Đačke ekskurzije pod znakom pitanja, škole nemaju za dnevnice nastavnika

(Večernji list) Hoće li tisuće školaraca biti zakinute za ekskurzije, zajedničke uspomene, a u konačnici i za dijelove nastavnog programa koji predviđa upoznavanje domovine? Na mogućnost takvog scenarija upozoravaju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

– Novi Pravilnik o izletima i ekskurzijama dokida praksu da se dnevnice nastavnicima-pratiteljima pokrivaju cijenom putovanja. Dnevnice bi sada trebale osigurati škole, odnosno osnivači gradovi i županije, ali mnogi za to nemaju novca – tvrdi Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Pravilnik je dobar, socijalno osjetljiv i uvodi reda, ali ostane li ova odredba na snazi, mnogi od 80.000 osnovnoškolaca i tridesetak tisuća srednjoškolaca neće na ekskurziju. To, pak, znači da turizam ostaje bez dobrog dijela od 200.000 noćenja, koliko školarci ostvare tijekom školske godine u zemlji. I to kad turizmu najviše i treba – u izvansezoni. Da sve bude gore, školska putovanja zapinju na relativno malim iznosima. Za ilustraciju, autobus s dva razreda djece moraju imati tri pratitelja, što je na putovanju od pet dana trošak od oko 2200 kuna.

– S terena stižu informacije da su i takve svote u mnogim školama sporne – kaže Jurica Glavina iz UHPA-e. Agencijska udruga kuca na dvoja vrata ne bi li se to riješilo. Apeliraju na Ministarstvo obrazovanja da korigira pravilnik, a obratili su se i Ministarstvu turizma s molbom da pomogne financirati dnevnice nastavnicima. Inače, zbog ovog pravila cijene ekskurzija pale su za pedesetak kuna.

– Ta bi putovanja bila osjetno jeftinija da se putuje cijele godine, a ne samo u rujnu i lipnju – kaže Žgomba.

3 Comments

  1. Pošto smo u Evropskoj uniji trebali bih slijediti primjer najrazvijenijih zemalja poput Njemačke gdje ekskurzije praktički ne postoje ! Zašto ? Jer prema visokim standardima zaštite djece one su zapravo opasne i neprovedbive. Iz kojeg razloga. Na ekskurziju mi moramo voditi svako dijete. I ono koje nam radi najviše problema, jer ako dijete ima poremećaje u ponašanju ono nije krivo zbog toga i kada bih mu uskratilo pravo na ekskurziju diskriminiralo bih ga se. Što to u praksi znači da dijete može raditi što ga je volja a mi to moramo trpjeti. I što se događa u stvarnosti djeca rade što ih je volja i ako učitelj reagira sa povišenim tonom ili pokuša zaustaviti ponašanje ili ne daj Bože omakne mu se koja grublja riječ djeca njega optuže da je nasilnik. Prema tome samo smo krivi jer oganiziramo te ekskurzije. Svaka čast školama koje su donijele odluku da ne idu. Prvo je to opasno, drugo to je ogroman napor i stres (posljedce po učitelje i šest mjeseci nakon ekskurzije ) nije plaćeno (Kolektivni ugovor to nije regulira).Sada kako čujem više i nema dnevnica osim onih minimalnih. Stoga samo na dobrovoljnoj bazi. Tko želi nek izvoli(učitelji,roditelji).

    1. Ja nisam na ekskurziju vodio dva najproblematicnija ucenika.
      I to potpuno na svoju ruku. Obavijestio sam ravnatelja i SRS o tome
      te dobio podrsku. Roditeljima sam rekao da nisam sposoban biti odgovaran
      za njihovu djecu i to je to.
      U principu mi je bilo lakse objasniti zasto ih necu voditi, nego da kasnije
      moram objasnavati zasto se nesto dogodilo.

  2. Stvari su relativno jednostavne!
    Turističke agencije nisu zabrinute što će učenici ostati bez ekskurzija, ili što se ne potiče domaći turizam, već zato što ukidanjem ekskurzija ostaju bez zarade!
    Isto tako, jesmo li htjeli kapitalizam? Ima li novaca, ima i plesa. Ako ne, nema! Dakle – ako škole nemaju novca za dnevnice, nema ekskurzije! Samo, što to govori o funkcionalnosti školstva, ili jedinica lokalne i regionalne uprave – ako nemaju ni za dnevnice profesora, koji je onda smisao njihova postojanja?
    Ako novca i ima, ukoliko se dječica nisu kadri ponašati civilizirano – ekskurzije ne treba biti!
    Nitko ne spominje, kad su ekskurzije u pitanju, da se ne plaća naknada za noćni rad ( od 22 sata do 7 sati ujutro )! Znači li to da u navedenom vremenu profesori nisu dužni paziti na djecu? Očito da, jer im nije plaćeno!
    Rješenje ipak postoji, uvijek postoji rješenje – ukoliko roditelji žele da djeca idu na ekskurziju, neka dogovore sami s agencijom, bez škole! Zar je to problem?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!