Nije smijenio učiteljicu iz pakla, ali mu nitko ne može dati otkaz

(Jutarnji list) Novi nadzor obavljen u Osnovnoj školi Augusta Šenoe u Osijeku pokazao je da je u slučaju grubo diskriminiranog učenika osmog razreda – kojega je učiteljica Antica Kelava sustavno izbacivala s nastave i ignorirala, čime je prekršila Ustav i Konvenciju o pravima djeteta – otkaz za slamku izbjegao i ravnatelj škole, Krešimir Ćosić.

Naime, dok je učiteljica Keleva kršila prava djeteta na obrazovanje, ravnatelj joj je nepotrebno slao čak šest pismenih upozorenja i time, stoji u nalazu, odugovlačio slučaj diskvalificiran kao težak oblik diskriminacije.

“Dovoljno je jedanput izreći pisano upozorenje, a posebno nakon drugog upozorenja te nakon izjave učiteljice ravnatelju – da će učenik ići u učionicu preko nje mrtve, bilo je jasno da se ponašanje učiteljice neće promijeniti, a ravnatelj je odavno mogao okončati agoniju učenika otkazom ugovora o radu učiteljici ”, napisao je nadzornik u nalazu.

 Tijekom nadzora utvređno je još desetak propusta i pogrešaka, a pristup planiranju rada ravnatelja nadzornik je kvalificirao kao “krajnje neodgovornim”.

Zašto onda nadzornik nije predložio mjeru razrješenja ravnatelja škole?

“Nemam za to ovlasti!”, kratko nam je u telefonskom razgovoru odgovorio viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, nadzornik Mario Rogač.

Po 17 godina starome Zakonu o stručno-pedagoškom nadzoru školski nadzornik predlaže mjere za unapređivanje odgojno-obrazovnog sustava.

No, pomnijim iščitavanjem istoga zakona ispada da nadzornik uopće nije niti trebao nadzirati ravnatelja!

U prvome članku zakona stoji naime da se nadzor provodi nad odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima. Ravnatelji se ne spominju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!