Vlada sutra povećava plaće učiteljima i nastavnicima

(Slobodna Dalmacija) Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala prihvatiti izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima će biti povećane plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama.
Vezano uz nazive radnih mjesta i koeficijente složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima predlaže se koeficijente radnih mjesta učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika – savjetnika povećati za 8 posto, koeficijente radnih mjesta učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika – mentora povećati za 6 posto, a koeficijente svih ostalih učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika povećati za 3,5 posto, stoji u prijedlogu izmjena Uredbe.

Povećanjem koeficijenata Vlada bi učiteljima i nastavnicima nadoknadila ukidanje dodataka od 4, 8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

U prijedlogu izmjena Uredbe kaže se kako bi se time potaklo ulaganje u nastavno osoblje, posebice mlade zaposlenike u sustavu, a cilj je postići povećanje atraktivnosti struke, kao i poticanje izvrsnosti.

Sindikati, međutim, upozoravaju da se povećanjem koeficijenata ukinuti dodaci preraspodjeljuju u korist učitelja i nastavnika s manje od 20 godina staža, dok će stradati oni koji su pred mirovinom.

Mladim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima i stručnim suradnicima plaće će porasti za oko 250 kuna, dok će onima pred mirovinom pasti i do 900 kuna, tvrdi predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pak poručuju da bi koeficijente trebalo povećati svim zaposlenima u sustavu obrazovanja, a ne samo učiteljima i nastavnicima, budući da su dodaci od 4, 8 i 10 posto ukinuti svim zaposlenicima u osnovnoškolskom i srednjoškolskom sustavu.

(H)

3 Comments

  1. Nema veće demagogije i nepravde u školstvu od tog tzv. “napredovanja”.
    U pravilu (ispričavam se izuzetcima)su mentori i savjetnici oni koji najmanje rade za dobrobit učenika,štoviše, rade manje s učenicima od drugih, i rade samo ono što im donosi te famozne bodove.A kriteriji su totalno nejasni, i onaj tko je “u milosti” svoga savjetnika ili ravnatelja, napredovat će bez ikakvih problema, makar učiteljsko vijeće nema pojma čime je to zaslužio.Sad se još i proziva ostale učitelje da se ne trude dovoljno i da nisu dovoljno dobri,šo je jako uvredljivo, jer to nakaradno napredovanje sigurno nije kriterij vrijednosti nekog učitelja.Žalosno da pristajemo na sve to.Ne znam da li nas je ikoji ministar dosad ovoliko vrijeđao i ponižavao kao ovaj? Većina nas nije došla u prosvjetu zbog nekoliko stotina kuna više ili manje, niti je to ono najbitnije.Izgubili smo svako dostojanstvo, a to se s nekoliko stotina kuna ne može vratiti.Mislim da su baš s tim napredovanjima nastali najveći razdori u zbornicama : ljudi vide da nema ništa od poštenog rada, da su u pitanju drugi kriteriji, i vide da rade i znaju više od tih što skupljaju bodove, ali bježe od svakog, pogotovo dodatnog posla. Krivo, sve je krivo postavljeno!

  2. Melanie je sve rekla. Poznajem mentore i savjetnike koji zaslužuju taj naziv i svojim radom i usavršavanjem ga u potpunosti opravdavaju, ali svi mi znamo i one druge koji su skupili bodobe na temelju učeničkog truda i rada, a ne njihovog i tako “napredovali”.

    Zašto malo ministar ne dođe u školu na koji sat ili na koji stručni skup? Zašto ne pogleda da trošimo svoje novce na nastavna sredstva i pomagala? Da ne spominjem put na stručna usavršavanje i prijevoz djece na natjecanja!? Ali mi ne prigovaramo zato što to ne volimo to, volimo to jer volimo tu djecu, ali prigovaramo zato što nam to nitko ne priznaje, nitko ne kaže ni hvala, nego ministar koji bi trebao biti na našoj strani predvodi omalovažavanje učitelja i učiteljica u školi.
    Zašto ministar ne smanji sebi plaću jer nije “napredovao” do premjera? Pa ni oni ništa ne radi kao i mi ostali koji nismo “napredovali”.

    A ja ću i dalje nastavljat govorit svoji učenicima da završe školu i bježe što dalje iz HR. Jer je to u ovom trenutku najbolji savjet za budućnost koji im mogu dati. Nažalost.

  3. Ja ponos ni dostojanstvo izgubio nisam! To je nešto što mi Jovanović nije dao, pa mi to ne može ni oduzeti!
    Sve navedeno je točno – napredovanje u zvanja mentora i savjetnika uvreda su zdravom razumu. Uostalom, da svi profesori napreduju u ta zvanja, odakle bi Jovanović iznašao sredstva da svima digne plaću za 8%?
    Jednako tako, i sve ostalo u našem sustavu je nakaradno do granice neukusa! Kako se postaje ravnatelj? Kakvi kadrovi se uglavnom ( ispričavam se iznimkama kojih svakako ima )javljaju na ravnateljske natječaje? Što reći o sindikalnim povjerenicima koji lažiraju svaki izbor povjerenika, prigrabe te sate ( od jeseni je s tim gotovo, hvala nebesima ), pa se potom zatvaraju u ured ravnatelja i dogovaraju s njim kako naštetiti kolegama koji nisu u milosti?
    Kako se u Hrvatskoj napreduje u bilo čemu? Niti iza jednog rata na površinu nisu isplivali najbolji i najmoralniji, ali ovo što je u Hrvatskoj isplivalo, trebalo je isti čas vratiti u kloaku iz koje je izgmizalo!
    Kako se, na kraju krajeva, postaje Milanovićev ministar? Koliko njih ima dana radnog staža u resoru koji vode?
    U slučaju školstva, tko je tome kriv?
    Ne isključivo, ali ponajviše, krivica leži na onim gmizavcima koji vječito sline u smislu – ma nema veze, uzmite mi sve, ovo je poziv, a ne zanimanje, ja sve to zbog svojih učenika, ja sam tu zbog ideala, i tako dalje, i tome slično, beskrajan niz blesavština koje su neslušljive u ušima svakog poštenog čovjeka!
    Takvi, koji su uvijek spremni leći da si ravnatelj, roditelj, ministar, tko mu drago, obriše noge o njih, koji okreču glavu od svih abnormalnosti u našoj struci, kojima ne smeta što im je ravnatelj najgore od najgoreg što postoji na školi, koji se ne bore za sebe i svoje – takvi, ti su tumor i to zločudni, na prosvjetarskom tijelu! Takvi otežavaju borbu onima koji misle glavom, takvi omogućavaju vladama da se iživljavaju na školstvu, takve bi trebalo udaljiti od hrvatske mladosti!
    Jovanović? On je samo rezultat toga kakvi smo mi sami!
    On svim gore navedenima dostojanstvo nije mogao uzeti, jer za njih to je nepoznata kategorija!
    Grubo je, ali je tako! Netko i to mora reći!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!