Cirkus u Sućurcu: žongleri, akrobati, mađioničari i divlje zvijeri ugrožavaju školarce

(Slobodna Dalmacija) Ne stišava se bura oko izbora nove ravnateljice Osnovne škole kneza Mislava u Kaštel Sućurcu. Naime, nakon što je školski odbor s četiri glasa predložio Anitu Luketin, profesoricu matematike i fizike, za novu ravnateljicu, za čije se imenovanje čekala samo suglasnost ministra obrazovanja Željka Jovanovića, cijeli slučaj završio je na prosvjetnoj inspekciji, koja je, zanimljivo je, zaprimila anonimnu prijavu u kojoj se navodi kako glasovanje u Vijeću roditelja nije bilo u skladu sa zakonom.
Inspekcija je, kako doznajemo, prošlog tjedna ekspresno obišla sućuračku školu i još brže donijela rješenje prema kojemu se školi zabranjuje imenovanje Anite Luketin za novu ravnateljicu.

Jedan član nezakonito u Vijeću roditelja

No, krenimo redom. Dugogodišnja i još aktualna ravnateljica Ines Visković, nakon 14 godina ravnateljske dužnosti, izgubila je povjerenje većine u školskom odboru jer je na izborima za novu ravnateljicu dobila jedan glas manje od Luketin.

Za Visković je glasovalo dvoje članova učiteljskog vijeća i jedan član koji predstavlja sve zaposlenike škole, dok je njezinu protukandidatkinju podržalo troje članova koji su u školskom odboru u ime osnivača, Splitsko-dalmatinske županije, te predstavnik Vijeća roditelja, zbog čijega je glasa cijeli slučaj oko izbora i završio na prosvjetnoj inspekciji.

Naime, vijeće roditelja ima onoliko članova koliko škola ima razrednih odjeljenja. U sućuračkoj školi vijeće roditelja trebalo bi imati 24 člana, međutim prigodom glasovanja bilo ih je 25. Jedan dodatni roditelj predstavljao je posebnu odgojno-obrazovnu skupinu koja od 2006. godine djeluje u toj školi, iako je to protivno zakonu.

Upravo zbog glasovanja toga jednog roditelja slučaj je prijavljen inspekciji, a anonimnost prijave upućuje na to da joj je autor ili autorica najvjerojatnije iz tabora još uvijek aktualne ravnateljice. A upravo je ravnateljica kao odgovorna osoba u školi trebala znati djeluje li Vijeće roditelja u skladu sa zakonom ili ne djeluje.

Na naš upit kako kao odgovorna osoba u školi nije znala da sastav Vijeća roditelja nije u skladu sa zakonom, ravnateljica Visković izjavila je kako odluke je li nešto u skladu sa zakonom donosi tajnica, inače pravnica po struci.

Na naš upit tko će snositi odgovornost zbog propusta za koji su nadležne osobe u školi morale znati, ravnateljica Visković nije nam znala odgovoriti. No, navodno neznanje ravnateljicu Visković ne opravdava od odgovornosti, budući da je upravo ona odgovorna osoba i zakonska zastupnica škole koja, slijedom toga, i snosi odgovornost za odluke.

Kontaktirali smo i tajnicu koju smo pitali smatra li se odgovornom za ovaj propust kojim je nanesena šteta predloženoj kandidatkinji Aniti Luketin, no ona nam je kazala kako joj je jučer ujutro ravnateljica Visković izričito zabranila komunicirati s medijima.

Luketin: Na ovomu neću stati, ni odustati

U javnosti se postavlja pitanje bi li cijeli slučaj oko izbora nove ravnateljice završio na inspekciji da je kojim slučajem Ines Visković predložena za još jedan mandat, ali i koje će poteze povući predložena, pa poništena, ravnateljica Anita Luketin.

U kratkom telefonskom razgovoru kazala nam je kako je očekivala da će njezino imenovanje biti čista formalnost te kako će ministar Jovanović potvrditi izbor školskog odbora.

– Moram kazati kako me sve ovo zateklo. Stvarno sam iznenađena i ovih dana donijet ću odluku što dalje. Na ovome sigurno neću stati, ni odustati – poručila je Luketin.

U javnosti se nagađa kako je “smjena” Ines Visković čista politička odluka. Smjenjuje je HDZ, ista stranka koja joj je 14 godina čuvala leđa, ista stranka koja ju je i dovela na ravnateljsku dužnost.

Ili je njezin grijeh, priča se u kuloarima, taj što je supruga predsjednika kaštelanskog HNS-a, koji je na zadnjim lokalnim izborima dao potporu SDP-u, a možda i taj što je Anita Luketin bliska s određenim ljudima u vrhu aktualne gradske HDZ-ove vlasti.

Nije prošao kao ravnatelj, eno ga šefuje inspekcijom

Da politika caruje u školama, znaju i ptice na grani. Politička smjena dogodila se i u kaštelanskoj Osnovnoj školi Ostrog gdje je izbore za ravnatelja, nakon jednog mandata, izgubio Stipe Božinović Mađor. Na dužnost ravnatelja došao je iz kvote HSLS-a koji je bio blizak HDZ-u, a glave ga je koštalo približavanje bivšem gradonačelniku Jošku Berketu.

Politikantstvo nije zaobišlo ni Srednju školu “Braća Radić”, gdje je nakon nezakonitih upisa učenika koji nisu imali dovoljan broj bodova smijenjen tadašnji ravnatelj Petar Vrbanić. Nakon njegove smjene nadležno ministarstvo imenovalo je SDP-ovo povjerenstvo koje je za novoga ravnatelja, na temelju javnoga natječaja, predložilo člana svoje stranke Juricu Botića.

I taj slučaj završio je na prosvjetnoj inspekciji koja je poništila natječaj. U međuvremenu je nastalo zatišje, izabran je novi školski odbor koji je ponovno raspisao natječaj na kojemu je izabrana Marija Kezele.

Jurica Botić je, umjesto dužnosti ravnatelja, nagrađen mjestom šefa prosvjetne inspekcije u Splitu.

Arbunić: Ravnateljica nas je trebala upozoriti

Predsjednik Vijeća roditelja u sućuračkoj školi Nenad Arbunić ostao je zatečen kada smo ga upitali zašto tijelo kojemu je na čelu radi mimo zakona i zašto ima jednog člana više.

– Otkako u školi postoji posebna odgojno-obrazovna skupina, roditelj iz te skupine sudjeluje u radu Vijeća roditelja. A od toga ima gotovo osam godina. To do sada nikada nije bilo sporno, a zašto sada jest, uistinu ne znam. Ni ja osobno, a ni jedan član Vijeća roditelja ne bi se trebali smatrati odgovornima jer je zbog toga jednog člana spriječeno imenovanje nove ravnateljice. Smatramo kako su nas odgovorni u školi, na čelu sa sadašnjom ravnateljicom, trebali upozoriti da sporni roditelj ne može biti u Vijeću – kazao je Arbunić.

Piše Jakov Žarko

5 Comments

  1. Klasika, neke stvari u Hrvatskoj su vječne ( osim već poslovične gluposti )!
    Sve to se može riješiti jednim potezom pera, ali ne želi se riješiti.
    1.
    nitko ne bi smio biti ravnatelj duže od dva mandata!
    2.
    predstavnike osnivača ( politike ) šupirati iz školskog odbora
    3.
    ako se to ne pokaže dovoljnim, zakonom zabraniti kandidiranje bilo koje osobe koja je član bilo koje stranke
    Zapravo – svakome tko osjeti poriv učlaniti se u bilo koju hrvatsku stranku trebalo bi zabraniti bilo kakav kontakt s djecom!
    Sve ovo jasno pokazuje kako je prostitucija u nas odavna legalizirana!
    Mene samo zanima koga vraga ova nakon 14 godina još hoće u fotelji? Koji su to bolesni apetiti?
    Ne mogu se oteti dojmu kako bi zajednica hrvatskih ravnatelja bila najsretnija uvođenjem funkcije doživotnog ravnatelja! Tako bi bili pošteđeni blamiranja prilikom svakog reizbora!

  2. S ovim pod 1. se slažem. Pod 2. ne. Nema logike ni opravdanja da osnivač ustanove nema nikakav utjecaj na upravljanje ustanovom. Možda bi baš trebao jedino i on odrediti ravnatelja.
    U ovom slučaju baš je politika željela smijeniti dugovječnu ravnateljicu, a zaposlenici škole ju željeli zadržati. Čudno, zar ne?

  3. Ma krasno je kad politika ravna školom. To je u mandatu ove vlade, valjda, postalo pravilom. Kako to “krasno” izgleda kad zbornicom upravlja politički poslušnik – onda sve može. A ako nije tako, inspekcija stiže na jen – dva.
    Nego, zašto nekoga smeta dugovječnost ravnatelja – tko još normalan mijenja konja koji dobija trku? Ili netko misli da je za zdrave odnose u školi potrebno da stalno imaju učitelji nekog novog za vratom?
    Smatram da je važno da ravnatelj bude dobar i stručan čovjek koji se dobro slaže s učiteljima, a politika bi trebala biti svjetlosnim godinama daleko od škole.

  4. Ne znam što će osnivaču (čitaj politici) tri predstavnika u školskom odboru, osim da bi imali tri glasa. Jedina stvarna ovlast školskog odbora je da izbere ravnatelja. One gluposti s prethodnim suglasnostima pri zapošljavanju obične su floskule.
    Dakle osnivač bi trebao eventualno imati mogućnost predložiti/imenovati jednog člana. Po mogućnosti psihički zdravog. To naglašavam jer je upravo u školski odbor moje škole ušla psihički bolesna osoba, kao član imenovan od strane osnivača.
    Osnivač ima značajnu mogućnost upravljati radom škole već time što odobrava (nameče) školski statut.
    Ravnatelj stječe pravo natjecati se za to mjesto time što je prije toga bio učitelj/stručni suradnik barem pet godina. Nakon proteka dva mandata to što je radio u nastavi/SRS-u već je davna priča.
    Slažem se da ima krasnih dugovječnih ravnatelja. Slažem se da je dolazak novog ravnatelja svojevrsna trauma, dok se odnosi ne usklade. Ipak, mislim da prosječna zbornica ima resurse za dati nekog svježeg i kvalitetnog barem svakih osam godina.

  5. Kaže kolega Iko kako nema logike da osnivač nema utjecaja na upravljanje ustanovom?!
    Ja se pak pitam – ima li ikakve logike da zaposlenici ustanove, u pravilu akademski građani, nemaju nikakvog utjecaja na upravljanje ustanovom?
    Sve do posljednjih promjena u procesu izbora ravnatelja, većina kolega uopće nije mogla utjecati na to tko će im biti ravnatelj, a njihovi predstavnici i šk. odboru nisu imali obavezu glasati sukladno stavu zaposlenika škole, iako su bili njihovi predstavnici – gdje je tu logika???
    Poznaju li školu u kandidate za ravnatelja bolje profesori koji tamo rade, ili nekakav ćato iz županije, nekakvi općinski pristavi?
    Naposljetku – odakle uopće potreba lokalne politike da utječe na upravljanje školom?
    Mitski je primjetio / la škola do bola – osnivač bi trebao imati eventualno jednog predstavnika u odboru, i to s isključivom zadaćom da kontrolira troše li se sredstva škole namjenski! Jedino to!
    No, sad odgovaram sam na svoje prethodno pitanje – zašto županija ima potrebu kadrovirati po školama?
    Jasno ko dan – zato da uhljebljuje svoje poslušnike, kako bi ovi onda dalje uhljebljivali nove stranačke poslušnike! Sumanuta praksa koju pod odmah treba prognati iz škola!
    Mene zanima, kad bi se napravila analiza koliko trenutno ravnatelja osvonvih i srednjih škola egzistira u Hrvatskoj, a da NISU članovi stranaka, kakav bi bio rezultat? Što nam to govori?
    Nadalje, postavljeno je pitanje zašto sam protiv dugovječnosti ravnatelja?
    Svakome tko radi u sustavu odgovor se nameće sam po sebi!
    Spomenuti su konji koji dobivaju trke. Zanimljiva paralela!
    No, čak i ponajbolji konji, koji redovito dobivaju trke vremenom se umore, i treba ih odmoriti!
    Zašto je Dubrovačka republika mijenjala kneza svakih mjesec dana?
    Zašto predsjednik može imati maksimum dva mandata? Zašto rektori sveučilišta mogu imati maksimalno dva mandata?
    Zato jer je školska praksa pokazala kako je dugovječnost ravnatelja u proporcionalnom odnosu s pojavom školskih tirana, i prosvjećenog apsolutizma po školama!
    Kome je u interesu da netko po 20 – 30 godina drma školom?
    Slažem se kako ima iznimno sposobnih ravnatelja, no čak ni takvima ne smije se dopustiti više od dva mandata. Ta nije moguće da su jedino i samo oni sposobni na školi – zašto ne pustiti i druge?
    To ne bi značilo prečesto mijenjanje ravnatelja – govorimo o svakih deset godina, dugo je to vremena. Ako je ravnatelj loš, i predugo!
    Zašto je hrvatskim ravnateljima ova tema kost u grlu? Zašto ne vole ni argumente o tome kako su uvjeti za ravnatelje sramotno niski, i kako bi svakako trebalo da ravnatelji govore barem jedan svjetski jezik? Da je vrijeme VŠS ravnatelja odavno prošlo!
    Nije li nam cilj da škole vode isključivo najkompetentniji? I to maksimalno dva mandata!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!