upravo oni koji zajedno sa sindikatom krše zakon. U nekim djelovima Hrvatske i Prosvjetna inspecije ozakonjuje njihove nezakonje. Žalosno je da i to zna Ministarstvo i ništa ne poduzima. Kada se potpisivao zadnji Kolektivni ugovor SHU je bio najbitniji moment da ostanu te famozna Povjerenstva i njihov predstavnik bude član.To je način da ucjene i zadrže članstvo. To što smo izgubili mnoga prava to njih i nije puno briga. I zato su primitivci i sramota hrvatskog školstva.

      1. Meni koliko je poznato ravnatelj se mora očitovati ako odbije osobu s uputnicom i na taj način on je zaštićen očito, ali nemaju mi te uputnice nikakvog smisla ako se svi ravnatelji ne ponašaju na isti način.
        Što osoba koja je odbijena uopće može napraviti? Podliježu li ravnatelji kakvoj sankciji ukoliko bez dovoljno jakih argumenata odbije osobu s uputnicom Ureda državne uprave?

    2. Drago mi je što si nadopunili satnicu, no neki ni unatoč tome ne mogu.
      Po meni bi svi trebali imati jednaka prava- dakle svatko tko ima uputnicu nema rasprave, ima pravo na nadopunu i točka, a ne da se ravnatelji ponašaju kako im pukne.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!