Dogovor HDZ-a i SDP-a: Novu reformu školstva provest će tko god bude na vlasti

(Jutarnji list) Boris Jokić, voditelj ekspertnog tima za kurikularnu reformu, izaći će sutra pred članove saborskog Odbora za obrazovanje s pozivom da se obrazovanje postavi kao nacionalno dobro lišeno stranačkog i ideološkog interesa.

Cilj je, doznajemo, omogućiti da reforma započeta u izbornoj godini dobije šansu nadživjeti parlamentarne izbore i postane prva odmaknuta od stranačkih utjecaja.

– To je jedini način da se sa školstvom nešto napravi, jer stranačka je politika po prirodi stvari uvijek usmjerena na prioritete unutar izbornog ciklusa. A činjenica je da u Hrvatskoj nikada nitko na temi obrazovanja nije dobio niti izgubio izbore – kaže Tom Reškovac, gimnazijski profesor filozofije i član ekspertnog tima za reformu, obrazlažući zašto smatra da je moguće obrazovanje proglasiti nacionalnim dobrom lišenim stranačkog interesa.

Osiguranje financiranja

Ideju da se započeta reforma programa proglasi nacionalnim interesom priželjkuju u SDP-u, a kako smo jučer doznali, načelno je podržavaju i u HDZ-u. Osim zamjerke na uzaludno potrošene više od tri godine, konsenzusu o kurikularnoj reformi u HDZ-u postavljaju i nekoliko uvjeta.

– Načelno, podržavamo kurikularnu reformu jer je za mandata HDZ-a donesen nacionalni kurikulum. Cijelo vrijeme upozoravamo da je donošenje predmetnih kurikuluma itekako bitno, no više od tri godine ništa se nije napravilo – kaže HDZ-ov Jasen Mesić, potpredsjednik saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu. Najavljuje da će nakon predstavljanja kurikularne reforme otvoriti niz pitanja, među kojima i ono na temelju kojih kompetencija su birana pojedina povjerenstva. HDZ-ovci neće izbjeći ni ključno pitanje za reformu, a to je osiguravanje financiranja njezina tijeka.

– Kada bi reformu temeljenu na Strategiji obrazovanja i znanosti pratila odgovarajuća financijska sredstva, čime bi se pokazala ozbiljnost, ne vidim zašto ne bi bilo moguće dobiti konsenzus da je riječ o nacionalnom pitanju neovisnom o izmjeni vlada – kaže Mesić. Potvrdu da HDZ načelno podupire kurikularnu reformu daje i Tomislav Đonlić, šef HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje, također izražavajući žaljenje što se s njom nije krenulo prije tri godine.

Boljitak sustava

– Dobro je da su se sada sjetili. Bit ćemo konstruktivni, nikakvu bjanko potvrdu u četvrtak nećemo dati, no principijelno jesmo za reformu – potvrđuje Đonlić. Na pitanje može li doći do suglasja SDP-a i HDZ-a o obrazovanju kao nacionalnom pitanju, odgovara:

– Spremni smo sjesti i razgovarati. Šteta što vladajuća garnitura nije pokazala političku širinu i uključila nas u konzultacije oko izrade Strategije na kojoj počiva reforma – kaže Đonlić.

– Spremni smo podržati sve što bi značilo boljitak obrazovnog sustava – odgovara na pitanje bi li potpisao dokument kojim obrazovanje postaje nadstranačka tema.

Gvozden Flego, saborski zastupnik SDP-a, smatra da bi svojevrsni sporazum trebao značiti politički konsenzus da će reforma biti djelo stručnjaka, a svi oni koji žele dobro svojoj djeci i budućnosti zemlje bit će spremni poslušati riječ eksperata. Reformu će, zanimljivo je, podržati i u njoj sudjelovati Ljilja Vokić, ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije i bivša ministrica prosvjete u HDZ-ovoj vladi. Za nju jest simptomatično da se reforma događa u zadnjoj godini mandata, no to, kaže, nije razlog da se reformu i ne podrži.

Zadovoljni učitelji

– Prihvatit ću poziv za sudjelovanje u reformi programa jer je to od općeg interesa. Projekt ne mogu pripisati ovoj Vladi jer je za njega izdvojila premalo novca. Druga vlada, bilo čija, vjerojatno će ga nastaviti jer je zamišljen prilično dobro – kaže Ljilja Vokić, kojoj je bliska ideja uvođenja veće izbornosti predmeta u trećem i četvrtom razredu gimnazija.

– Oni predlažu ono što sam ja predlagala 1997., veću izbornost. Problem je što nije osiguran novac. Tako je bilo i meni, sve sam osmislila, no nisu mi dali novce, a bez njih se možemo slikati s prekrasnim idejama – kaže Ljilja Vokić.

Podršku daje i Dragan Primorac, također bivši ministar u HDZ-ovoj Vladi, također uvjeren da reformu treba odmaknuti od političkog konteksta. Svaki ministar, dodaje, treba spoznati da sustav s njim ne počinje niti završava, no slaže se da sve promjene moraju pratiti financijska sredstva.

– Bez zadovoljnih učitelja i nastavnika na uređivanje sustava možete zaboraviti – kaže Primorac.

Ministar Mornar: Želimo djecu osposobiti za izazove suvremenog svijeta

Obrazovanje mora biti iznad svakodnevne politike. Oko ključnih reformi potrebno je imati opći konsenzus jer je to u interesu naše djece i budućnosti Hrvatske, kaže Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Smatra da je sazrela svijest o tome da je nužno potrebno unijeti promjene u sustav obrazovanja i na taj način ga osuvremeniti. Želimo djecu osposobiti za sve izazove suvremenog svijeta i u tome očekujemo podršku svih političkih stranaka, tim više što smo otvoreni na suradnju svih zainteresiranih, kaže Mornar.

2 Comments

  1. U Hrvatskoj ništa ne može biti lišeno stranačkog i ideološkog interesa, pa tako ni obrazovanje!
    Vrlo je, međutim, signifikantno kako o obrazovanju konsenzus misle postići oni koji su hodajuća antireklama bilo kakvom obrazovanju!
    Posebno ohrabruje da reforme podržavaju i obrazovni autoriteti kalibra jedne Vokićke ili Primorca!
    Naprosto, reforma je osuđena na uspjeh…

  2. Ja sam slušala Jokića u Otvorenom neki dan. Imao je par sjajnih replika. Sama emisija, međutim, nije rezultirala ničim konkretnim. Slušala sam Jokića i kao gosta kod Šimleše, ali sam zbog kasnog prikazivanja reprize i dinamike emisije zaspala na pola. Ono što hoću reći jest da mi mišljenje nije osobito relevantno, no da sam svejedno zasad umjereno optimistična. Ne očekujem promjene ni na bolje ni na lošije (to je možda i bitnije), nadam se kvalitetnim raspravama.
    Za početak, reforma kao riječ nije nužna. Mislim, nije svaki pokušaj poboljšanja ili uopće bavljenja odgojem i obrazovanjem – reforma.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!