Ministar Mornar: Ne odustajem od građanskog i zdravstvenog odgoja!

(Index.hr) Ministar Vedran Mornar Indexu je kazao kako ne odustaje od građanskog i zdravstvenog odgoja.

“Nema nikakvog ukidanja niti odustajanja! Daleko od toga, jedino razmatramo kako provesti to, a da dodatno ne opteretimo učenike”, rekao nam je ministar i dodao kako su svi s kojima je razgovarao jedinstveni u tome da građanski odgoj treba biti međupredmetni. “Kao i zdravstveni, i to je sve trenutno u razmatranju. Razgovaramo i tražimo najbolji način kako da ugradimo te sadržaje u nastavu”, kaže nam Mornar.

HNS-ovci napali ministra

Nakon što se u medijima pojavila informacija kako će novoustoličeni ministar koji je naslijedio Željka Jovanovića odustati od uvođenja zdravstvenog i građanskog odgoja, HNS-ovci su oštro reagirali protiv Mornara.

“Vedran Mornar nema mandat ove Vlade niti vladajuće većine u Hrvatskome saboru, a ponajmanje pristanak HNS-a, kao koalicijskog partnera, za ukidanje ili odgodu sustavnoga uvođenja građanskoga i zdravstvenog odgoja u hrvatski obrazovni sustav”, napisao je na svom službenom Facebook profilu saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh.

Podsjetimo, kako je novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta najavio da će o zdravstvenom odgoju prvo razgovarati s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom HBK Željkom Puljićem. Sada stiže i najava odustajanja. Za HNS, odgoda ili odustajanje od zdravstvenog odgoja “izdaja” je predizbornog plana Kukuriku koalicije.

“Ministar ima imperativni zadatak iz Programa Vlade 2011. – 2015. da to učini što prije i što dosljednije. Bilo kakvo kalkuliranje s tom iznimno važnom odrednicom nama liberalnim demokratima je neodgovorno i neprihvatjivo. Program Vlade SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a je u tome smislu jasan i nedvosmislen”, zaključuje Beus Richembergh.

U salvi kritika prema ministru Mornaru pridružio se i saborki zastupnik HNS-a Igor Kolman. “Kao što nismo dozvolili da se uvede porez na nekretnine tako nećemo dozvoliti da se ubije građanski odgoj”, tvrdi Kolman.

No, Mornar je opovrgnuo navode o ukidanju zdravstvenog i građanskog odgoja.

4 Comments

  1. „Tko pisne govno stisne“ – dragi Vedrane. Jesi li mogao mislit da je školstvo tolika zahebancija?

  2. Odustajem. Ne odustajem. Odustajem. Ne odustajem….

    Ministre, vidiš da se nikakve reforme školstva ne daju provesti. Ajde se ti drži onoga što ministri najbolje rade: skini prosvjetarima plaće, prema novo-najavljenom ZOR-u ukini im godišnji, omogući brže i lakše otpuštanje i mnogo, mnogo neplaćenog prekovremenog rada (nazovi to “projektima” i “ostalim poslovima”). Al’ prvo pitaj Bozanića jel’ smiješ!

    (prije nego što kolege krivo protumače: ovaj post je sarkastičan. da ne započinjemo komentatorski rat bez veze)

    1. Neće kolege ništa krivo protumatičiti. Njima su jasne stvari koje onima gore nisu jasne. “Ministar će o zdravstvenom odgoju prvo razgovarati s kardinalom J. Bozanićem”, zašto? Zar po Ustavu nisu sve vjerske zajednice jednake, zar po Ustavu nisu odvojene država i crkva, nije li nedozvoljena manipulacija jednih nad drugima? Manipulacija političara organiziranom religijom prelazi svaku mjeru.

      Neće kolege ništa krivo protumačiti. Najavljeni ZOR upravo promovira ministar koji nema pojma da se u pojedinim djelatnostima radi 70-satni radni tjedan bez pauze, bez mnogo čega, i uporno govori o napretku Zakona, usporedite ga sa zakonom o radu drugih zemalja…

      U školstvu, ništa novog. Nećemo odustati od ovog, od onog, baš nećemo. I tako sve preko koljena i usprkos svemu, stojimo tu gdje smo. A u programu Vlade stoji, između ostalog i bolje sutra, prosperitet i štošta još što ne vidimo ni u tragovima.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!