‘U Hrvatskoj se uopće ne govori o mobbingu roditelja nad učiteljima’

(Večernji list) – Nasilje roditelja nad učiteljima i učenika nad učiteljima je problem koji se ponavlja već nekoliko godina, ali se čini što vrijeme odmiče da je problem sve veći. U Hrvatskoj se o ovom pitanju mnogo govori a malo radi – upozorava Sindikat hrvatskih učitelja koji ističe da je još 2007. godine reagirao i od Ministarstva zahtijevao hitnu intervenciju i poduzimanje mjera kako bi se nasilje nad učiteljima u školama svelo na najmanju moguću mjeru.

– U Hrvatskoj je prepoznat mobbing (iako slabo) na radnom mjestu od strane kolega ili nadređenih, pa čak i podređenih suradnika , ali skoro pa se ne govori o nasilju tj. mobbingu od strane trećih lica, a u našim školama to su slučajevi mobbinga roditelja na učiteljima. Jasno je da će počinilac biti procesuiran od strane nadležnih organa , ali tada je šteta već počinjena i naš zadatak je ( cijele zajednice) prevenirati takve postupke. Prema navodima ministra Jovanovića provodi se od ove školske godine – kurikulum građanskog odgoja, u sklopu kojega se radi na suzbijanju nasilja u školama, kod kojega je naglasak na prevenciji. No, mi ne vidimo učinke kažu u Sindikatu te upozoravaju da \’\’ učitelji kroz Kurikulum podučavaju djecu nenasilju a istovremeno ga trpe\’\’.

Stoga bi Sindikat hrvatskih učitelja za početak bio zadovoljan da MZOŠ problem prizna i prepozna, jer to je pola puta do rješenja problema , a zatim da sa Sindikatom hrvatskih učitelja ( čiju suradnju izbjegava) pokuša napraviti plan rješavanja ovog problema.

3 Comments

  1. To treba dati u javnost! Svakako se pozvati kako je udruga “nastavnici org.” molila da se nešto poduzme, a od tog ništa, osim zviždanja na konferenciji

    1. inače u školama sve što se može gura se pod tepih, a za takvu plaću se ne isplati trpit… Ravnatelji se ograđuju ugalvnom, ili reagiraju reda-radi, al to je samo da se vidi da se je “sve” poduzelo.
      Pa kad samo vidim kako se djeca ponašaju, nema rječnika koji bi to ponašanje opisao..što rade po školskom hodniku, dvorištu, wc-ima,njihov odnos prema školskoj imovini..djelatnicima škole…i da sad puno ne razvlačim, al totalno se vidi da sustav ne valja

  2. Istina je da neki roditelji vrše mobbing na nastavnike. Žalosno je da to često puta rade u sprezi s ravnateljem škole. Da bi se dodovorili lokalnoj zajednici neki ravnatelji se okrećeu protiv svojih djelatnika. U kafiću ili na roštilju (janjetini) s pojedinim roditeljima dogovaraju ocjene učenika i pritisak na učitelja. neke inspekcije kolegama po školama su dogovarane na takvim “sijelima”….Najgore je kad kolege -roditelji krenu na kolege učitelje svojeg djeteta,uglavnom zbog ocjena.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!