Zašto se skriva tko je novi šef Agencije za odgoj i obrazovanje?

(Jutarnji list) Izbor osobe na stručnu poziciju u stručnoj instituciji koja se na godišnjoj razini iz državnog proračuna financira s više od 30 milijuna kuna jučer se pretvorio u svojevrsnu farsu. Upravno vijeće Agencije za odgoj i obrazovanje koje je biralo novoga ravnatelja odlučilo je u javnosti ne objaviti svoju odluku o rezultatu javnoga natječaja.

Pritom predsjednica Upravnoga vijeća, ujedno načelnica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Mihaela Adamović Radolfi, nije prisustvovala izboru niti je bila dostupna za izjave.

Šutnja kao nužnost

O izboru ravnatelja Agencije odlučivalo je pet (od šest plus predsjednica) članova Upravnoga vijeća, nakon što su imali priliku proučiti programe rada 11 kandidata. Niti kandidati, među kojima je bio i dugogodišnji ravnatelj Agencije Vinko Filipović (prvi izbor 2. studenoga 2004.), jučer nakon sjednice nisu imali informaciju tko je pobjednik natječaja. Jedina jučer dostupna neslužbena informacija bila je da Filipović više nije ravnatelj.

– Ovom šutnjom na vrlo loš način produbljuju sumnju da s natječajem nešto nije bilo u redu – komentirao je situaciju jedan od Filipovićevih protukandidata.

Iako se spekuliralo da je među izvjesnijim kandidatkinjama profesorica matematike i informatike Lidija Kralj, ni ona nije mogla potvrditi je li izabrana. Isti slučaj je s njenim protukandidatom, Tomislavom Reškovcem, profesorom Privatne klasične gimnazije.

– Čemu toliko fame oko svega? Ne razumijem zašto šute. Pa ne bira se papa… -komentar je jednog od njih.

Odluka o izboru ravnatelja trebala je biti poznata 14. siječnja, no izbor je prolongiran na 19. siječnja, što je ujedno bio posljednji zakonski rok. Nakon što je Upravno vijeće, čiji su članovi Nataša Lovrić (Ministarstvo znanosti), Jasna Tingle (CARNet), Normela Krešić-Vrkljan (Škola suvremenog plesa Ane Maletić), Lidija Sosa Šimenc (Osnovna škola Izidora Kršnjavoga), Nijaz Karić (Sindikat zaposlenih u srednjim školama) i Vladimira Brezak (Agencija za odgoj i obrazovanje), na jučerašnjoj sjednici upozoreni na nužnost šutnje, komunikacija s medijima prebačena je na – Ministarstvo znanosti.

Pisane obavijesti

Njihovo objašnjenje bilo je: Vijeće je odlučilo da će odluku objaviti tek nakon što pismenim putem obavijeste sve kandidate.

– Prema Zakonu o ustanovama Upravno vijeće dužno je u roku određenom u natječaju obavijestiti svakog kandidata o izboru i dati mu pouku o njegovu pravu da pregleda natječajni materijal te da tužbom pred nadležnim sudom pobija odluku o izboru. S obzirom na to da rok kandidatima za podnošenje tužbe počinje teći od primitka obavijesti, u ovom trenutku nismo u mogućnosti javno objaviti rezultate natječaja za ravnatelja Agencije prije nego što svi kandidati na jednak način pisanim putem budu obaviješteni o rezultatima natječaja, odnosno izboru – kažu u Ministarstvu.

Zanimljivo je da je mjesto ravnatelja Agencije u četiri godine postalo prilično aktualno uzme li se u obzir da su se na protekla dva natječaja javljala samo po dva kandidata.

Uvjeti za izbor za ravnatelja Agencije s plaćom od oko 11.500 kuna neto na mandat od četiri godine s mogućnošću ponavljanja prilično su nezahtjevni: osim završenog studija bilo koje vrste, uvjet je rad na računalu, znanje jednog stranog jezika te sedam godina neposrednog odgojno-obrazovnog rada.
Stručno usavršavanje

Agencija za odgoj i obrazovanje nasljednik je Zavoda za školstvo, a jedan od konkretnijih poslova joj je briga za stručno usavršavanje učitelja. Odradili su posao kurikuluma za građanski i zdravstveni odgoj.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!