Učenicima otkazala maturalni ples, bijesni roditelji provalili u školu!

(Jutarnji.hr) U štrajku smo već tjedan dana jer želimo da se naši profesori vrate na svoja radna mjesta. Imamo neadekvatne zamjene, maturalnog plesa možda neće biti, i zato smo danas pozvali roditelje u školu. Na nastavu ćemo se vratiti kad se naši profesori vrate – poručuju maturanti

Za ponedjeljak je bio najavljen prosvjed učenika šibenske Ekonomske škole i njihovih roditelja ispred zgrade Šibensko- kninske županije, piše Slobodna Dalmacija. Međutim, prosvjed nije održan. Ali to ne znači da je bilo mirno u toj šibenskoj srednjoj školi u kojoj “kuha” od početka drugog polugodišta. Naime, desetak roditelja i dvostruko više maturanata “upalo” je u ured v.d. ravnateljice Diane Vodanović, tražeći rješenje kaotične situacije.

Trenutačno je 11 nastavnika te škole na bolovanju, navodno zbog akutnog stresa nastalog postupcima v.d. ravnateljice. Nadalje, učenici odbijaju ići na nastavu koju drže zamjene “pravih” profesora, upitni su završni radovi maturanata, jer su im promijenjeni mentori, a ozbiljno visi i maturalni ples, za koji mnogi žive mjesecima. U stvari, kako sada stvari stoje, maturalnog plesa neće ni biti.

– Maturalni ples nije sveta krava da se njegovo održavanje ne može odgađati. Po svemu sudeći, plesa ovoga petka neće biti jer ja ne želim, u ovakvim okolnostima, potpisati dokument o javnom okupljanju – kazala je v.d. ravnateljice Ekonomske škole u Šibeniku Diana Vodanović okupljenim roditeljima maturanata koji su joj danas pokucali na vrata.

Ona uporno ponavlja kako je u školi isprovocirana situacija kaosa, za koju ona nije kriva. Dok ona tvrdi kako prave razloge masovnih bolovanja profesora ne zna, roditelji i učenici su uvjereni kako su učitelji doma, a ne u učionicama, upravo zbog postupaka ravnateljice. I dok će odgodu maturalnog plesa nekako i preboljeti, učenike i roditelje more puno ozbiljniji problemi.

Posebice maturante koje čeka državna matura i upisi na fakultete:

– Ovo je već treći tjedan da nam djeca ne idu u školu. Nitko nas iz škole nije kontaktirao, sve informacije doznajemo iz medija. Mi želimo da naša djeca imaju budućnost i ova se situacija mora riješiti. Ovo nije prosvjed, roditelji su zabrinuti i zanima ih što se događa – izjavio je Zdenko Širinić jedan od zabrinutih roditelja, kojeg samo zanima kada će se situacija u školi normalizirati.

A rješenje se ne nazire.

U Ekonomskoj školi vlada pat pozicija u kojoj su suprostavljene strane čvrsto ukopane u svojim rovovima:

– U štrajku smo već tjedan dana jer želimo da se naši profesori vrate na svoja radna mjesta. Imamo neadekvatne zamjene, maturalnog plesa možda neće biti, i zato smo danas pozvali roditelje u školu. Na nastavu ćemo se vratiti kad se naši profesori vrate – poručuju maturanti.

S druge strane i v.d. ravnateljica je ustrajna u svojim stavovima:

– Sve radim po zakonu i nikoga ne mogu natjerati da se vrati s bolovanja – jasna je Vodanović.

Možda gordijski čvor u šibenskoj Ekonomskoj školi presječe ministar Vedran Mornar, koji je upoznat s nezavidnom situacijom. On je najavio svoje očitovanje tijekom ovog tjedna.

Autor: Krešimir Gulin

1 Comment

  1. Do ovakvih ekscesa je dovela politika, prvenstveno MZOS – a, koji godinama nema petlje rijesiti pitanje hrvatskih ravnatelja, definirati i postroziti kriterije, ograniciti mandate, a onda i lokalna politika koja iznalazi ovakve i instalira ih u urede! Mora li cijela skola biti talac ove babe? Na ulazu u svaki ravnateljski ured bilo bi pozeljno prišarafiti jednu mjedenu pločicu s natpisom:
    “Vladati sobom najveća je vlast!”

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!