Novinari ili pisari na zadatku?

Svemir je beskonačan, a ljudska glupost premašuje te granice. Ali neka Albert počiva u miru, a mi se pozabavimo ovozemaljskim problemima.
Ove se godine, prvi put u Hrvata, dodjeljuje nagrada za najbolji novinarski rad u području obrazovanja i znanosti. Zašto ne? Mnogi novinari prate i istražuju ovu problematiku godinama, nastoje biti što bolje informirani i objektivni. Surađuju s nastavnicima, učiteljima i sindikatima, raspituju se, pokušavaju u cijelom obrazovnom kaosu pohvatati konce i nekima od njih zahvalni smo na trudu i interesu koji pokazuju te na člancima koje objavljuju u tiskovinama i na televizijskim prilozima, a sve s ciljem informiranja javnosti o (ne)funkcioniranju obrazovnog sustava. Sve bi ovo bilo bez zamjerke da nagradu ne dodjeljuje Udruga Pragma u suradnji s MZOS-om, koji su ujedno inicijatori te nagrade.

Sad se pojavljuju upitnici nad glavama onih koji misle. Tko je Udruga Pragma i čime se bavi? Evo odmah odgovora. Udruga Pragma bavi se „unapređivanjem kvalitete stanovanja, razvijanjem preventivnih programa za djecu, mlade i obitelj te razvijanjem inovativnih socijalnih programa (programi međugeneracijske solidarnosti i umrežavanje organizacija koje skrbe o starijim, volonterstva i potpore djeci i mladima; razvoj lokalne zajednice; programi promicanja jednakih mogućnosti žena i muškaraca, socijalni inkubatori – centri za socijalne inovacije).

Pametnome dosta. Niti obrazovanja, a bome niti novinarstva u njihovom opisu poslova i djelovanja. Kad bi ovu nagradu dodjeljivalo Hrvatsko novinarsko društvo, ne bi bilo ničeg spornog, ali nagrada nema podršku HND-a. Možda ovaj „javašluk“  nema loše namjere. Možda smo mi nešto krivo shvatili, ali nagrada profesionalcima treba biti uručena od strane strukovne udruge ili društva, a ne od skupine građana koja s tom strukom nema nikakve veze. To bi bilo kao da Udruga Nastavnici organizirano u suradnji s McDonald’som i pod pokroviteljstvom Vodovoda grada Huma, dodjeljuje nagradu za nabolji likovni rad u području ekonomskih znanosti.
Jesmo li paranoični ako mislimo da u MZOS-u žele točno određene sadržaje i poruke koje se odašiljaju u javnost? Postoje li lojalni i poslušni novinari koji su svoju kralježnicu prilagodili potrebama vlasti? Prosudite sami. Nije dovoljno što Vlada RH ima svoje dnevno glasilo, nego sad pomoću raznih udruga za unaprjeđivanje svega i svačega nagrađuje one kojima bi umjesto novinar bolje pristajao naziv pisara.
Smatramo ovu nagradu sramotnom i podržavamo sve novinare koji su bojkotirali ovakav način vrjednovanja njihovog truda i rada te se odrekli sudjelovanja u natjecanju.
Osim toga, većina škola nije dobila nikakav naputak o vrjednovanju novinarskih uradaka pa ćemo samo reći da je MZOS i dalje na stranputici koja ne vodi poboljšanju obrazovnog sustava. Dok oni dodjeljuju kojekakve novčane nagrade podobnima, obrazovni sustav sve više tone u ponor bez dna.

6 Comments

  1. Nosi li nagrada možda naziv „7 pomoćnika MZOS-a“?
    Preostaje nam čuvati živce i čekati nove izbore.

  2. Kada se prosvjetari igraju novinara, onda objave ovakav tekst, bez prethodne provjere činjenica, neprofesionalno, jadno i sramotno. Zahvaljujete na trudu i interesu novinarima za članke koje objavljuju u tiskovinama, ali i na televizijskim prilozima. Zaboravljate da ste sudjelovali i u mnogim radijskim emisijama?
    Dijete sam prosvjetara, dobro znam o kakvoj je struci i ljudima riječ. Trebali biste biti stup ove države, a ne ulizivati se i povoditi za tračevima, koji nemaju osnove i tako raditi štetu ljudima koji to nisu zaslužili!

  3. ne može se uopće shvatiti s kime se autor obračunava…i/ili zašto bi to uopće trebao…pa je možda odgovor na pitanje koje autor sam sebi postavlja: Jesmo li paranoični ? da, jeste.

  4. Ja bih se, kao profesor u hrvatskom obrazovnom sustavu, odrekao bilo koje nagrade koje je pokrovitelj MZOS!
    Nema logike da netko tko se ne razumije u sustav dodjeljuje strukovne nagrade!
    MZOS – u bi bilo kudikamo umnije da nekog od tih novinara koje će nagraditi imenuje svojim glasnogovornikom. Naime, prijeko je potreban netko da prostoj rulji tumači što je učeni ministar želio reći!

  5. Kad se prosvjetari igraju novinara, onda objave ovakve i slične tekstove. Svakog čuda dva dana dosta.
    Ali kad se resorno ministarstvo “igra škole”, onda imamo obrazovni sustav kakav imamo.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!