Tko ne čuje dobro ne može biti kuhar ili slastičar

(Novi list) Ministarstvo je objavilo je dokument koji gluhoj i nagluhoj djeci priječi školovanje za mnoga zanimanja. Pravobraniteljica Anka Slošnjak smatra da će doći do ograničavanja upisa u srednje škole učenicima s teškoćama u razvoju 

ZAGREB   Gluhoća, teža nagluhost, a često i oštećenje glasa i govora ozbiljna su prepreka djeci s tim teškoćama da se školuju za niz zanimanja, posebno u ugostiteljstvu. »Uredan sluh« je zdravstveni zahtjev za obrazovanje za takva zanimanja naveden u »Jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole«. Taj je dokument Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo 26. svibnja, a oštrim priopćenjem na njega je nedavno reagirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Gluha djeca i djeca s težom nagluhošću ne bi se prema tom dokumentu mogla školovati za zanimanja: kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni slastičar, radnik u kuhinji, radnik u slastičarnici, slastičar.

  Kontraidikacije

Slonjšak je ustvrdila da prema tom dokumentu »gluhe osobe illi osobe s težom nagluhosti ili s teškoćama govora ne bi mogle raditi gotov niti jedan posao«. Otvoreno je izrazila bojazan da će dokument, suprotno namjerama, biti podloga za ograničavanje upisa u srednje škole učenicima s teškoćama u razvoju.

Kao kontraindikacija za zanimanje »slatičar« navedena je »teža nagluhost u govornom području ili gluhoća. Oštećenje govora koje utječe na komunikaciju«. Slonjšak zaključuje da osoba s takvim oštećenjima, sudeći prema dokumentu, ne bi mogla »pripremljene biskvite i tijesta premazati ili puniti kremom, koju također sama priprema«. Posao je slastičara, kako se navodi, i da »priprema kalupe, oblikuje tijesto, stavlja ga u kalupe ili limove, te nadzire njegovo pečenje«, a to, reklo bi se, ne mogu raditi osobe oštećenog sluha ili govora. Osobe oštećenog sluha ili govora ne bi se mogle školovati ni za jednostavnija zanimanja poput pomoćnog slastičara. U opisu tog zanimanja navodi se, uz ostalo, da pomoćni slastičar čisti i pere, pomaže u primanju namirnica i njihovu skladištenju, priprema stolno rublje, slaže oprano i osušeno posuđe na predviđena mjesta, te redovito iznosi ostatke hrane.

Slonjšak navodi da je donositelj »ovih smjernica očito zaboravio na alternativne oblike komunikacije« čime je u pitanje doveden i Zakon u suzbijanju diskriminacije i Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

 

Reakcija Ministarstva

Pravobraniteljica ironično konstatira i da »ovaj ‘jedinstveni’ dokument« nije upoznat ni s Prijedlogom Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i drugim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba kojim se tim osobama priznaje pravo na sve oblike prilagođene komunikacije kako bi se izjednačile u ravnopravnom ostvarivanju svih ljudskih prava, uključujući i obrazovna prava. Ministarstvo smo priupitali hoće li uvažiti primjedbe pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i korigirati dokument. U odgovoru na upit Ministarstvo navodi da su prijašnjih godina škole samostalno sastavljale popis zdravstvenih preduvjeta što je rezultiralo značajnom neusklađenošću. Namjera je dokumenta da se najranjivijim skupinama olakša upis u srednju školu, navode u ministarstvu te dodaju da odgovorno tvrde da dokumentom nisu narušena prava djece s teškoćama na reodvito obrazovanje o čemu će razgovarati sa svim zainteresiranima.

25 Comments

  1. Nije naš glavni problem građanski odgovoj!
    Upravo tu se vidi naš građanski odgoj.
    Ministarstvo, zna li ovo objasniti, zbog čega, radi čega, čemu?
    Što imaju reći o tome?
    Ha pa sad se spremaju godišnki odmor, za građane koji su građanski odgojeni pa ne mogu ništa o tome reći.

    Kršimo osnovna prava čovjeka, a htjeli bi se odgajati!

    1. S Vama se apsolutno slažem. Ne pokazujemo razumijevanje, o suosjećanju da ne govorim, prema onima prema kojima bismo to najviše trebali. Još je strašnije što praobraniteljica ne poznaje Ustav. A tamo stvarno sve lijepo piše i kad bismo se toga držali, bilo bi sve u redu. Obrazovanje mora biti svima dostupno, pod jednakim uvjetima i u skladu s njegovim sposobnostima.

  2. Ja se zalažem i da daltonisti mogu biti elektricari…kao da je bitno koja je žica koje boje. “U skladu s njegovim mogućnostima ” se stalno prepisuje a nitko da obrati pozornost na to. Slično je bilo i kod upisa u srednju. Ako netko nema dovoljno bodova za upis onda ta srednja nikako nije u skladu s njegovim mogućnostima. Jel netko pitao slasticare da li bi mogli svoj posao obavljati nagluhi?

    1. Pa provjerite kako je to riješeno u skandinavskim zemljama. I morate razlikovati nečije mogućnosti i sposobnosti. Nisam napisala mogućnosti, nego sposobnosti. Ima djece koja po sposobnostima mogu ići u srednju, ali njihovi roditelji nemaju mogućnosti platiti im ni prijevoz do škole. Ustavna načela jesu ono po čemu jedna zemlja jest slobodna i demokratska. čl. 58 Ustava: Posebnu skrb država posvećuje zaštiti invalidnih osoba i njihovu uključivanju u društveni život. Očito je građanski odgoj pod hitno potreban svima starijima od 18 godina a pogotovo onima od 30 nadalje.Kad je riječ o obrazovanju osoba s invaliditetima, nema mjesta cinizmu. Za kraj čl. 2 Zakona o radu: Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija osobe koja traži zaposlenje i osobe koja se zaposli (radnik, namještenik, službenik ili drugi radnik (u daljnjem tekstu: radnik) na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnoga stanja, po­ro­dičnih obveza, dobi, jezika, vjere, političkog ili drugog uvje­re­nja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rođe­nja, društvenog položaja, članstva ili nečlanstva u političkoj stran­ci, članstva ili nečlanstva u sindikatu te tjelesnih ili duševnih poteškoća.

      1. očito imate ozbiljnih problema sa shvaćanjem demokracije iako vrlo vješto citirate ustav i zakone…cinizmu ima mjesta uvijek i svugdje. nadalje, mogućnosti, sposobnosti…bit moje prijašnje izjave ostaje ista. jel moram sve ponovno napisati ovaj put sa sposobnosti? ima djece koje nemaju za jesti…kako se to ona jednako obrazuju kao i ostala? kao i one koja kada dođu iz škole idu pravo na njivu…kako to rješava država i njena skrb? ustavna načela su slovo na papiru dok se ne počnu provoditi. tako su i kod nas svi jednaki prema ustavu samo su neki jednakiji jelte pa samo oni mogu stupati u brak i posvajati djecu. također ustav veli da smo sekularna država pa nam ministri svejedno idu na konzultacije na kaptol a na misama se pred izbore diktira za koga se mora glasati…ustav…don’t get me started

        1. Politički ste apsolutno nekorektni jer izvrgavate ruglu ljude s tjelesnim nedostacima. Žice odavno više nisu crvene i zelene (boje koje ne razlikuju daltonisti)nego su plave, bijele, žute i crne, tako mi je rekao jedan električar. Očito u školi niste imali čitanje s razumijevanjem jer u Ustavu se nigdje ne spominje riječ crkva niti riječ sekularan. Demokracija, između ostalog, znači da je sustav višestranački, pluralan, da ljudi mogu slobodno iznijeti i zastupati svoje mišljenje, a da ih se ne strpa u zatvor. Ustavna načela ne mogu biti mrtvo slovo na papiru jer se zakoni, propisi, odredbe, donose na temelju ustava. Kurikulum građanskog odgoja se temelji upravo na Ustavu prihvatili vi to ili ne. Svaki politički akt i političko djelovanje mora biti u skladu s ustavom. Ako predsjednik Josipović i Premijer odu na misu u katedralu, to sigurno ne znači da su pobožni i da su otišli ljubiti oltar. Gluhi nisu krivi za ono što im se dogodilo i to nažalost ne mogu mijenjati, a jeste li sigurni za jednog homoseksualca da će cijeli život ostati homoseksualac, i obrnuto? Cinizam=bezočna drskost, sebični humor

          1. Iz Ustava: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.” Država koja je odvojena od vjerskih zajednica je po definiciji sekularna država. Dakle, to se spominje u Ustavu, samo što čitanje s razumijevanjem obuhvaća i razumijevanje onoga što je implicitno rečeno u tekstu. Slažem se s vašom definicijom demokracije, samo što vi izgleda ne primjećujete da iz te definicije proizlazi i da ne-katolik smije kritizirati Katoličku Crkvu i katolike bez da mu se prijeti da bi mogao odgovarati za to “kažnjivo” djelo, kao što vi to volite činiti. Iz Ustava: “Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.” Fraza “drugo uvjerenje” obuhvaća i nevjernike, koji često imaju negativan stav prema organiziranoj religiji. Dakle, svatko smije iznijeti svoje mišljenje. I stanovitom broju gluhih osoba se, zahvaljujući suvremenoj medicini i otkrićima kao što su umjetna pužnica, može omogućiti uklanjanje apsolutne gluhoće. S druge strane, “konverzijska terapija” i druge metode kojima se pokušava promijeniti nečija seksualna orijentacija su se pokazale kao izrazito neučinkovite. Dakle, vjerojatno su veće šanse da gluha osoba neće cijeli život provesti u apsolutnoj gluhoći nego da će homoseksualna osoba “prijeći” na heteroseksualnost.

          2. Članak 41.
            Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.
            Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, so­cijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države. Čitanje s razumijevanjem znači i da se čita sve, a ne samo ono što nekom odgovara. Pa ako će se tim gluhim osobama sluh vratiti, zašto tek onda ne mogu biti slastičari ili kuhari?! Dajte mi jedan razlog zbog koje gluha osoba ne može kuhati. Također Vi niste shvatili da je diskriminacija kažnjiva, a ne iznošenje svog političkog ili bilo kakvog drugog stajališta. Katolička Crkva je institucija kao i bilo koja druga institucija a prema institucijama nemam nikakve osjećaje, ne gajim ni mržnju ni ljubav prema njima. Nego, jeste li ikad čuli za znakovni jezik, kad već sve znate o umjetnim pužnicama. Također,postoji nagluhost i postoji gluhoća. Ja nisam spominjala nikakvu “konverzijsku terapiju”. Anne Heche se, nakon što je živjela u istospolnoj zajednici,udala za muškarca, a u svojoj bližoj okolini poznajem osobu koja je živjela u heteroseksualnoj vezi (dobili su dijete) i sad ta osoba živi i radi, potpuno prihvaćeno i normalno u homoseksualnoj vezi. Osobama s invaliditetom treba pomoći da se što bolje uključe u društvo, oni mogu biti korisni članovi društva, raditi i stvarati i žalosno mi je da to moram pojašnjavat na nastavničkom portalu. Prema tome…sapienti sat!

          3. Iako ne izvrgavam ruglu osobe sa tjelesnim nedostacima, priznajem da sam politički u potpunosti nekorektan. Ne patim od boljke pretjerane političke korektnosti i uvjerenja da su svi ljudi jednaki. Neki su sposobniji, drugi manje sposobni. Da nije tako svi bi igrali za reprezentaciju ili bili Fullbrightovi stipendisti. Da li je nekoga pri rođenju zapala nagluhost ili IQ reda veličine broja cipela nije bitno. Ovaj sa niskim IQom nikad neće biti sveučilišni profesor a ovaj nagluhi kako sad stvari stoje neće biti kuhar. Električara si pošaljite na doškolovanje jer ako otvorite bilo koji elektroormar automatike vidjet ćete i crvene i bijele i crne i plave žice. Žute skoro u pravilu nećete vidjeti nigdje (da se sada ja malo pravim bedast kako vi to volite). Danas vrlo moderne fotonaponske instalacije su uglavnom plave i crvene. To što vi u svom susjedstvu ne vidite razlog da netko tko ne raspoznaje boje ne može biti električar ne znači da razlog stvarno ne postoji. Po mom skromnom mišljenju ni nagluha osoba ne smije biti električar jer se zapanjujuć broj defektacija odrađuje upravo sluhom. Zašto nagluha osoba ne smije biti kuhar? ne znam. obično volim vjerovati da se o tome konzultiralo kuhare. Pretpostavio bih da je priličan problem komunikacija u kuhinji. Ili očekujete da SVI radnici u kuhinji uče znakovni jezik kako bi se dotični ugodno osjećao? Ponavljam, nisam radio u velikoj kuhinji i ne znam kakvi su uvjeti rada. moja, kako ste rekli, politička nekorektnost mi dozvoljava da ne moram svaki put kada netko kaže osobi sa hendikepom da ne može nešto vikati DISKRIMINACIJAAAAAA. Imao sam priliku zaposliti jednog inženjera koji je bio invalid. Nisam ga zaposlio zato jer je bio invalid. jesam ja zbog toga diskriminirao nekoga? ne! posao ga je diskriminirao. Objekti koje sam radio su vrlo često krajnje nedostupni i osim makadamskih puteva, zimi uključuju i priličnu količinu planinarenja. On je sam rekao da to NE MOŽE. Kolega geodet mi je pričao anegdotu sa kolegicom sa faksa koja je došla tražiti posao u jednoj firmi koja se bavi niskogradnjom. Gazda joj je rekao da to nije posao za ženu. Onda se ona jako naljutila i vikala diskriminacija i onda je on rekao da dođe sutra na probni dan. Ujutro se pojavila i krenuli su na gradilište. Put do gradilišta je trajao 4 sata. putem su stali i popili kavu par puta. Kad su stigli, sa predradnikom su sjeli i popili kavu. onda su krenuli na samo gradilište. Nakon truckanja po trasi autoceste od 45 minuta stigli su na dio gdje se radi izmjera. Izašli su van i počeli mjeriti. Dio opreme je u autu, dio vani i odjednom prorade one dvije kave i cura bi na wc. Ne znam jeste kada vidjeli kako izgleda trasa autoceste, no ako niste “spaljena zemlja” je prilično dobar opis.sve je ravno, nigdje grma, najbliži kemijski wc je 3km daleko. svuda oko nje desetci bauštelaca koji su brzo snimili u čemu je problem i nema šanse da ona negdje zbriše čučnuti a da ih se 30 ne instalira gledati ili snimati sa mobitelima. Onda se mora prekinuti sa radom, spakirati opremu (ili ostaviti nekoga da stoji na suncu i čuva ju) dok se ne ode do najbližeg WC-a. Ona je sama rekla da to ipak nije za nju i zahvalila se gazdi na uloženom trudu. Ne ulazim u to da postoje žene kojima se valjda nije problem skidati pred bauštelcima ali većini će tako nešto predstavljati problem. ako tako kažeš onda je ok, ako odmah kažeš da to nije za ženu onda je to diskriminacija.

            Cinizam = razg. a. uvjerenje i način ponašanja onoga koji je cinik (2) b. općenito, odbacivanje i prezir, ob. podrugljiv, prema uobičajenim moralnim vrijednostima, grub postupak prema kome, bez obzira na eventualnu štetu; ironična drskost

            nije bezočna, i nije sebična…barem nije ako koristite ozbiljnije izvore od wikipedije.

            Ovo za crkvu u ustavu i sekularnost vam je kolega/kolegica perpetuance pojasnila i iz vašeg odgovora vidim da ste ili bedasti ili se takvim pravite. obzirom ste uspjeli citirati tolike silne zakone pretpostavit ću da bedasti niste već da se takvim pravite. Razlog tome kod ljudi je obično spoznaja da su u krivu pa ne moram dalje gurati tu temu.

            Nisam primjetio da je moj post zahtjevao nabrajanje svega šta podrazumijeva demokracija, ali kad ste već to dotaknuli kako objašnjavate “demokratsko” djelovanje nad aktivistom koji je glasno izjavio svoje stajalište na javnom prostoru pod nadzorom policije prilikom dočeka daria kordića? gdje je to njega ustav zaštitio od batina? jesu li privedeni ili sankcionirani njegovi napadači? policija je bila tamo, aerodrom je pod video nadzorom…pa kako to kad imamo ustav u kojem piše da smo demokracija a u demokraciji se smiju slobodno iznijeti i zastupati svoja mišljenja? dozvolit ću si da opet budem ciničan i kažem da ako na govno napišete sladoled ono nema ništa bolji okus.

          4. Promaklo mi obzirom na prilično kaotičan sastav posta…ako Josipović kao deklarirani agnostik ode u katedralu to znači upravo da je otišao ljubiti oltar i puhati bozaniću pod rep. Jeste recimo znali da u originalnom tekstu predsjedničke prisege nije stajalo “tako mi bog pomogao” već je to pokojni franjo sam dodao a nitko se nije usudio ispraviti ga? nakon toga je izmjenjen službeni tekst zakletve. Valjda je uzor našao u Bushu starijem koji je istu stvar napravio sa američkom prisegom.

            Osim toga ne vidim odakle ste došli do zaključka da meni NE odgovara građanski odgoj.

  3. Dvije i pol godine ni sa kim ne razgovaraju, a sad će najednom razgovarat s gluhima i nagluhima. Jovanović otišao iz MZOS-a, ali beskorisnost i beskičmenjaštvo neće nikad.

  4. Na kraju zbog čega “Tko ne čuje dobro ne može biti kuhar ili slastičar”?

  5. Nećemo dobiti odgovor na to pitanje jer je gospodin vjerojatno od onih koji se parkiraju na mjestu predviđenom za invalide, jer po njemu invalidi ne bi trebali ni auto voziti. Imam i ja pravo biti cinična, zar ne?! I vjerojatno gospodin ne shvaća da nemaju svi sreće u životu kao on. “Sreću nam ne donosi ono što vidimo i dodirujemo, ni ono što drugi rade za nas, nego ono što mislimo da možemo osjetiti i učiniti za drugoga, a onda za sebe same.”Tako je rekla Helen Keller, američka spisateljica, rođena zdrava, u drugoj godini života teško oboljela i izgubila i vid i sluh i govor. Studirala je engleski jezik i književnost!

  6. to nije cinično to je samo argumentum ad hominem….istina boli ne?
    ja sam u međuvremenu pitao i doznao da je problem u timskom radu. naime kad se nešto treba napraviti treba se raditi odmah i nema se vremena gađati nekoga spužvom da se okrene. također dosta je teško pričati rukama dok recimo nosiš pun lonac…by profesionalni kuhar sa 20 godina staža

    1. Ispričavam se za bol koju Vam je prouzročio moj cinizam. Ali držala sam se Vašeg poimanja cinizma, onako kako ste ga Vi definirali. Preporučujem svima posjetiti za početak Bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Nakon te posjete, nikakav cinizam niti argumentum ad hominem ne može zaboljeti. Znakovni jezik naučila sam s 15 godina. Ako Kinezi mogu svladati 1000 znakova svoga jezika, uvjerena sam da uz minimum truda svatko može svladati znakovni jezik za kratko vrijeme. Ako nekoga zanima, neka se javi udruzi Dlan, ili u neki volonterski centar. Ili nek’ posjeti kazališnu predstavu za gluhe…Jednostavno informirajte se pa ćete vidjeti za što su sve sposobni gluhi, slijepi, nijemi i s drugim tjelesnim oštećenjima. Njima treba vaša pomoć i podrška, razumijevanje i strpljenje. Oni nisu imali sreće, a sreća je promjenjiva stvar. I još jednom: gluhi mogu biti kuhari i slastičari i još puno toga!

      1. Srca mi se slama…opet ste fulali cinizam i pogodili sarkazam. vi nikako da shvatite da biti kuhar i imati diplomu kuhara nije isto. ne vidim po čemu ste zaključili da osobe s posebnim potrebama nemaju moju podršku, razumijevanje i strpljenje? ono šta nemaju je ono što ne trebaju a to je moje sažaljenje. ja ih za razliku od vas smatram punopravnim članovima društva koji u njemu moraju igrati po pravilima po kojima igraju i svi ostali. ako poznavanje znakovnog jezika nije uvijet za zvanje slastičara onda ne smijete nikoga drugoga diskriminirati zbog nepoznavanja istog. ako ne diskriminirate velike su šanse da svi zaposleni u kuhinji neće znati isti. ne možete ih natjerati da ga uče, dakle ne možete zaposliti nekog kome je isti potreban za komunikaciju. iz nekog razloga smatrate da zbog toga što sam u stanju sagledati zašto neka odredba brani gluhima da rade neki posao, ja smatram da gluhe treba marginalizirati. Vrlo isključiv način razmišljanja imate, kao i selektivno pamćenje stvari koje ste rekli (opet ću se pozvati na kolegicu/kolegu perpetuance i njen odgovor glede vaših postova po drugim temama). To je vrlo novohrvatski i siguran sam da će vam pomoći u karijeri jer onemogućuje samoevaluaciju i možete uvijek biti zadovoljni svojom slikom sebe kao osobe te pravedno kročiti dalje. bravo za vas.

  7. Kolegice Mirna, ja vam lijepo ispravim pogreške u onome što tvrdite, a vi ignorirate ono što vam je rečeno ili to preokrenete naglavačke i nastavite po svome. Rekli ste, ako se dobro sjećam, da u Ustavu nigdje ne stoji da je Republika Hrvatska sekularna država. Ja vam pokažem da niste u pravu, a vi naglašavate da u Ustavu stoji i da vjerske zajednice “uživaju zaštitu i pomoć države,” kao da to dokazuje da Hrvatska ipak nije sekularna država, što nema nikakvog smisla. Država je sekularna čim postoji odvojenost države od organizirane religije. Točka. I u sekularnoj državi vjerske zajednice uživaju podršku države i vjerske su slobode zajamčene, no nisu neograničene, tako da se vjerskoj zajednici ne dopušta nametanje svojeg svjetonazora onima koji ne pripadaju toj zajednici putem uplitanja u rad države ili u zakonodavstvo. Drugim riječima, u sekularnoj državi postoji vjerska sloboda, ali i pravo na život u koji se ne upliće religija.

    Druga stvar, zbog čega se meni obraćate kao da sam rekao da se slažem s idejom da gluhe i nagluhe osobe ne bi smjele raditi kao kuhari ili slastičari? To nisam nigdje napisao. Brkate me s kolegom SunTsuom. Ja sam vam samo ukazao na to na gluhoća nije nužno nepromjenjivo stanje i da je seksualna orijentacija daleko teže promjenjiva nego što mislite.

    Također kažete: “Vi niste shvatili da je diskriminacija kažnjiva, a ne iznošenje svog političkog ili bilo kakvog drugog stajališta.” Ironično je što se doima da ste upravo vi ta koja to ne shvaća. Koliko me sjećanje služi, upravo ste vi nedavno na ovom portalu rekli da je “kažnjivo” djelo reći da je vjernički svjetonazor srednjevjekovan. Zašto? To je obično iznošenje stajališta. Gdje vi tu vidite diskriminaciju? Ili možda smatrate da vas Ustav i zakoni trebaju štititi od svake kritike i situacije gdje vas nečiji komentar može uvrijediti?

    I ako ćete već iznositi takve opasne, pseudoznanstvene teorije o seksualnoj orijentaciji kao promjenjivoj komponenti seksualnog identiteta, onda se trebate pozivati na uvjerljivije dokaze od anegdota iz vašeg ili tuđeg osobnog života. Anne Heche očito privlače i žene i muškarci, jer je bila u raznospolnoj, onda u istospolnoj, onda opet u raznospolnoj vezi. Ona je vjerojatno biseksualka. Taj vaš poznanik/poznanica je vjerojatno osoba kojoj je trebalo dugo vremena da bude načisto s vlastitom seksualnošću. Neke homoseksualne osobe tek u zrelim godinama skupe dovoljno hrabrosti da sami sebi priznaju koji ih je spol zapravo oduvijek privlačio. To nije isto što i promjena seksualne orijentacije.

    Slažem se s ovim što ste napisali za osobe s invaliditetom.

  8. dakle jel itko pročitao navedeni dokument?

    Kandidati s teškoćama u razvoju koji su osnovnu školu završili prema rješenju ureda državne uprave u
    županiji odnosno Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba o primjerenom
    obliku školovanja (dalje u tekstu: kandidati s rješenjem o primjerenom obliku školovanja) te kandidati
    sa zdravstvenim teškoćama ostvaruju svoja prava pri upisu u srednju školu na temelju:
    ˗ stručnog mišljenja nadležnoga školskog liječnika (specijalista školske medicine) i
    ˗ stručnog mišljenja službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje
    o sposobnostima i motivaciji učenika za najmanje tri primjerena programa obrazovanja
    (strukovnoga – s oznakom programa, umjetničkoga i/ili gimnazijskoga).
    Pri upisu u jedan od programa obrazovanja/zanimanja za koje kandidat s teškoćama u razvoju,
    odnosno kandidat sa zdravstvenim teškoćama, posjeduje stručno mišljenje službe za
    profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i stručno mišljenje nadležnoga
    školskog liječnika nije potrebno posjedovati uvjerenje – potvrdu nadležnoga školskog liječnika
    odnosno liječničku svjedodžbu medicine rada, a koje su predviđene ovim dokumentom.

  9. Moj sin je daltonist – ne vidi zelenu boju i ne može upisati u cca 95% srednjih škola. Preostale su mu gimnazija i ekonomske škole za koje opet nema dovoljno dobre ocijene. I što sad? Neće upisati srednju školu?

    1. To vašem sinu može biti motiv da se više prihvati knjige.
      Ako to baš ne ide, može dobiti individualizirani pristup po čl. 4. U osmom razredu ići će na obradu službe za prof. orijentaciju pri HZZZ-u. Bude li htio upisati jedno od najmanje tri škole koje mu oni preporuče, imat će direktan upis. Dakle, za početak obratite se u stručno-razvojnu službu njegove škole.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!