“Ponovni obračun s iskusnim i dugovječnijim radnicima”

(Index.hr) Novo smanjenje prosvjetnim radnicima “jedna je od najlošijih i najperfidnijih odluka vlade Zorana Milanovića”, tvrdi predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Plaće će se smanjivati, ističe Stipić, nastavnicima, stručnim suradnicima, ali i školskim tajnicima, računovođama, spremačicama i domarima s više od 30 godina staža. Na ovaj način, stoji u priopćenju Sindikata Preporod, Vlada pokušava izazvati podjele među radnicima u sektoru obrazovanja.

“Drugi je to po redu podmukao udarac Milanovićeve Vlade na institut ‘vjernosti prosvjetarskoj službi’. Kako u Vladi gotovo i nema ministra koji bi imao kakvo-takvo iskustvo rada u struci, očekivati se mogao Vladin ponovni obračun s radnim iskustvom i dugovječnijim radnicima”, tvrdi Stipić.

Izazivanje razdora među učiteljima

Vlada je već 2012. godine, kada je plaća smanjena samo učiteljima i nastavnicima, izazvala razdor među javnim službama, kažu iz Preporoda. Najnovijom odlukom, tvrdi Stipić, Vlada je odlučila dodatno podijeliti radnike u osnovnom i srednjem školstvu.

“Povećanjem plaće mlađim, uz istovremeno smanjenje starijim učiteljima i nastavnicima, te novim smanjenjem plaća starijim zaposlenicima iz redova tzv. nenastavnog osoblja – Vlada ne samo da dodatno ruši ionako sramotno niski prosvjetarski standard, nego novim podjelama vješto otupljuje oštricu zajedničkog otpora najavljenim promjenama”, poručuje čelni čovjek Preporoda.

Neprihvatljiva podjela odgovornosti

Podjela odgovornosti za najnoviju situaciju u školstvu za Stipića je neprihvatljiva: “Odgovornost Vlade je uvijek veća od odgovornosti sindikata. Također, neosnovana je podjela odgovornosti među sindikatima. Ne mogu odgovornost dijeliti oni koji su pregovarali i oni, kao npr. Sindikat Preporod, kojima kolektivno pregovaranje nije dopušteno”.

“Nakon najnovijeg Jovanovićevog „tjeranja maka na konac“ traženjem od računovođa da zbog 10 ili 20 kn preračunavaju već obračunate plaće, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod poziva ministra Jovanovića da dodatno ne ponižava školske računovođe te da opozove svoju odluku o novom obračunu plaća za posljednja dva dana ožujka. Također, Sindikat Preporod poziva premijera Milanovića da na sutrašnjoj sjednici Vlade od novog smanjenja plaća izuzme sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama”, zaključuje Stipić.

“Jovanović krši zakon”

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Jovanoviću se pismeno obratio povodom zahtjeva o obračunu plaća u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja nakon prestanka važenja kolektivnih ugovora. Branimir Mihalinec, predsjednik tog sindikata, tvrdi da Jovanović krši zakon.

Naime, Jovanović je srednje i osnovne škole, kao i učeničke domove, obavijestio da prava iz kolektivnih ugovora prestaju važiti 28. ožujka ove godine. Mihalinec međutim ističe da se, prema Zakonu o radu, izjava o otkazu ugovora mora dostaviti drugoj strani. Tek nakon toga pravni učinci stupaju na snagu.

Također, u kolektivnom ugovoru zaposlenika u srednjim školama stoji da se ugovor može otkazati samo pismeno.

“Pisanu obavijest o otkazivanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zaprimio je dana 19. veljače 2014., te je sukladno Zakonu o radu otkazni rok počeo teći od 20. veljače 2014. Upućujemo Vas na mišljenje Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva od 15. srpnja 2010. godine Klasa:110-03/10-02/37, Urbroj: 526-08-01-02/1-10-2 o otkazu kolektivnih ugovora. Kako se do sada u tome dijelu nije promijenio Zakon o radu, kao ni ostali propisi koji reguliraju ugovorne odnose, smatramo kako ste dužni postupiti u skladu s navedenim mišljenjem”, tvrdi Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

Također, u sindikatu smatraju da se nisu ispunili uvjeti iz članka 3. stavka 2. za otkazivanje Kolektivnog ugovora, obzirom da se gospodarske okolnosti nisu bitno promijenile u odnosu na vrijeme sklapanja Kolektivnog ugovora. Zbog toga od Jovanovića traže da povuče upute o obračunu plaća koje su školama poslane 25. ožujka.

1 Comment

  1. Upravo pročitah nadahnuto pismo tajnice jedne od srednjih škola na boljem glasu i, čekam reakcije na ovom portalu. Ona radi sve što tajnica moje škole ne radi. Njoj je smanjena plaća jer je, recimo to otvoreno, za ovu vladu sve iznad 4 banke staro. I meni je smanjena plaća, ali ne prvi put otkad je Marsovac ministar, jednostavno imam previše staža. Nisam trebao diplomirati na vrijeme, možda bih sada imao veću plaću, a možda bih bio član vlade.Ta tajnica dakle, ispravlja poslovna(!) pisma profesorima hrvatskog jezika. Kod mene je obratno, mi redovito lektoriramo sve dopise tajništva, jer su polupismeni. Naš povjerenik zaštite na radu radi svoj posao, naša sindikalistica gotovo svaku subotu, umjesto da ćakula uz kavu na “špici” sastanči u sindikatu, moje kolegice i kolege sami popisuju izostanke učenika i razloge izricanja famoznih pedagoških mjera, sami ispisujemo maticu učenika i elektronsku maticu, dežuramo bez lipe naknade uz održavanje redovne nastave u vrijeme ispita Državne mature. Sami sastavljamo testove na popravcima, kao razrednici smo nazočni ama baš svakoj komisiji pri svakom popravku svakog učenika razreda kojem smo razrednici, kao da smo mi sami skrivili te popravke. O pripremama da ne govorim. Kako ispratimo generaciju nakon 4 godine, tako mi se svi udžbenici promijene, opet piši pripreme. Moja tajnica može do placa za vrijeme svog radnog vremena i to kad god se sjeti. Nitko neće primijetiti da je nema na radnom mjestu. Zakasnim li ili ne dođem na posao, odmah se traži netko s pauzom da”popuni” rupu u rasporedu da djeca ne bi ” bila prepuštena ulici”. Za razliku od nenastavnog osoblja u mojoj školi, ne bih se bunio na kartice pri dolasku i odlasku s radnog mjesta, ni na skener oka ili prsta. Samo taj skener ne bi nitko od nas mogao nositi kući, a veliki dio priprema tijekom vikenda, uključujući pripremu i ispravak svih pisanih provjera, obavljam kući. Slobodni vikend, što je to? Zato i mi, kao i nastavnici u svim zemljama svijeta, nemaju 40-satno radno vrijeme. Zato što svoj posao nose kući i doslovno i u prenesenom smislu. Zato što su tu radi učenika, a škola, čak i virtualna, može postojati bez svih drugih, osim učenika i nastavnika. Samo, nikako da to ostali u “sustavu” shvate.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!