Počela nova školska godina

(Index.hr) Za više od pola milijuna školaraca završili su ljetni praznici i počela nova školska godina. I kao i svake do sada, političari djeci žele uspješno obrazovanje, policija upozorava da se poštuju naši znakovi, a roditelji razbijaju glavu zbog cijena knjiga i potrepština za svoju djecu.

Nova školska godina, ali stari problemi. Proračunska izdvajanja za obrazovanje, prema riječima resornog ministra Mornara, skresana su toliko da ih se više nema gdje rezati.

Nastavnici, učitelji i profesori su već godinama nezadovoljni svojim plaćama, već se godinama priča i o rasterećenju nastavnog plana kao i smanjenju težine školske torbe. No, uoči početka nastave ispada da će djeca imati stari program, ali nove udžbenike.

Učiteljima prijete kazne

Točnije udžbenike s novim grafičkim rješenjima. Učiteljima je pak rečeno da će plaćati kazne ako dopuste korištenje starih udžbenika. Sve ovo naljutilo je predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića koji smatra da iza odluke o sankcijama stoje nakladnici

“Kome je moglo pasti na pamet uopće ove kaznene odredbe? Zato što netko želi izaći u susret roditelju. Naravno, to je moglo pasti na pamet samo nekome tko ima interes da se što više udžbeničkih kompleta proda”, poručio je Stipić.

Iako će knjige biti popriličan trošak za roditelje, mala utjeha je da se bar neće ukinuti sufinanciranje javnog prijevoza za srednjoškolce. To je odlučeno na zadnjoj sjednici Vlade u kolovozu. Vlada nastavlja s ovom mjerom koja je politički i obrazovno važna, istaknuo je premijer Zoran Milanović.

“Između prava na školovanje u srednjoj školi i ostvarenja tog prava, naročito izvan velikih gradova stoji novac. Mnogi ljudi nemaju taj novac za relativno skup prijevoz. To je jedan od načina da Vlada aktivnim mjerama ostvari nešto što je inače samo deklarativno pravo”, pojasnio je premijer.

“Škola je jedna lijepa avantura u kojoj se puno toga nauči”

Predsjednik Josipović je pak svima poželio uspjeh u nastavku obrazovanja.

“Škola je jedna lijepa avantura u kojoj se puno toga nauči, puno toga što nam koristi cijeli život, ali u kojoj se steknu i ojačaju mnoga prijateljstva te se uči o dobroti, vrijednostima koje bismo svi trebali zagovarati. Nastavnike i učitelje pozivam da u svom zajedništvu požive na odgoju i obrazovanju da naša djeca steknu sva znanja i vrijednosti potrebne za dobar i kvalitetan život”, poručio je predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je apelirao na vozače da posvete posebnu pozornost sigurnosti djece u prometu. To je također naglasila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

MUP je pak najavio da će u rujnu tradicionalno nastaviti sa svojom akcijom “Poštujte naše znakove”. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima. MUP upozorava da se djecu često prevozi na prednjim sjedalima, nevezane ili u neadekvatnim sjedalicama. U rujnu će se zato pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole.

Poruka pravobraniteljice na početku školske godine

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je poruku povodom početka nove školske godine.

“U trenutku kad više od 40.000 djece, a uz njih i njihovi roditelji, s uzbuđenjem iščekuju dan kad će prvi put stupiti u školu, želim čestitati našim prvašićima taj vrlo važan dan u njihovom životu. Trenutak je to, u kojem stječu i nova prava i nove odgovornosti i u kojem im se otvaraju brojne nove mogućnosti, za čiji ishod je iznimno važno da i djeca, i roditelji, i učitelji preuzmu svoj dio odgovornosti i surađuju kao punopravni partneri. Svima njima, a najviše djeci, želim da se prvoga dana škole osjećaju dobro i pozitivno.

Željela bih da djeca započnu školsku godinu s više veselja nego briga, otvorena za nova znanja i iskustva, za nove prijatelje koje će steći u školi, za suradnju i miroljubivo rješavanje problema. To je zadaća za njihove roditelje. A na učiteljima i svim zaposlenicima škole je da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se baš svako dijete u školi osjećalo dobrodošlo, prihvaćeno i jednako vrijedno.

Sve sudionike u prometu pozivam da, osobito tijekom rujna, obrate pažnju na malene pješake sa školskim torbama, koji će se uskoro po prvi puta samostalno kretati prometnicama. Pozivam roditelje i druge članove obitelji prvašića da im se ovih dana svakako nađu pri ruci, da provode što više vremena s njima i pomognu im u prilagodbi na nove obveze i promjene koje ih očekuju.

Početak školske godine neizbježno dodatno opterećuje već prenapregnuti roditeljski proračun, no nemojmo i djecu opterećivati time. Pokušajmo taj teret što pravednije podijeliti između roditelja, lokalne zajednice i države, pokazati više osjetljivosti za djecu koja žive u lošijim socijalnim prilikama te im pružiti dodatne potpore i besplatne usluge. Pritisnuti ekonomskim teškoćama ne bismo smjeli zaboraviti da škola treba biti mjesto koje djeci omogućuje boravak u zdravom, sigurnom i poticajnom okolišu, pravilnu prehranu kroz školske obroke, uravnoteženi dnevni ritam i pomoć u učenju, odgoju i razvoju. To djeci dugujemo.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama želim da im školovanje bude ispunjeno vedrinom, da im donese više izazova i poticaja nego prepreka i teškoća te da im učitelji budu najbolji suradnici u zajedničkoj pustolovini osvajanja znanja”, stoji u poruci pravobraniteljice za djecu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!