Učenike, profesore i ravnatelje snimat će policijske kamere

(Jutarnji list) Sitni nestašluci, gurkanja po hodnicima, ali i ozbiljno nasilje među vršnjacima te uništavanje školske imovine uskoro bi mogli biti pod budnim okom policije.

Sastanak s Gradom

“Veliki brat” u zagrebačkim školama i vrtićima – neki bi vjerojatno tako opisali projekt koji se trenutačno razrađuje u Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, a prema kojemu bi se do kraja godine trebao uvesti sustavni videonadzor u 26 objekata osnovnih škola i vrtića na području te gradske četvrti, umrežen s videonadzorom VI. policijske postaje Novi Zagreb.

Osim što će biti na vanjskom dijelu oko škola i vrtića, kamere će biti postavljene i unutar objekata.

– Ovo je prvi ozbiljan projekt umrežavanja videonadzora, koji će pomoći u zaštiti i sigurnosti djece. Razgovarali smo s ravnateljima i načelnikom naše policijske postaje, koji su se složili s idejom, a u ponedjeljak ćemo svi održati sastanak i s predstavnicima Grada kako bismo se konačno dogovorili o realizaciji – najavio je Željko Fiolić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad.

Zaštita privatnosti

S obzirom na to da bi cijena ugradnje kamera po objektu mogla iznositi od 20 do 50 tisuća, projekt bi ukupno mogao koštati i više od milijun kuna.

– Pratit će se neovlašteni ulaz u objekte, ugrožavanje imovine unutar i izvan škola i vrtića te svako devijantno ponašanje i nasilje među vršnjacima koje je sve učestalije – istaknuo je Fiolić.

Prema Agenciji za zaštitu osobnih podataka, videonadzor postavljen u svrhu sigurnosti treba pokrivati samo zajedničke prostore škole, kao što su hodnici i ulazni prostor, kao i moguće dvorište škole, a nije prihvatljivo da videonadzorom budu pokrivene učionice, svlačionice i toaletni prostori. Postavlja se pitanje, naime, koliko kamere unutar vrtića i škola mogu pridonijeti zaštiti djece, a koliko narušavaju njihovu privatnost.

Podaci su tajni

Prema mišljenju pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, ravnatelji škola ili vrtića dužni su osigurati da se na vidnome mjestu pri ulasku u prostor istakne obavijest da se prostor nadzire sustavom tehničke zaštite.

– Ravnatelj, kao i bilo koja druga osoba, ne smije koristiti podatke o osobama, prikupljene sustavom tehničke zaštite, izvan njihove zakonske namjene. Raspolaganje snimkama dopušteno je samo ovlaštenim osobama i za to je također odgovoran ravnatelj ustanove – poručila je pravobraniteljica.

Dio roditelja s kojima smo razgovarali ne podržava ovaj projekt koji su najavili iz Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad.

– To je zadiranje u ljudska prava i slobodu. Ja ne želim da se moja djeca snimaju. Ako netko misli da će na taj način zaštititi djecu, s time se ne slažem.

Pa, sve nas nadziru, kamere su posvuda na ulicama, a to nije smanjilo nasilje i krađe diljem grada. Videonadzor unutar školskih zidova može se iskoristiti i u negativne svrhe te smatram da prije uvođenja treba za dozvolu pitati apsolutno sve roditelje djece – istaknula je Marija Šinković Bečić, potpredsjednica udruge Vrtić za sve i majka dvoje djece koja idu u vrtić i osnovnu školu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!