Inspekcija utvrdila: Cijeli razred stolara “izgubljen” jer se neki ispisali, drugi nisu učili, a treći izbjegavali praksu

(KAportal.hr) Nakon što smo pisali o padu gotovo svih učenika u razredu Šumarsko – drvodjelske škole zatražili smo i tumačenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da nam pojasni što je utvrdio inspekcijski nalaz u ovoj školi.

Kako su nam odgovorili na upit, u prošloj školskoj godini u razred stolara upisalo se 22 učenika. No, broj ovih „prvašića“ se drastično smanjivao, a koliko ih je dočekalo kraj školske godine iz odgovora Ureda za odnose s javnošću, koji smo dobili nakon provedenog inspekcijskog nadzora, i nije posve jasno bez kalkulatora ili rješavanja poprilično zakučastog matematičkog zadatka.

– Školske godine 2012./2013. u 1. razred za zanimanje stolar upisalo se ukupno 22 učenika. Tijekom nastavne godine iz razreda se ispisalo 13 učenika (od toga 12 učenika radi promjene programa). Krajem nastavne godine šest učenika upućeno je na polaganje popravnoga ispita. Dva učenika položila su popravni ispit u ljetnome roku. Na drugi popravni rok prijavio se samo jedan učenik koji nije ispravio negativnu ocjenu, a ostala tri učenika nisu pristupila ispitu. Razred je uspješno završilo troje učenika, dok su dva učenika ponovno upisana u prvi razred. Na kraju školske godine ispisalo se još četvero učenika od kojih je jedan imao negativnu ocjenu iz praktične nastave. Jedan je, pak, učenik uz negativnu ocjenu iz praktične nastave imao i negativnu ocjenu iz povijesti, stoji u odgovoru.

Pojašnjavaju da su učenici usmjerenja za zanimanje stolar, prema nastavnom planu i programu, dužni obaviti praktičnu nastavu u školskoj radionici od 325 sati te kod poslodavca s kojim su sklopili ugovor o naukovanju još 540 sati. Dvojici učenika koji su se naknadno upisali u Šumarsko – drvodjelsku, škola je omogućila da izvrše obvezu pohađanja praktične nastave u primjerenom vremenu.

– Naime, raspored obavljanja praktične nastave u školskoj radionici omogućavao je da učenici redovitim dolaženjem ostvare propisani broj od 325 sati, što bi se u slučaju navedenih učenika moglo izvršiti do mjeseca svibnja, odnosno, lipnja. Izvršavanjem te obveze učenici su mogli započeti i s obavljanjem praktične nastave kod poslodavca, te do kraja školske godine stvoriti preduvjete za prelazak u drugi razred. Budući da učenici nisu redovito pohađali praktičnu nastavu, nisu izvršili ni obvezu propisanu nastavnim planom i programom, pa im je zaključena negativna ocjena iz praktične nastave. Dvojica učenika koji su prvi razred upisali drugi puta izgubila su pravo na redovito školovanje, navode u Uredu za odnose s javnošću.

Ispada tako da je „izgubljen“ skoro cijeli jedan razred stolara – kojima je razrednik bio tada smijenjeni ravnatelj Robert Erdeljac – neki zbog ispisivanja, neki zbog neučenja, a neki i zbog neobavljanja prakse. Sve u svemu, neki razred sada ponavljaju, a neki u srednju školu, koja bi po najavama, u našoj zemlji znanja trebala postati obavezna, više i ne mogu ići.

KAportal.hr

2 Comments

  1. Koliko li je samo istine u onoj premijerovoj o „slučajnoj državi“.
    A upravo on i politička kamarila napravili su je slučajnom. Ubili su svaku vjeru u mogućnost dostojanstvenog života od poštenog rada. Čitavi razredi nestaju jer je nemoguće djecu motivirati za stjecanje zanata od kojeg neće moći živjeti.

    Dok političari besramno javno pokazuju kako varati sustav i time se diče, TV program izgleda kao reality show u kojem su kamerama najbolje pokriveni zahodi usrani govnima politike. Skoro da čovjek požali za vremenima kada se prljava politika kovala daleko od naših očiju u zadimljenim dvoranama centralnih komiteta.

  2. Majko mila, ovo je slučaj za Globalno sijelo ili Zonu sumraka ili neku SF seriju.

    Ne znam što bih rekla jer ne govorim uzbekistanski pa me ionako nitko neće razumjeti.

    kinkilinkiki

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!