Od rujna u školama novi udžbenici!

(Danas.hr) Roditeljima školaraca 2014. godina financijski će biti puno teža od prethodnih – ujesen, odnosno u novoj školskoj godini 2014./2015., u škole ulazi potpuno nova generacija udžbenika, što znači da će svi učenici morati kupiti nove knjige.

Naravno, ovo ne vrijedi za neke roditelje u gradu Zagrebu, gdje je gradonačelnik Milan Bandić najavio da će do kraja njegova mandata svi osnovci imati besplatne udžbenike.

Ove školske godine istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni postojeći udžbenici, a s njima, barem zasad, u povijest odlaze i ”buvljaci”, antikvarijati, internetska razmjena starih udžbenika i slični manevri kojima su se dovijali školarci i njihovi roditelji kako bi si barem malo olakšali početak nove školske godine, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su početkom ove školske godine u nastavu već ušli novi udžbenici povijesti, njihova kupnja nije bila obvezna i sadržavali su tek izmijenjene podatke iz novije povijesti, primjerice Ivu Sanadera na mjestu premijera i Stipu Mesića kao predsjednika u novim su knjigama zamijenili Zoran Milanović i Ivo Josipović.

Još se ne zna cijena novih udžbenika, no zna se da će biti tanji i lakši

Koliko će točno roditelji morati izdvojiti novca za nove, moderne udžbenike u školskoj godini 2014./2015. trebao bi odrediti ministar Željko Jovanović do 15. veljače, a u skladu sa Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu prema kojemu te cijene donosi ministar na temelju prijedloga Povjerenstva za utvrđivanje najviše razine cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Novi udžbenici sada se nalaze u postupku odobravanja, a ministar Željko Jovanović ponovio je u četvrtak da će oni biti tanji, lakši i jeftiniji, prema dogovoru koji je postigao sa Zajednicom nakladnika i knjižara.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!