Ministar Jovanović zabranio u vrtićima pjesmu “Zeko i potočić” jer djeci izaziva traume

(NEWSBAR) U Ministarstvu obrazovanja zabrinuti su za vrtićki uzrast, koji je izložen groznoj sudbini jednoga malog zeca koji je žedan, plače i ne nalazi potok, a vani je prokleto hladno.

Nakon mnogo generacija zauvijek istraumatiziranih perverznom fantazijom i pjesmom Branka Mihaljevića “Zeko i potočić” konačno je stigla i službena zabrana ministarstva za izvođenje te pjesme u vrtićima. U obrazloženju koje potpisuje ministar Jovanović stoji da pjesmica nema nikakvu edukativnu i pedagošku poruku, ali u dječjoj psihi ostavlja zastrašujuću sliku malenog zeca kako mu hladnoća i žeđ stišću grudi, a on jadan i nesretan pokušava pronaći izvor vode koji je zamrznut jer je zima.

– Ne shvaćam kako je stručno osoblje svih hrvatskih vrtića sve ove godine mirno gledalo kako se traumatiziraju naraštaji djece koja su plakala uz te sadističke stihove. Što ti pedagozi i psiholozi rade u tim vrtićima?  Zar je morala doći 2014. i moj mandat kao ministra da se ta grozota od tzv. dječje pjesmice konačno izbaci iz vrtićkoga kurikuluma – među ostalima stoji u ministrovu pisanom obrazloženju.

Ministar Željko Jovanović odlučno je odbacio interpretacije nekih koji tvrde da je “Zeko i potočić” samo metafora za jednog od 380.000 Hrvata koji su bez posla i bezuspješno ga traže.

– Ako je to i istina, to za tu metaforu, djecu ne treba opterećivati tim u kakvoj zemlji žive i kakva ih neperspektivna budućnost čeka. Neka uživaju u djetinjstvu dok mogu – jasan je ministar.

Potkraj dopisa napomenuo je da u ministarstvu razmišljaju i o zabrani priča, kako ga je ministar nazvao, “onog bolesnika Hansa Christiana Andersena”, čije mnoge priče završavaju tragično i tužno, prije svega “Djevojčica sa žigicama” i “Mala sirena”.

3 Comments

  1. Smiju li djeca čuti ovaj vic? Nisam siguran. U staračkim domovima zabraniti odmah.

    Vračaju se stari otac zečina i mali sin zeko doma.
    Otac blatan od govana, a sin zapišan.
    Pita ih majka zečica-kaj vam je bilo?
    -Sin zeko: Medo je obrisao dupe s tatom a ja sam se upišao od smijeha.

    1. Vic treba odmah skoniti s ove stranice. Preočito je da je medo metafora stanovitog ministra.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!