Ploče: roditelji osmaša sami vodili djecu na ekskurziju

(Slobodna Dalmacija) Roditelji pločanskih osmaša samoorganizirali su se i bez potpore škole poveli svoju djecu na trodnevnu ekskurziju. Time su napravili svojevrsni presedan u hrvatskom obrazovnom sustavu i pokazali školskim vlastima da se sve može kad se male ruke slože. O čemu je riječ?

Od samog početka ove školske godine roditelji i učenici pregovarali su sa školom o školskoj ekskurziji. Problem su bila dva razreda, 8 b i 8 c, koje nitko nije htio povesti na ekskurziju kao nagradu za završetak osnovne škole i jednog za njih važnog životnog razdoblja.

Iscrpljujući razgovori prerasli su u pravu dramu, neka su djeca čak i plakala, kaže nam jedna od organizatorica putovanja i majka 14-godišnjeg Borne, Željka Bulić-Petrović. Već na početku školske godine u plan i program škole uneseno je da na ekskurziju ide samo jedan osmi razred, 8 a, dok druga dva, 8 b i 8 c, ne mogu ići jer nisu pouzdani za ekskurziju.

– Možete zamisliti, u školi su tri osma razreda, jedan ide na ekskurziju, a dva ne idu jer ih nitko ne želi voditi. Zar je to pedagoški? Djeca se međusobno dijele, što je to ako nije diskriminacija? – kazala nam je Željka, koja se zajedno s roditeljima Tinom Cvijanović, Jasnom Krilić i Jasnom Vrdoljak prihvatila posla organizirajući ekskurziju na kojoj su djeca posjetila Pulu, Opatiju, Rijeku, NP Brijune i NP Risnjak te rodno mjesto Nikole Tesle, Smiljan u Lici.

Ni muha se nije čula

– U kući Nikole Tesle bilo je fantastično. Djeca se obično unervoze, ali dok su ovi naši gledali film, ni muha se nije čula – ponosni su roditelji na uspješno organizirani put. U hotelu je također sve bilo u najboljem redu, samo pohvale, ni čaša se nije razbila.

Kako doznajemo, razrednice 8 b i 8 c razreda, odbivši voditi ekskurziju, opravdavale su se da one ne žele više prolaziti kroz raznorazne neugodnosti i da ne žele prihvatiti tako veliku odgovornost prema djeci i roditeljima. U takvim stavovima podržala ih je ravnateljica i stručna služba, a zamjena se nikako nije mogla pronaći jer nitko nije želio voditi djecu. Obrazloženo je da djeca ne slušaju niti poštuju autoritet.

Siguran povratak

Ogorčenim roditeljima nije preostalo ništa drugo nego se samoorganizirati i poći na trodnevno putovanje u Istru s turističkom agencijom “Perla” iz Imotskog. Sve je prošlo u najboljem redu i djeca su se sigurno vratila u Ploče.

– Agencija je puna riječi hvale za našu djecu – kaže nam Željka, koja zajedno s ostalim roditeljima planira prirediti javnu prezentaciju svoga putovanja.

– Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da se roditelji sami organiziraju i vode svoju djecu na ekskurziju. Škola im je uskratila to zadovoljstvo, ali mi roditelji priskočili smo u pomoć i sretni smo zbog toga – zaključila je Željka Bulić-Petrović.

8 Comments

  1. Da, da, još jedna “pobjeda” “uzornih i poštenih (vjerojatno i kršćanskih)” roditelja nad “bahatim i nesposobnim” učiteljima.
    Pozdravljam i novinara koji se svojim istraživačkim radom vinuo u sam vrh hrvatskog novinarstva.

    Zapanjuje činjenica da se nije sjetio one stare “gdje ima dima-ima i vatre” pa malo pročačkao da sazna što se je to sve događalo na prethodnim izletima i to objavio. Ne znam da li bi u tom slučaju roditelji ispali takvi moralni pobjednici.

    Osoba za pohvalu iz ovog članka je očito ravnateljica što je stala iza svojih kolega. Svi koji rade u sustavu znaju da su ravnatelji ti koji vrše razno-razne pritiske na učitelje i da ih se vrlo malo može “izvući” iz obveze izleta iako za to postoje razlozi kao u ovom slučaju. A sve pod krinkom “upisano je u školski kurikulum”. Bilo je i kolega koji namjerno nisu htjeli na početku godine upisati izlet u kurikulum, ali ne brinite: ravnatelji su to učinili umjesto njih i bez njihova znanja.

    Učitelj nema pravo zaštititi sebe i odbiti povesti dijete koje ima problema u ponašanju, niti natjerati roditelja da ide u pratnji pa da si sam bude odgovoran za svog “anđela”, a onda dok se dogodi incident, ajde, pogađajte tko je kriv?!
    (kao što kažu Englezi: “Damned if you do, damned if you don’t.”)

    Također su rijetke škole u Hrvatskoj koje su se protiv terora na izletima izborile na način da su otkazale sve izlete. OK, možda to i je ekstrem, ali ako vas ponižavaju i djeca i njihovi roditelji, a vi to morate trpjeti skrštenih ruku i odgovarati svojim imenom i prezimenom za svu štetu i ozljede onda vam baš i nije svejedno.

    Najveći od oblika izrabljivanja učitelja su famozni “maturalci” gdje su učiteljima, protivno Zakonu o radu, natovarene obveze roditelja (cjelodnevna i raznovrsna skrb), a bez poštene naknade (ne moramo raspravljati o iznosima dnevnica, svi znaju da su bijedni). Pa tako učitelj radi 24 sata dnevno, bez mogućnosti za odmor, ali je plaćen samo za dio tog vremena. Ali cijelo to vrijeme nosi teret odgovornosti za ponašanje nečijeg (možda slabo odgojenog) klinca.

    I za kraj, 99% djece je divno i vjerujem da se većina kolega s njima krasno provede i uživa u tom izletu i u drukčijem načinu upijanja znanja. Ali dovoljan vam je samo taj jedan radi kojeg ćete u slijedećih mjesec dana biti redovito prozivani, šikanirani, vrijeđani, radi kojeg će se omalovažavati vaš rad i vaša osobnost, radi kojeg će vam se prijetiti i/ili pozivati inspekcija da vam do kraja života prisjednu sve vrste ekskurzija.

    Stoga pozdravljam ove kolegice iz članka, iako ne poznajem njih ni situaciju, jer one ne bi morale materijalno i pravno odgovarati za tuđu djecu van prostora škole niti bi itko trebao dobiti pravo da ih na to prisiljava (u normalno uređenoj državi, naravno).

  2. to je pravi put kojim se trebaju organizirati izleti. naše iskorumpirano ministarstvo je pred puno godina u suradnji s agencijama predložilo zakon kojim se odrđuje da se na izlet može ići SAMO preko putničkih agencija. Naravno, istog trena su cijene izleta poskupile bar za 50% pa ste trodnevni izlet u svibnju ili lipnju plaćali više nego sedmodnevni pansion u kolovozu. Zarada je razumljivo išla agencijama a odgovornost je ostala učiteljima. Pri tome su još učitelji preko medija optuživani da idu besplatno na more, da dobivaju i plaću i dnevnice i slično. Agencije su se kartelski organizirale, dogovorile visoke cijene i podijelile tržište. One najagresivnije su počele korumpirati i ravnatelje jer čista zarada po školi iznosi od 30000 do 50000 kuna. Mnogi učitelji su prestali organizirati izlete zbog takvih odnosa u sistemu i narasle krize. Roditelji su za visoke cijene optuživali razrednike i jedini način da se to prekine je da roditelji sami organiziraju izlete i prate djecu na njima.

  3. Jojjj pa po nama se u zadnje vrijeme sve više i više pljuje.
    Nije ni s matur.zabavama jednostavno- i tu znaju raditi gluposti bez obzira što većina njih tada bude punoljetna

  4. Odlično dragi roditelji! Sve 5!
    Je l se oglasio naš Ministar?
    Bit će izgubio kompas!

  5. kakvi su ti osmaši mi ne znamo pa nam je lako komentirati, ali danas pojedina djeca ni na nastavi ne priznaju autoritet nastavniku pa nije ni čudno da ih je strah s takvima ići na izlet

  6. Samo naprijed, neka idu roditelji s njima i neka dobiju i dnevnice i neka idu “besplatno” na more. Baš me zanima kad bi im prekipilo i koji klinjo bi prvi dobio “šljagu”, pa bi se pobunio drugi roditelj i onda bi nastao cirkus. Zanima me što bi roditelj napravio da zna da mu kćer neki frajerčić drži preko ograde prekooceanskog kruzera? Mislim da bi taj završio na propeleru u istom trenu. A mi moramo s oprezom i empatijom prići i pomoći tom frajerčiću jer on tim postupkom zapravo traži pomoć. I nemojte vikati na njega jer bi ga to moglo povrijediti i stvoriti mu nesagledive posljedice koje će se manifestirati tek u budućnosti.
    Zamisli ti kojeg idiotskog članka. I sad si javnost misli “uuu ovo je super pametna ideja i roditelji su metnuli profesorima koji ništa ne rade”.

  7. Učitelji su žrtve roditelja i učenika : roditelji se “cjenjkaju” i prigovaraju cijeni,pitaju učitelje kolika im je dnevnica,prigovaraju prehrani, prijevozu…svemu i svačemu. Ponižavajuće! Učenici stvaraju svakakve moguće vrste problema, tako da je uvijek dobro ako se svi vrate živi (ne i zdravi). A učitelji se muče, koji bi njihov interes bio u tim izletima:raditi po 24 sata bez odgovarajuće naknade i biti odgovoran za tuđu djecu,te po povratku biti izložen raznim kritikama??? Ne treba ih voditi uopće! Lijepo neka idu sa svojim roditeljima, a učitelji – na izlet sa svojom djecom umjesto s tuđom! Pa će svi biti zadovoljni.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!