Učiteljima možda 550 kn manje; Ministar Mornar: Ne, odlučno i decidirano kažem ne!

(Slobodna Dalmacija) Ne, odlučno i decidirano kažem ne! Možemo neke troškove smanjiti, ali onda za razvoj neće ostati ništa. Plaće u prosvjeti ionako su male, učitelji ne zarađuju dovoljno. Nemamo gdje rezati u rebalansu. Plaće će se dirati ako netko drugi tako odluči, ja sam protiv!
Tako je Vedran Mornar, ministar obrazovanja, novinarima prokomentirao zahtjeve Borisa Lalovca, ministra financija, za dodatnim rezanjem proračuna.

– Kad je riječ o rezovima, sve može doći u obzir osim mirovina – nedvosmisleno je prije toga na RTL-u obznanio Lalovac, najavljujući rezove u svim resorima, uključujući i plaće.

Što to točno znači za ispražnjeni prosvjetarski proračun, zasad nitko ne zna, a unatoč suprotstavljenim stajalištima, Lalovac i Mornar posljednjih se dana nisu uspjeli sastati zbog putovanja.

– Imat ćemo zanimljiv razgovor – kazao je Mornar, dajući naslutiti u kakvom će se ozračju voditi pregovori.
Neslužbeno doznajemo da su se ipak sastali Roko Andričević, Mornarov zamjenik, i Lalovčevi kolege. MZOS je iznio jasnu situaciju: ne da nemaju gdje uštedjeti, nego im u ovom trenutku nedostaje 350 milijuna kuna za plaće, oko 90 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca te šest milijuna kuna za prijevoz socijalno ugroženih učenika. Ukratko, u minusu su gotovo 450 milijuna kuna!

Popunjavanje rupa

Tek kad od Ministarstva financija dobiju iznose koji bi trebali popuniti rupu, u Mornarovu će Ministarstvu imati uvid koliko će novca još nedostajati te s koje će stavke ipak morati skidati. To bi trebali doznati za nekoliko dana.
Iz Ministarstva obrazovanja pribojavaju se da bi u pitanje mogle doći reforme i razvoj, za koje u proračunu, u kojemu 91 posto odlazi na plaće nastavnika u osnovnim i srednjim školama, ionako ima malo mjesta.

Prosvjetari se pribojavaju da bi u najcrnjem scenariju na bubanj moglo doći sve: najprije njihove plaće i dodaci. Sve se glasnije spominje mogućnost ukidanja tzv. prosvjetnog dodatka, jedinog prava koje imaju samo zaposleni u obrazovanju: riječ je o dodatku na temelju sporazuma Vlade i sindikata iz 2006. godine kojim se država obvezala da će prosvjetarima korigirati osnovicu za plaće kako bi ublažila zaostajanje za drugim državnim i javnim službama. Na osnovi tog prava, koje je postalo i pravom iz granskoga kolektivnog ugovora, prosvjetarima su plaće kumulativno narasle 12 posto.

Ukidanjem tog dodatka država bi uštedjela oko pola milijarde kuna, a prosvjetari bi u prosjeku ostali bez oko 550 kuna na plaći.

No, za to bi se morali otkazati netom potpisani granski kolektivni ugovori. Onda sva prava iz njih više nisu sigurna, pa ni isplata prijevoza, dodaci na otežane uvjete rada, isplata prekovremenih…

Podjela kolača

91 % proračuna za osnovne i srednje škole odlazi na plaće

500 milijuna kuna – iznos “prosvjetnog dodatka” na plaće

200 milijuna kuna – iznos prijevoza za nastavnike

300 milijuna kuna – prijevoz srednjoškolaca

200 milijuna kuna – ukupna masa sredstava za nekadašnji “dodatak na vjernost” za dugi staž

1 Comment

  1. Onog časa kad vlast prestane služiti narodu, narod, kao suveren, ima pravo i dužnost takvu vlast srušiti…
    Otprilike takva formulacija stoji u nekim dokumentima koji su temelj moderne demokracije.
    Budući da Hrvatska nije vidjela ni D od demokracije, onda se i može događati da banda štetočina sustavno rastače temelje ove države, a da se ne desi ništa!
    Tek, zanima me – jesu li MZOS, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Agencija za obrazovanje odraslih, i sijaset inih, prijeko potrebnih stupova školstva, jesu li oni, dakle, dio obrazovnog sustava? Ako nisu, zašto onda više ne sjašu? Ako jesu, gdje će se njima rezati, čega će se oni odreći?
    Kad će se sindikate, prvenstveno SHU, primorati zakonom da objavljuju trošenje financijskih sredstava?
    Problem je, međutim, upravo u onoj rečenici: “Prosvjetari se pribojavaju…”
    Onaj čas kad se odbiju bojati, i kad odluče djelovati, tad ćemo možda, samo možda, biti na putu da nešto promijenimo!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!