Hidraulički odgoj i obrazovanje

piše: Tamara Šoić

Prošle smo se godine bavili Zdravstvenim odgojem, sad ga više nitko i ne spominje. Sad se bavimo Građanskim odgojem, odnosno, nazvala bih to procesom iskupljenja, odnosno posipanja pepelom zbog nemogućnosti provedbe prvobitne ideje u djelo.

Kako stvar ne bi izgledala potpuno promašena (a ona to jest, samo o njoj kao i obično u ovoj zemlji lupetaju oni koji sa strukom i praksom nemaju nikakve veze) silom se u već gotove izvedbene programe ubacuju sadržaji tog, za ljudski rod, neopisivo važnog predmeta koji ustvari i nije predmet, ali vole mu tako tepati.

E pa nije dosta ni to, sad treba osmisliti ishode za svaki sadržaj, ponovno ih ukomponirati u izvedbeni program pa u kurikulum škole pa sve to blagosloviti odlukom školskog odbora i to na početku drugog polugodišta.

Vjerojatno samo zato da bi tamo neki viši savjetnik i papirima zatrpan pisarčić imao miran san.

Meni nije problem sve ovo učiniti, tj. sve sam ovo već davnih dana učinila, ali živo me zanima kako će izgledati sadržaji GOO u nastavi Elemenata strojeva ili npr. Hidraulike i pneumatike, a bogme i Toplinski i parni strojevi i uređaji su pravi izazov.

Gotovo bih voljela odslušati te satove i iskreno zavidim svojim učenicima što će oni imati tu privilegiju, a ja ne.

Idejnim začetnicima ovog neprocjenjivo važnog predmeta zapravo je promaklo to da mi, nastavnici općeobrazovnih predmeta, cijeli svoj radni vijek “pod normalno” radimo sadržaje kojima su oni, eto sada u 21. stoljeću, dali ime i plješću ručicama zbog toga.

Jer što je Ibsenova Nora ili Sofoklova Antigona ili Šenoina pjesma Budi svoj (dalje mi se ne da nabrajati) do srž Građanskog odgoja??

Nekako se tješim da je idejnim tvorcima ovog genijalnog izuma teže išao predmet u narodu poznat kao Hrvatski jezik pa su zaboravili što su svojevremeno učili.

Ili nisu uopće učili?

Ili su, što je najvjerojatnije od svega, bubali napamet (pa isparilo nakon tjedan dana)?

Tješi me donekle i to što ćemo se sljedeće godine u ovo vrijeme, vjerojatno baviti nekim novoizmišljenim sadržajima, kojima već sada, onaj mali, papirima opterećen pisarčić, smišlja neko zvučno i dubokoumno ime.

2 Comments

  1. Potpuno se slažem s Tamorom Šoić. Samo bih na popis dodala i Lovrakov roman Vlak u snijegu napisan prije 84 godine i istoimeni film snimljen prije 40-ak godina koji se upravo bave novootkrivenim “građanskim” odgojem točnije suradnjom, slogom, demokratskim izborima, poštivanjem izabranog vođe… Tu su knjigu čitale i na njoj se odgajale generacije ljudi,a danas je građanski odgoj novost.
    Tragično u priči oko građanskog odgoja jest to što su učiteljima na županijskim stručnim vijećima predavači govorili da je to sve ono što oni već rade, samo neka sada to zabilježe. Dakle znaju ti pisarčici tj. “izumitelji” da to sve radimo, ali moraju opravdati svoj posao u javnosti pa ne kažu da to učitelji odavno rade, već da se to od sada radi. Kako da ne!
    Uglavnom, sve dok društvo koje uključuje političare na čelu ne pokaže građanski odgoj na djelu nikakve teorije u razredu neće nam pomoći.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!