46 Comments

  1. Osobni primjer:
    -profesorica fizike
    -17 godina staža
    -24 sata tjedno u nastavi (norma za nastavnika fizike u oš)
    -plaća 5 650 kn (tu je uračunat dodatak za smjenski rad)
    -broj učenika u razredu od 15 do 30
    -ne radim 6 tjedana godišnje, vikende (osim kad sam na “maturalcu”) i neradne blagdane
    -doddatno educiranje ovisi o financijskim i organizacijskim mogućnostima
    Pametnome dosta.

  2. A što je s “psihološkim profilom” koji je hrpi nastavnika devastiran??

  3. Ne znam gdje ova žena radi i tko je ona uopće? Neko ime i prezime, škola u kojoj radi?

  4. Za ovakve pamflete se dobija predstečajna nagodba i oprost dugova. Otpala mi ruka, ako ikad kupim tiskovinu EPH.

  5. U ovoj državi se teško više boriti. To je borba s vjetrenjačama. Ne bih se čudio da je netko iz MZOS platio novinaru da napiše ovakav članak. Kako se boriti protiv ovoga? Na lijep način, pisajući i objaviti demanti ili što? Vrijedi li to uopće kad je naša javnost i naš običan čovjek već povjerovao u ovakvu prezentaciju hrvatskih učitelja i nastavnika? Dokle tako više? Dokle trpiti ovaj najgori oblik ponižavanja? Možda nije najgori, ali je ponižavajući. Pa neka nasumično izaberu nekog nastavnika i snimaju reality svaki dan, pa će vidjeti što se događa i radi u školama i koji je sve opis poslova obrazovnih radnika (što ne bi trebao biti uopće). Hvala našem velom ministru što nas podržava u ovom lovu na vještice.

  6. Od sinoć odbijam raditi sve što mi ne stoji u zaduženjima, jer oni znaju koliko mi ne radimo

    1. Odbila spojiti projektor sa lapom i provjeravati ima li struje u utičnicama (naravno za tuđe potrebe)
    2. NEMA šanse da unosim udžbenike u e maticu, obzdanila ravnateljici i zbornici

    Nazdravlje!!!

  7. Poštovana novinarko Mirela Lilek, jadan je onaj tko bude vaše dijete učio. Očito ste dobro plaćeni od strane ministarstva pa iznosite neistine. Žalosno je da ste potkupljivi, gazite po svojoj profesiji novinarstva. Za vas je samo žuti tisak.

  8. Postoje ljudi i stvari koje su vrijedne reagiranja, i oni koji to nisu! JUtarnji i raznorazni Lileki to zacijelo nisu! Pretpostavljam da je htjela reći nešto o nama? Rekla je, međutim, samo o sebi, i tko je i što je!

  9. Ako si u napredovala u zvanje mentorice ili savjetnice, nisi jedina koja se stručno usavršavala. Ja već imam tonu bodova, ali ne pada mi na pamet da me država ponižava sramotnom naknadom za mentora. Osim toga, nitko ne govori o kvaliteti i upotrebljivosti odslušanih ili održanih predavanja za što se dobivaju bodovi. Svi mi nastavnici znamo na što to liči! Dno dna. Dabogda joj djecu učili baš onakvi o kakvima piše. He, he,he.

  10. – ima u prosjeku dvoje djece
    – najčešće je jedini izvor prihoda u toj obitelji
    – troši oko 1000 kn mjesečno na prijevoz (održavanje auta ne računamo)
    – obično brine i o (u prosjeku) jednoj starijoj osobi (roditelj i sl.)
    -jednom tjedno joj djeca u školi opsuju mater
    – svake školske godine je prozivana na učiteljskim vijećima ili pozivana “na razgovore” jer “podobna” djeca nisu iz njenog predmeta osvojila određeni uspjeh
    – njezino znanje i kompetencija je svakodnevno omalovažavano od strane
    a) kolega/ravnatelja/stručnih službi
    b) roditelja
    c) javnosti/medija
    – u svakom danu mora biti učitelj/odgajatelj/liječnik/psihijatar/stručnjak za tehniku i vreća za udaranje

    I SVE OVO MORA PRIHVATITI SA SMIJEŠKOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Ma kako Vas nije sram, ne znam u koju ste školu išli, po načinu pisanja i izražavanja u nijednu, diplome su vjerojatno kupljene!
    Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine!
    Vaša ZTZrinka obična mala seoska učiteljica

  12. Nisam prosvjetni radnik, ali čitajući Vaše komentare na članak, moram reagirati. Čast svim izuzecima, međutim složit ćete se da u svakom žitu ima i kukolja. Osobno znam prosvjetne djelatnike/djelatnice za koje doslovno vrijedi ono u članku, a ti isti (ne želim ih imenovati jer nisu vrijedni toga) se još najviše bune radi kojekakvih prava koja kao nemaju, “malih” plaća i još koječega. Sad dok usporedim moja primanja od 2600 kn, trošak prijevoza 600 kn/mj, trošak gableca uz maksimalne uštede 200 kn/mj, radim često puta prekovremeno, vikendom, praznikom – Božić, nova godina, Uskrs… a sve to neplaćeno i bez ikakvih dodataka na plaću, što bih ja trebao reći? Pa gdje je tu pravda?!? Da li je to ta Hrvatska za koju sam se borio i zamalo “položio život na oltar Domovine”, kako se to popularno kaže? Nemam apsolutno nikakva prava kao branitelj, a isto tako trpim razne stvari koje spominjete u svojim komentarima, od psovanja ne samo majke, već i ostalih članova obitelji, živih i mrtvih, do ponižavanja najrazličitijih oblika. Zato, gospodo, lijepo Vas molim, čuvajte to što imate, za što ste se školovali, i zahvalite dragom Bogu najmanje 100 puta dnevno na tome i ŠUTITE VIŠE jer nije Vam ništa gore nego nama koji smo u opisanim uvjetima rada.

    1. Dakle, ako vi šutite i trpite, moramo i mi? Nije vam palo na pamet da vam je tako kako vam je upravo zato jer šutite?

      Baš kao u onom vicu. Dolazi inspekcija u pakao i tamo uredno poredani veliki kotlovi, na svakom piše nacija, “Francuzi”, “Englezi” itd. i kraj svakog stražari paze da netko ne pobjegne iz kotla. Dođe inspekcija do jednog kotla, pred njim nema stražara. “Pa kako to?” pitaju, “Ne bojite se da će odavde netko pobjeći?” “Ne, u redu je. Tu su Hrvati. Ako netko od njih i krene preko ruba, ostali ga povuku nazad.”

      A sad, molim, potegnite argument “ja vas plaćam” tako da i na to mogu odgovoriti.

    2. Prvo i zadnje ne pada mi na pamet da šutim.
      Drugo, izgleda da pravda ne stanuje ovdje (bar za nastavnike i profesore).

      Za kakvu ste se Hrvatsku borili nemam pojma.
      Moji su se borili za svoju domovinu Hrvatsku koja ih je nagradila “kruhom sa sedam kora”, a ne lažnim penzijama.
      Iskreno žalim zbog vaših uvjeta rada, nedostatnih primanja i neljubaznih stranki ali navedena činjenica nije razlog da nam otuđujete naša prava.

      Za ilustraciju, dogodilo se u našoj zbornici:

      Kolegica je otišla na bolovanje, pa su sa biro na zamjenu poslali mag.ing… koja je zaposlena na 14 dana …kad je upitana zašto nije podnijela molbu na natječaj za nastavak rada poručila nam je da nikad u životu ništa teže nije radila za manje novca 🙂

  13. Što se tiče navedenog argumenta, ne moram jer upravo ste ga Vi potegnuli. Ne kažem da treba trpjeti, ali barem pokažite malo solidarnosti s nama koji živimo kako živimo, a nismo si za to sami krivi, kriva je država, a i, nažalost, sve vlasti do sada. I nemojte govoriti što ne znate – dakle, ne trpim i ne šutim, borim se svim silama za svoja prava. Međutim, biti na državnoj grbači i raditi u privatnom poduzeću jednostavno nije isto. Državu doslovno nije briga za one koji rade u privatnim poduzećima, bitno da sve obveze budu plaćene i to je to. I da, između ostalih, i ja vas plaćam. Ne zaboravite to kad se budete idući put bunili. E sad me baš zanima što ćete mi odgovoriti na taj argument, budući da vidim da ste nabrušeni.

    1. Dakle, ne dajete vi novac učiteljima, nego ga dajete sebi. Drugim riječima, ili ćete “plaćati učitelje” (koji taj novac krvavo zarade, za razliku od mnogih drugih), ili ćete plaćati instrukcije i dadilju svojoj djeci (što će vas doći otprilike dvadeset puta više), automehaničara triput skuplje (jer je on svoje obrazovanje morao platiti i onda tu investiciju nekako mora vratiti), liječnike otprilike deset puta skuplje (iz istog razloga) i više-manje sve ostale stručnjake čije usluge ćete koristiti. Također, plaćat ćete i desetak puta veće osiguranje zato jer je stopa kriminala među neobrazovanima daleko veća nego među obrazovanima, pedeset puta veće troškove socijalne službe zbog triput više nezaposlenih (jer, opet, obrazovani se lakše zapošljavaju, pa ako nema obrazovanih, nema ni zaposlenih)i, sve u svemu, ili ćete od plaće odvajati tih 3% koliko država inače troši na obrazovanje u Hrvatskoj, ili si slobodno možete ispucati metak u glavu s obzirom na to što vas čeka, a ako ste milostivi, najprije ćete ga ispucati svojoj djeci.

      Dakle, da, vi “plaćate učitelje”, ali to je plaćanje usluge koja vrijedi puno, puno više nego što je plaćate. Englezi, Nijemci, Skandinavci, Austrijanci su to shvatili; Amerikanci nisu, Francuzi su na pola-pola. Hrvati se očito i dalje bave povlačenjem nazad svakoga tko se pokuša izvući iz kazana.

      1. Eeej, Edgare Allane korigiraj se malo, po tebi svu djecu koja neće dobiti obrazovanje treba, … upucati, wtf!?!?!
        Po tome zaključujem da bi ti to uradio i sa svom djecom koja sad nisu obrazovana (invalidi, siromašni,…)
        Daj demantiraj se, samo nemoj se izvlačiti da te nismo razumijeli što si htio reći.

        1. Čitanje s razumijevanjem: nedovoljan (1)
          Trpanje riječi u tuđa usta: dobar (3) (za bolju ocjenu treba ipak malo više stila)

  14. E sad ste stvarno sve rekli i više ne trebate ništa reći do kraja života. Pa da krenemo redom: “…koji taj novac krvavo zarade, za razliku od mnogih drugih” – kako Vas nije sram ovako potcjenjivati druge?!? Vi, osobno Vi, niste za drugo nego da ostanete bez posla. Iza ove izjave stojim i ptpisujem je koliko god puta treba. Vi nemate pojma koliko se i ti drugi koje spominjete krvavo narade za džeparac koji se službeno naziva plaća od koje treba živjeti od prvog do prvog, a mnogi rade i za još manje od mene. A ako niste znali, od tih naših plaća se jedan dio izdvaja za Državni proračun, a iz proračuna – pogodite što! Ide i za Vaše plaće. Dakle, mi Vas plaćamo. Sram Vas može biti! Dalje… “… ne dajete vi novac učiteljima, nego ga dajete sebi” – kad bi tako bilo, ne bih morao raditi. Jasno kao dan! Ovako nešto može izjaviti samo netko tko se “malo” posvadio s pameti. “…ili ćete plaćati instrukcije i dadilju svojoj djeci” – da Vas nešto pitam: po Vašem mišljenju, da li je isto plaćati učitelje koji nisu u stnju prenijeti na djecu svoje znanje jer to jednostavno ne znaju, ne posjeduju tu vještinu, pa se zbog takvih moraju imperativno tražiti instrukcije, ili plaćati učitelje koji to znaju i rade kako treba? Meni to nikako nije i ne može biti isto. “…automehaničara triput skuplje (jer je on svoje obrazovanje morao platiti i onda tu investiciju nekako mora vratiti)” – u kojem svojstvu ovdje spominjete automehaničara?!? Osim toga, svi smo mi morali platiti svoje obrazovanje i svi to sad nekako želimo vratiti, ali očito nismo svi podobni za to. “…liječnike otprilike deset puta skuplje (iz istog razloga)” – isto pitanje kao i za automehaničara. Spominjete i osiguranje, s kojim razlogom? i ne, tu niste u pravu kad kažete da ću ga plaćati deset puta skuplje, budući da o tome ipak znam više od Vas. “…zato jer je stopa kriminala među neobrazovanima daleko veća nego među obrazovanima” – da li Vi to mene svrstavate među neobrazovane, a pojma nemate ni tko sam ni što sam? I imate li kakve konkretne podatke koji potkrjepljuju ovu tvrdnju? “…jer, opet, obrazovani se lakše zapošljavaju, pa ako nema obrazovanih, nema ni zaposlenih” – a u kojoj to Vi državi živite, molim Vas lijepo? Nije Vam poznato da mnogi obrazovani odlaze iz “lijepe naše” upravo zbog tog “lakšeg” zapošljavanja u odnosu na neobrazovane? “…ili si slobodno možete ispucati metak u glavu s obzirom na to što vas čeka, a ako ste milostivi, najprije ćete ga ispucati svojoj djeci.” – ovako nešto iz usta jednog učitelja/učiteljice?!? I takvi predaju našoj djeci?!? Zaista Vas može biti sram i to je najblaže što Vam mogu preporučiti. Ono nešto bolje je obavezni posjet psihologu i psihijatru, a na mojem mjestu netko bi protiv Vas istog trena podnio kaznenu prijavu jer, ako niste znali, to što smo ovdje svi anonimni, ne znači da se ne zna tko je bio ovdje u koje vrijeme. Serveri sve bilježe. Međutim, imate sreće da ste se namjerili baš na mene, koji nemam novaca za takvo što. Na kraju, čovjek se zaista upita da li uopće treba imati djecu i davati ih u ruke osobama kakva ste Vi. Čemu dobrome ih Vi možete naučiti uz ovakav način razmišljanja? S druge strane, ako budemo milostivi prema njima, kako Vi kažete, što ćete na kraju Vi raditi, kome prenostiti svoje znanje? Ili, možda, “znanje”.

  15. Još nešto: ne znam da li Vi govorite u svoje ime ili u ime svih učitelja. Ako govorite u ime svih učitelja, onda je stvar još gora, budući da se nikako ne može sve učitelje smjestiti u isti koš. Djeca, a naročito znanje koje im učitelji uspiju prenijeti, su najbolji indikator toga koji učitelj je dobar, a koji nije.

  16. Postovani The.One, da ne bi bilo zabune ja sam ucitelj i uopce ne mislim kao POE, ovakvu provalu neprimjerenih i neodgovarajucih usporedbi odavno nisam procitao. Koje su to nebuloze vezane za lakse i teze zaposljavanje, pa zatim metci, djeca… Zaista previse.
    Ja sam iz privatnog sektora dosao u skolu i to su dva posla koja se ne mogu usporedivati i nema odgovora koji je tezi a koji laksi, jednostavno to je neusporedivo kao da pitas je li teze biti prvak u utrci na 100 m ili na 10000 m.

    1. Poštovani Disagree, slažem se s Vama. Vjerujem da ste pročitali kad sam rekao da osobno znam pojedince na koje se odnosi ono o čemu sam govorio. Nisam ih imenovao ranije, pa neću ni sad, jer to bi zaista bilo neprimjereno. Ali bilo kako bilo, svaki čovjek je takav kakav jest, svatko ima razloga da se (ne) prepozna u napisima na ovom portalu i da (ne) odreagira na njih. U svakom slučaju, na Vas osobno se nije odnosilo ništa od navedenog. A što se tiče gospodina POE; ja sam po prirodi optimist i vjerujem da je ono šro je rekao bilo samo u afektu, da ipak ne misli tako. I poruka svima: ja znam da je Vama često puta teško raditi zbog raznoraznih stvari, da ih sada ne nabrajam. Nemojte pogrešno shvaćati nas koji ne radimo u istom sektoru. Osobno sam uvijek podržavao i podržavam mogućnost boljitka za sve. Razlog zbog kojeg sam odreagirao na ovom portalu kako sam odreagirao jest prije svega činjenica da zaista znam pojedince, osobno ih znam jako dobro, koji se bune za svaku sitnicu otkad su počeli raditi, a posao rade tako da bih ih osobno smijenio istog trena kad bi to bilo u mojoj moći, za razliku od njihovih starijih kolega koji znaju kako djeci približiti predmet koji predaju, kako ih zainteresirati, i na kraju kako im prenijeti znanje koje su stekli teškom mukom. Dakle, za pojedince koji su reagirali na moje napise kako su reagirali: čitanje s razumijevanjem – nedovoljan (1). Ja sam uvijek cijenio i cijenim svaki posao, svako zanimanje, svakoga tko svoj posao radi pošteno i korektno, pa tako cijenim i učitelje/nastavnike/profesore. Samo što, kad se u čovjeku javi bunt, često puta stvari izrečene u dobroj namjeri budu pogrešno protumačene.

      1. To je puno drugačiji ton diskusije i ujedno jedan koji je meni osobno puno draži. Da ste odmah tako nastupili sigurno bi čuli i da puno nastavnika ovdje zna barem jednog kolegu koji svoj posao odrađuje lijevom nogom ili je jednostavno loš u njemu. da li to znači da treba srezati plaće svim onim profesorima koji dobro rade svoj posao? ja isto tako znam puno ljudi u privatnom sektoru koji zabušavaju i pokrivaju ih njihovi suradnici. kako sankcionirati takve ljude? u privatnom sektoru lako…ne produži im se ugovor, dobiju otkaz, etc. I profesorima se može ne produžiti ugovor. nije svatko tko radi na školi (čak i punu satnicu) zaposlen na neodređeno vrijeme. za moju se satnicu konkretno svake godine raspisuje natječaj i ako školski odbor ne bude zadovoljan mojim radom odabrat će nekog drugog. Uz ugovor na neodređeno je situacija malo kompliciranija ali takva je i u privatnom sektoru. U privatnom sektoru sa ugovorom na neodređeno ne možete dobiti otkaz osim zbog teže povrede radnih obveza. Ako dobijete posao kao tehnološki višak, poslodavac ne smije zaposliti nekog novog na to radno mjesto bez da prvo to radno mjesto ponovno ponudi vama. To se naravno izbjegava time da se zapošljava na radno mjesto drugog naziva, no zašto to nitko nikad ne prijavi? zato što 90% radnika ne zna da to može. s druge strane kako bi bilo da se nastavnika može otpustiti zbog nezadovoljavajućih rezultata? to je sad ona priča sa projekcijama i stavljanjem sebe u nečije hipotetske cipele. Ravnatelji su koliko primjećujem uglavnom politički postavljeni i služe kao produljena ruka garniture na vlasti (koja god ona bila). Ako dijete lokalnog moćnika dobije 1, šta će dobiti nastavnik koji mu je dao tu jedinicu? kada budem uvjeren u neovisnost odlučivanja jednog ravnatelja ja ću drage volje svoj ugovor staviti njemu u ruke da radi s njime što ga volja. ovako je zaštićen i on i ja. ja jer ne mogu dobiti otkaz zbog toga što radim svoj posao a nekome to ne odgovara, a on zato što ga ne mogu pritiskati jer ionako ne može ništa poduzeti. a sad mi vi iz vlastitog iskustva recite ima li više kukolja među nastavnicima ili lokalnih moćnika kojima se ne smije stati na žulj pa sami zaključite da li bi rezultat nekih represivnih mjera po nastavnicima bio manji broj kukolja ili manji broj kompetentnih nastavnika koji odbijaju snižavati kriterije zbog političkih pritisaka?

        1. OK, možda sam nastupio na pogrešan način. Moguće, ne kažem da nisam. Ali vjerujem da ćete se složiti da nisam jedini. Naime, kao što već rekoh, u samom početku sam spomenuo pojedince, dakle ne sve učitelje, već isključivo pojedince za koje pouzdano znam da su takvi kakve sam spomenuo. Znakovita je činjenica da su se očito neki ovdje prepoznali u tome, što samo govori o njima kao osobama i kao učiteljima. Da ne bi sve ostalo na tome, neki su otišli tako daleko da su prije svega ukazali na to kako sam, eto, došao na nastavnički web, mislim kao da nisam smio, ali su se odmah izvukli uz “sasvim legalno, i neka ste…”, pa preko preispitivanj mojih kompetencija i mojeg obrazovanja do uspoređivanja mene s luzerima iz kladionice, frustriranim roditeljima, tetama iz Konzuma ili “magazionerima” (nedovoljan iz hrvatskog). No, nema veze. Gledajte, svima zajedno nam je teško u ovoj našoj “banani”. Svi se borimo koliko god je u naoš moći da nam bude bolje. Međutim, zahvaljujući vladajućoj garnituri, kao i njihovim svim prethodnicima, stvari idu u obrnutom smjeru. Postavljeno mi je pitanje što sam spreman poduzeti za budućnost ove zemlje? Bit ću izravan i iskren: isto ono što je ova zemlja poduzela za mene i ostale branitelje. To će biti i previše. Osim ako se u dogledno vrijeme ne promijeni vlast i dođe garnitura koja će za promjenu imati sluha za malog čovjeka. I ne, nisam ni mislio, a kamoli rekao da sam ja iznad svih zato što sam bio u ratu, ne znam iz čega su to pojedinci iščitali. Samo sam govorio u svoje ime, iako, vjerujte mi, svaki branitelj će vam reći isto. Tu mislim na branitelje, ne na “branitelje” koji su dobrim dijelom krivi zajedno s vladajućima za trenutno stanje. No, vremena branitelja su već gotovo 20 godina iza nas, pa neka tako i bude. Jedino u čemu moram malo Vas demantirati, ili bolje rečeno ispraviti, poštovani SunTzu, je pitanje ugovora o radu u privatnom sektoru. Nadam se da me nećete pogrešno shvatiti. Ovo govorim iz vlastitog iskustva, iako ne mogu po tom pitanju učiniti ništa pametno, budući moj šef ima veze sve do državnog vrha koje itekako koristi, a siguran sam da ima još takvih primjera. Naime, Zakon o radu jasno propisuje sve ovo što ste vi naveli vezano uz ugovore o radu na određeno i na neodređeno vrijeme, međutim, kako pojedinci misle da su zbog svojih veza iznad Zakona, tako se i ponašaju. U mojoj firmi možete dobiti otkaz ugovora o radu bez obzira da li je na određeno ili neodređeno iz bilo kojeg razloga ako se šefu učini da ne radite onako kako on misli da treba raditi, budući je ipak on šef i njegova je zadnja, koliko god često puta nije u pravu. U isto vrijeme, on dovodi u firmu nove ljude za koje svi ostali dobro znam da su njegovi kućni prijatelji, i takvi pojedinci doslovno po cijeli dan ljenčare, a često ih niti nema na poslu, a imaju gotovo dvostruku plaću od moje. I nitko mu ništa ne može jer nas nema dovoljno da bismo se mogli udružiti u radnički sindikat, niti poduzeti bilo što, pogotovo zbog njegovih već spomenutih veza. Dakle, zakon još uvijek nije isti za sve, a neki su debelo iznad tog zakona i rade što i kako se njima sviđa, a ne kako propisuje zakon. Nisam upoznat kako je po tom pitanju u prosvjeti, ali se nadam da je ovako kako ste Vi rekli. Po pitanju broja kukolja, za to bi trebalo provesti jedno opsežno istraživanje koje bi dalo konkretne rezultate, ovako mogu govoriti samo o pojedincima za koje pouzdano znam da spadaju u kategoriju kukolja. Isto tako, mislim da ne treba potcjenjivati ljude zaposlene u “Konzumu” ili nekim drugim sličnim trgovačkim lancima, budući da je činjenica da sve više ljudi upravo s VSS na jedvite jade uspiju pronaći upravo takva radna mjesta, nažalost, pa tvrdnja da se s VSS lakše dobije zaposlenje jednostavno ne drži vodu, barem ne u trenutnoj situaciji. Nadajmo se da će ipak u neko dogledno vrijeme biti bolje svima nama i da nećemo morati raspravljati i prepucavati se na ovakav način.

          1. Neću se osvrtati na dosadašnju raspravu jer je očito da tu ima dosta nerazumijevanja s raznih strana. Samo bih volio da svi imaju na umu jednu stvar, a to je tko je zapravo zajednički neprijatelj i kome je u interesu da se kmetovi koji rade na različitim imanjima svađaju zato jer jedni imaju meso za ručak za Božić i Uskrs, a drugi samo za Božić.

          2. pa niste me demantirali…ja sam rekao da su radnici u privatnom sektoru pravno zaštićeni…problem je što se ne mogu izboriti za to pravo koje im je zakonom propisano…jer nemaju sindikata. i ja ne potcjenjujem nikoga tko radi svoj posao…nažalost u konzumu puno puta vidim ljude koji to ne rade isto kao i svim drugim firmama. tvrdnja da se sa VSS lakše dobije zaposlenje već neko vrijeme ne drži vodu no držala je u vrijeme kada sam ja odlučivao o svojoj karijeri i o tome hoću li u obrtnike ili na faks…danas je računica jednostavna: vrlo jednostavnim računskim operacijama dođe se do toga da kad osoba koja krene na faks završi faks, zaostaje u prihodima za nekim tko je išao u trogodišnju školu oko 180.000,00 kn. dodajmo toj razlici u prihodima činjenicu da se najčešće školuje izvan mjesta stanovanja skoče rashodi i ispadne da je nakon 5 godina fakultetlija izgubio pola milijuna kuna. u doba kada sam kretao u srednju školu početne plaće za inženjere su bile oko 6-7 tisuća što je raslo relativno brzo do nekih 10 ovisi gdje se radilo. S takvom razlikom u plaći se faks isplatio. sada se ne isplati ako dotični student ne misli odletjeti preko granice iste sekunde kada dobije diplomu što ih sve više radi. od nadanja da će biti bolje nema puno vajde…to je ono što vam kolega žukov i POE cijelo vrijeme govore…nitko ovdje nema ništa protiv vas…ako je vama lošije nikome od nas nije apsolutno bolje…bolje nam je nego vama ali hoće li vama biti bolje ako nama bude lošije? silni “milijuni” koje su uštedjeli nastavničkim božićnicama i regresima su uloženi u nekakve pametne stvari? ili je kupljen još pokoji audi? šta god se kod nas promijeni na bolje ili lošije nema utjecaja na veliku sliku. negdje sam naletio na izreku “dajte političarima da rade za minimalac i pratite kojom brzinom se stvari mijenjaju” Dokle god ONI sami sebi određuju peteroznamenkastu plaću a nama skidaju 10% od naše 2-3 puta manje plaće pod rezonom štednje ja ne vidim da će ikad biti bolje

        2. “nije svatko tko radi na školi (čak i punu satnicu) zaposlen na neodređeno vrijeme. za moju se satnicu konkretno svake godine raspisuje natječaj i ako školski odbor ne bude zadovoljan mojim radom odabrat će nekog drugog.”
          Ne predlaže li ravnatelj potencijalne radnike školskom odboru? Što netko od vanjskih suradnika (ovi iz županije i ta ekipa) koji su članovi škol. odbora znaju kako tko radi? Ne znam uopće kako netko tko nema veze s vezom može odlučivat tko će radit?
          što se tiče tog školskog odbora tu zna biti takvih blamaža da nije za komentirati.

  17. Uvaženi i dragi gospodine The One!
    Evo, da Vam ja kažem kako stvari stoje, a stoje ovako:
    Budući da ste došli na nastavnički web ( sasvim legalno, i neka ste, dođite nam opet ), i da dajete mišljenje o nama i načinu kako radimo svoj posao, bilo bi svrsishodno spoznati koje su Vaše kopmetencije da nas ocjenjujete?! Znate, ova država ima 4.2 milijuna nogometnih izbornika, seks – gurua, i stručnjaka za obrazovni sustav! Svaki luzer iz kladionice, svaki što visi na šanku i čeka tko će mu platiti pivu, svaki frustrirani roditelj smatra da o našem poslu zna baš sve! Takav stav ponekad iritira, znate!
    Kažete – trebali bismo šutjeti, jer nam je još dobro kako je drugima?
    Prvo da Vas pitam – koga podrazumijevate pod tim drugima? Svaka čast svakome, ali ipak nas ne možete uspoređivati s tetama iz Konzuma, ili raznim magazionerima! Ja diplomu nisam našao na putu, i ne, niste mi Vi plaćali troškove studija!
    Ako nas usporedite sa zaposlenima sa VSS, tad jasno uviđate kako od svih imamo daleko najmanje plaće i sveukupna primanja! Prosvjeta od svih javnih službi ima najvišu stopu obraovanja, a najmanje plaće! I, dakako, najmanju stopu svih ostalih prava! O čemu Vi, čovječe, pričate?
    Idemo dalje!
    Ja Vas plaćam – mitski argument svih koji bi, a ne znaju kako!
    Dakle – ja mislim kako ja svoju plaću zaradim! I da, kako je krvavo zaradim, ZA RAZLIKU OD NEKIH DRUGIH! Zar mi Vi isplaćujete plaću? Zar Vi plaćate i medicinske sestre, liječnike, i ostale u javnom sektoru? I sve to od 2600 kuna plaće?
    Nemamo raumijevanja za privatni sektor? Znate, u godinama prije krize, 2005. – 2008., kad je privatnom sektoru bilo koliko – toliko bolje, ne sjećam se da je netko od vas iskazivao neko naročito razumijevanje za profesore! Podsjetite me ako griješim!
    Recite – ako se mi odreknemo božićnica, regresa, putnih troškova – na koji će način to Vama pomoći? Hoćete li onda biti zadovoljni? Dobro Vam je Poe rekao za kazan u koji Hrvati vuku Hrvate – Vi ste očiti primjer toga!
    Vi šutite? A ja Vas onda pitam – a što cvilite? Zar bi svi trebali šutjeti? Ima li itko pravo boriti se za svoja prava? Takvi poput Vas, kad su prosvjedovali seljaci vikali su kako su to neradnici s traktorima od milijun kuna! Kad su štrajkali liječnici, kako su to mitomani koji ionako imaju po 20 – ak tisuća kuna plaće! Kad se bune profesori kako su to ljudi s tri mjeseca slobodnog, koje još usto Vi plaćate! Kad su ustali piloti i stjuardese, ni to Vam nije bilo pravo, takvom profilu ljudi! Pa što Vi hoćete? Bili ste branitelj – zar ste se za ovo borili? A ako niste, što ste spremni poduzeti za budućnost ove zemlje, za sutra svoje djece? Što? Šutjeti i dalje? I sve koji nešto pokušaju vući dolje u kazan!
    Govorite o solidarnosti? Mi smo se, dragi gospodine, u zadnjih par godina odrekli božićnica, regresa, cipelarine, dodataka, smanjena nam je plaća, i na sve to smo pristali! Dokle više? Dokle smo se dužni solidarizirati s onima koji šute?
    Dakle – ako ste šutjeli dosad, šutite i dalje! Samo, molim Vas, nemojte ni smetati onima koji žele nešto promijeniti!
    Svako dobro Vam želim!

    1. *clap* *clap* *clap* za kolegu žukova, POE je stvarno malo zahirio ovdje ali kolega TheONE je fakat fulao cijeli fudbal i kao takav ukazuje na propuste obrazovnog sustava i prije ’91. Činjenica je da se nesporazum koji je nastao lako može riješiti jednostavnim prijevodom sa hrvatskog na hrvatski jezik no to bi bilo previše nalik poučavanju za koje TheOne smatra da ljudi ovdje nisu kompetentni izvršiti. Bit ću toliko slobodan da ukažem na pitanje kolege žukova o obrazovanju dotičnog jer koliko se sjećam i prije se znalo da su uvjeti rada ako ne ideš na fakultet drastično drugačiji od onih kada ideš na fakultet. Druga stvar koja je bitno različita je očito ta da sa više škole očito naučiš i to da ne moraš dozvoliti da te svi jebu u zdrav mozak za mizernu plaću pod izlikom štednje, pogotovo kada nigdje drugdje ne vidiš naznake te štednje. Ja naime radim i u privatnom sektoru i u obrazovanju i uvijek vrlo rado slušam ove debate čiji je veći i kome je teže. Teže je u privatnom sektoru. Zašto? Zato jer su ga podijelili i njime vladaju. Nema sindikata, nemoguće je ujediniti radnike u privatnom sektoru jer su rasipani u milijardu malih firmica. Također se radi na tome da se obrazovanje sroza što niže (da se minimizira broj onih koji mogu uvidjeti šta se stvarno dešava) i podjele usade što dublje. hrvati i srbi, pederi i nepederi, privatni sektor i državne firme, dinamo i hajduk, desni i lijevi, i tako do sutra. Dakle kolega TheOne da skratim priču ja nisam branio domovinu jer sam tada bio u osnovnoj školi. Pouzdano znam da moji profesori u osnovnoj i srednjoj školi te na fakultetu jesu. Ono zbog čega ću njih uvijek cijeniti više od vas je to što oni to nisu nikada ni spomenuli jer nisu smatrali da je to nešto što ih diže iznad ostalih već je to nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Ono čime su sebe postavili iznad ostalih je znanje koje su teškom mukom (ako ne vjerujete probajte recimo završiti PMF za profesora matematike) stekli i koje su nesebično dijelili sa djecom oko sebe. Tako su puno i tako pozitivno utjecali na mene (ne svi, ja se ne libim priznati da u svakom žitu ima kukolja)ali samo zato jer su mi u krugu obitelji usađene nekakve čudne ideje da slušam ljude koji znaju više od mene, da ih poštujem zbog znanja koje posjeduju te da učim od njih kako bih i ja bio poštovan zbog vlastitog znanja. Šta vi doma učite svoju djecu? da šute i ne talasaju? ili da uče i školuju se i budu pošteni i pametni kako bi makar za 20-30 godina oni mogli biti na vlasti i promijeniti nešto na bolje u toj zemlji koju ste (kako ste nas podsjetili) branili. Dakle da, teže je u privatnom sektoru ali samo zato jer privatni sektor šuti kako god da ga guze….šuti kad mu nabiju nove poreze, šuti dobavljač kada mu ne plati državna firma kako bi opet možda radio za državnu firmu kad će mu možda platiti, šuti radnik kada se taj gubitak prelomi njemu na glavi jer budimo realni – gazda ima firmu kako bi ostvario profit, ne kako bi hranio radnike. Iako sam vjerojatno najmlađi ovdje bio sam i učenik i učitelj i poslodavac i posloprimac i u privatnom sektoru i u državnoj službi i svi ste u pravu i svi ste u krivu. vidio sam sve strane novčića i svima je teško osim političarima koji su nas doveli tu gdje jesmo svojom nesposobnošću i/ili zlim namjerama. Šta ja tu mogu? Tko mene sluša? trenutno možda vaša djeca gospodine theone. šta ću ih naučiti? ovisi koliko ste ih vi naučili da cijene tuđe znanje i iskustvo. šta bi ih htio naučiti? da razmišljaju svojom glavom te da sagledaju stvari i iz perspektive “onog drugog”. Tada će uvidjeti da nema njihovih i naših, crnog i bijelog i tada ćemo moći mirno izaći na ulice. Ovako će samo netko izmanipulirati needuciranu gomilu i umjesto jednih govana doći će druga…potencijalno smrdljivija. Izgubio sam nit negdje nakon 3. rečenice ali 2 ujutro je, ja još imam 2 testa za sastaviti za sutra i unaprijed sam razočaran odgovorima koje (ne)ću dobiti od većine svojih učenika jer oni ne vide smisla u učenju jer gle profesora…on je učio i šta ima od toga? 5k kuna? toliko je mile dobio na kladionici prošli tjedan samo. ante dila travu i svaki tjedan ima drugi skuter. od anite stari je smuljao za braniteljsku i eto ga uživa u penziji sa 40 godina…to su idoli a ne onaj tamo s naočalama koji zna izračunati za koliko će ponestati novaca u državnoj blagajni zbog lažnih braniteljskih penzija, fiktivnih investicija i sličnih stvari. Koji sa sigurnošću tvrdi da ako se mile nastavi kladiti idućih 20 godina ima veće šanse dobiti na lotu nego ostati u plusu….taj je nebitan i puno i dobije novaca koliko vrijedi…

  18. Kapa do poda Zukovu1943 i TunTsu, svaka je na objektivna i na mjestu

  19. sad sam tek malo razmotrio…zadnje što sam provjerio borili smo se da nam ne ukinu prava a ne za veća prava? jesam šta propustio dok sam se stručno usavršavao? :/

  20. Zahvaljujem svima na razumijevanju i što smo ipak pronašli zajednički jezik. Držite se, a ja želim da barem vi ostvarite svoja prava kad već ja ne mogu, barem za sada, osim ako u međuvremenu kojim slučajem ne pronađem neko bolje radno mjesto. Pozdrav!

  21. http://www.jutarnji.hr/uciteljima-rezu-place-svatko-tko-ne-ispunjava-normu-dobivat-ce-manju-placu/1166567/

    Evo još jednog članka iste autorice… Naručenog i prepunog laži i podmetanja… Mučno bi bilo i sipravljati netočne navode. Ne radi se tu o neinformiranosti… nego pripremi terena za ono što nam slijedi. Svaka čast gospođo Lilek, nadam se da Vam se to dobro isplati. Baš me zanima tko će raditi i po desetak realnih sati razredništva tjedno kada ih se ne bude plaćalo niti ta dva sata. Zar se razredništvo ili izrada rasporeda ne bi trebali plaćati? Laž do laži, sramota!

  22. Sve uspoređujete sa ostalim državama ali plaće u drugim državama niste spomenuli???

    Pa sigurno u Nizozemskoj za tih 27 sati nisu plaćeni 4850kn!!!
    Molim vas da onda navedete i njihove plaće! Hvala!

    1. Dajte malo pojasnite taj grafikon. Ispada da u Ministarstvu financija uopće nema zaposlenika. Ili ti zaposlenici ne dobivaju plaću.

    2. Zar nisu i profesori porezni obveznici?
      Mislite li da nas kao porezne obveznike ne iritira što postoji cijela armija općina, županija i gradova, kako bi se svaki seoski lola mogao igrati politike? Što se tumači kako se mi moramo odreći materijalnih prava kako bi se dao poticaj privatnom sektoru?
      Glede tog famoznog privatnog sektora – smatram kako bi trebalo izraditi popis svih trenutnih hrvatskih privatnika, menagera i poduzetnika. Potom uvidjeti što su imali prije 90. – ih, a što imaju danas. Svi koji nisu kadri objasniti porijeklo imovine – u čorku na hlađenje! Ispitati tko od tih drčnih poduzetnika uredno plaća poreze, tko redovito plaća radnike, tko daje poreze državi ( kad nas već oni plaćaju ), kome su dugovi opraštani i po kojoj osnovi, gdje su bili za rata.
      Da, dakle, vidimo, tko nas to plaća!
      Kad već propitkuju što i kako radimo!

  23. Daj Bože da ikada dočekam plaću koju navodi zaposlenica tiskovine poznate po najboljim prijevodima tekstova raznih europskih novina, čak i blogova, a koje, bez navođenja izvora, potpisuju neki navodni novinari, a zapravo prevoditelji. A kako većina onih koji ne prevode piše svim drugim jezicima osim hrvatskog(a standardni da ne spominjemo), na tu bi tiskovinu trebalo plaćati carinu, jer je to strani tisak. U svakoj normalnoj državi žderačima, pijančinama i, oprostite na posudbi dragi Bosanci, fukarama ne bi se oprostio milijunski porezni dug. Ali, svoje dugove moraš plaćati pamfletima punim besramnih laži, sotonizirati uvijek dvije-tri nepodobne preobrazovane profesije(uče, doktori i suci), donekle s pravom,jer, da su se neki od nas potrudili, pitanje je tko bi od njih završio srednju školu. Na faksu, vidimo po nerijetkim primjercima političara, stvari su ipak manje “transparentne”( kako mi se sviđa ovaj moćni izraz), jer nema prijetnji cirkusanata iz MZOS-a, AZOO-a i dr., koji su, ne sumnjam, tajanstveni”izvori” legendarnih lažnih statistika Yutarnjeg lista. Taktika “kluba prepisivača lektire”, samih formalno obrazovanih, a zapravo nesuvislih, sa zabrinjavajućim manjkom kućnog odgoja i pameti, nedoraslih bilo čemu u što su se upustili u zadnje dvije godine i jest “Divide et impera!”, podijeli pa vladaj. Zabrinjava jedino što oni kojima je lošije nego nama nasjedaju na prvotravanjski vic. Jer, ako taj pamfletić nije vic, onda je za plakati da ga netko uopće smatra istinitim.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!