Izvješće o stanju obrazovanja u Republici Hrvatskoj

Povodom početka nove školske godine, vodstvo udruge “Nastavnici organizirano” donijelo je kratko izvješće o stanju obrazovanja u Republici Hrvatskoj. U izvješću se analizira stanje hrvatskog školstva te iznosi prognoza budućeg razvoja školstva društva, kao i preporuke za poboljšanje stanja.

Jedna od važnijih ocjena koje se iznose je zaključak da kriza kroz koju hrvatska država i društvo prolaze već četvrt stoljeća neće i ne može prestati bez da se obrati pažnja na školstvo koje je u Hrvatskoj sustavno zanemareno proteklih desetljeća. Nesposobnost, neprofesionalnost, nezainteresiranost, korupcija i politizacija na apsolutno svim razinama sustava doprinose potpunom kolapsu koji se proteklih godina ubrzava, a posljedice za Hrvatsku mogu biti katastrofalne. Vrlo nizak stupanj društvenog prioriteta uzrokuje katastrofalno niska ulaganja i nebrigu, a vlast, kako na državnoj, tako i na lokalnim razinama, uglavnom koristi ovaj sektor za postizanje političkih bodova. S druge strane, riječ je o najosjetljivijem sustavu u društvu čije promjene pokazuje najkratkoročnije posljedice za najmanje nekoliko godina, dok je dugoročne efekte moguće procijeniti tek nakon deset ili dvadeset godina.

Negativna selekcija i potpuno neprofesionalan sustav inspekcije proizveli su pasivnu i šutljivu većinu koja najčešće posao koji bi trebao biti iznimno kreativan radi rutinski. Također, pravila i propisi koji se proizvode u nadležnim institucijama od školstva su napravili sprdnju i postigli da ga se čak ni u ustanovama koje ga čine ne shvaća ozbiljno.

Činjenica da je Hrvatska objektivno na evropskom začelju što se tiče obrazovanja je istovremeno i uzrok i posljedica ovakvog stanja. Presijecanje tog zatvorenog kruga je u interesu svih građana, uključujući i one koji ni na koji način ne koriste usluge sustava, ali zato koriste usluge radnika i stručnjaka koji su iz tog i takvog sustava proizašli.

Cijelo izvješće može se preuzeti ovdje.

5 Comments

  1. Iskreno se nadam da će autor ovog odličnog teksta krenuti i borbu za mjesto ministra kako bi proveo ono što je napisao. Ovako, niti se prašina nije podignula.

  2. Izvješće o stanju obrazovanja u RH i

    lupetanja po tiskovinama o školi bez asistenata, pravilnicima bez pravilnika, udžbenicima bez novih udžbenika, Očenašu na prvi dan škole…

    kao da su neki zalutali u svijet prosvjete ne znajući ništa, i očito samo da namaknu nešto dukatića visokom školstvu, istraživanjima od kojih ionako i ovako ništa pozitivno ne vidimo!

  3. Hokuspokus – preparatus, abrakadabra, čiribučiriba – ostvarilo se.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!