FOTO Prijetnja digla institucije na noge: Dječak (10) izdvojen iz obitelji, otac priveden u policiju

(Dnevnik.hr) Dnevnik.hr-u je potvrđeno kako je uznemirujuća objava na Facebooku dječaka iz Zagreba, učenika 5. razreda OŠ Oton Iveković, bila ‘okidač’ hitnog sastanka predstavnika svih nadležnih institucija i izdvajanja djeteta iz obitelji.

Krajem kolovoza na Facebook profilu dječaka objavljen je prijeteći status: ‘Ovime treba ubiti učiteljicu!!!’, koji je popraćen fotografijom kalašnjikova. Tu smo informaciju doznali tijekom jučerašnjeg dana, a ista je bila i glavni ‘okidač’ za hitnu akciju institucija. Preventivno djelovanje bilo je, u ovom slučaju, nužno.

Podsjećamo, nakon što su roditelji učenika svih petih razreda OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba otvorenim pismom medijima ministru obrazovanja Željku Jovanoviću poručili kako će ispisati SVU djecu iz škole, ako se situacija s problematičnim dječakom hitno ne riješi, priča je krenula konačnom raspletu.

Dječak je jučer u pratnji majke prevezen kolima Hitne pomoći u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež, a njegov je otac priveden u policiju, neslužbeno nam je potvrđeno iz više izvora u nekoliko državnih institucija.

 

FB objava 10-godišnjeg dječaka koji je privremeno izuzet iz obitelji ( Screenshot / Facebook)
FB objava 10-godišnjeg dječaka koji je privremeno izuzet iz obitelji

Vrhunac je to, sad je očito, obiteljske drame, koja se već godinama odvija u toj obitelji. Centar za socijalnu skrb godinama je dobivao prijave o nasilju u školama koje je pohađao taj dječak, no, kako neslužbeno doznajemo ‘nadzor u obitelji je bio teško provediv zbog nesuradnje roditelja’.

>>Ministarstvo priznalo nemoć, ali mi ne odustajemo!’

Doznajemo kako je dječak privremeno izdvojen iz obitelji, a neslužbeno doznajemo kako je smješten u dom u zagrebačkom naselju Dugave.

>>‘Sad nam je dosta! Ispisat ćemo svu djecu iz škole ako ne riješite situaciju’

Također nam je iz više izvora potvrđeno kako su u tijeku izvidi i određene istražne radnje u dotičnoj obitelji, čji je otac ranije prijavljivan zbog nasilja u obitelji, no nemamo informacija o tome je li pravomoćno osuđivan.

Naime, zbog zaštite djeteta i zaštite osobnih podataka, a kako je riječ o djetetu i obitelji s teško narušenim međusobnim odnosima, do završetka svih istražnih i ostalih radnji, nijedna institucija neće davati službene potvrde.

Na upit Dnevnik.hr-a za potvrdom naših informacija, iz Ministarstva socijalne politike i mladih stiže priopćenje.

U vezi situacije međuvršnjačkog nasilja od strane jednog od učenika prema drugima u Osnovnoj školi Otona Ivekovića u Zagrebu, održan je međuresorni sastanak u cilju sveobuhvatnog rješavanja problema.

Suradnjom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih te nadležnog centra za socijalnu skrb uz sudjelovanje pravobraniteljice za djecu, usuglašena je odluka o daljnjem postupanju i pružanju primjerene stručne podrške i pomoći dječaku i njegovim roditeljima.

Na temelju odluke donesene na spomenutom sastanku, tijekom jučerašnjeg dana dječak je upućen i obuhvaćen multidisciplinarnom stručnom procjenom, uz pristanak majke. Sukladno rezultatima stručne procjene koja je u tijeku, Centar za socijalnu skrb će bez odgode poduzeti daljnje mjere obiteljsko-pravne zaštite dječaka. S ciljem zaštite prava i interesa djeteta, u ovom trenutku ne možemo pružiti više informacija‘, piše završno u priopćenju koje smo dobili iz kabineta ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Dječak je tijekom dosadašnjeg školovanja promijenio već tri obrazovne ustanove, no obrada na koju je upućen u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade bit će prva dijagnostička obrada provedena svih tih godina.

2 Comments

 1. Foto prijetnja objavljena krajem kolovoza bila je okidač za hitnu akciju institucija?

  Bilo bi smiješno da ne može biti smješnije kad ne bi bilo žalosno da ne može biti žalosnije.

  Pozlaćena prijetnja ubojstvom jedne učiteljice koja na Facebooku egzistira neka tri tjedna, nije okidač nizašto. Tko šiša učiteljice ioanko ih je 5000 viška, ako je vjerovati jednom Ministru.

  Zato Ministrovo Ministarstvo ni ne nalazi za shodno išta poduzeti u vezi ovog dječaka, pravdajući se nepostojanjem zakonske regulative koju su oni bili dužni stvoriti, a nisu.

  Okidač je nešto drugo, ono što se stvarno recentno događa, a to je odbijanje roditelja da šalju djecu u školu u kojoj bi boravili uz dječaka s pozlaćenim kalašnjikovom.

 2. Žarko smo željeli postati Zapad, slični SAD – u!
  Eto, čini se da smo na najboljem putu…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!