Roditelji učenika OŠ Oton Iveković: Ministarstvo je priznalo nemoć da riješi problem, no nećemo odustati od svojih zahtjeva!

(Index.hr) NAKON jučerašnjeg odgovora Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da ne mogu udovoljiti zahtjevima roditelja učenika petih razreda OŠ Oton Iveković i udaljiti problematično dijete koje ih maltretira s nastave jer bi to bila diskriminacija, roditelji su poručili da i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva.

Roditelji kažu da su njihova djeca cijelo vrijeme bila izložena verbalnim ispadima, fizičkim nasrtajima i ozbiljnim prijetnjama, na što su nadležne institucije višekratno upozoravali te da se nitko od njih nije udostojio odgovoriti na njihove dopise niti stati pred roditelje, sve do početka školske godine, od kada su u javnost izišli s nekoliko različitih rješenja, koja sada redom proglašavaju nezakonitima, čak i protuustavnima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Roditelji ne odustaju od svojih zahtjeva, koje smo prvi puta u pisanom obliku svim nadležnim institucijama dostavili još 23. travnja, budući da nije učinjeno ništa što bi našoj djeci zajamčilo i fizičku sigurnost, a kamoli kvalitetno obrazovanje.

Ministarstvo obrazovanja jučer je neizravno priznalo svoju nemoć da riješi problem, kad je u priopćenju, kao opravdanje za svoj nerad, navelo da je poduzelo niz besplodnih sastanaka, a kao krunu aktivnosti dogovor od 6. rujna, dakle skoro tjedan dana nakon početka nastave, da će se sve nadležne institucije intenzivno uključiti u rješavanje problema. Što su radili kroz cijelu prošlu godinu?

Kao rješenje sada nude angažiranje socijalnog pedagoga u nastavi, prešućujući da ista mjera lani nije dala nikakvog rezultata.

Naša su djeca cijelo to vrijeme bila izložena verbalnim ispadima, fizičkim nasrtajima i ozbiljnim prijetnjama, na što smo nadležne institucije višekratno upozoravali.

Nitko od njih se nije udostojio odgovoriti na naše dopise niti stati pred roditelje, sve do početka školske godine, od kada su u javnost izišli s nekoliko različitih rješenja, koja sada redom proglašavaju nezakonitima, čak i protuustavnima.

Problematičnog dječaka, protivno njegovoj volji, pokušavaju vratiti u traumatiziranu sredinu, koja ga, očito, ne može i neće prihvatiti. Pritom se opravdavaju da su im ruke vezane zbog ograničavajućih propisa, koje, usput, sami donose. Zato im možemo poručiti samo – gospodo, ako su propisi manjkavi, mijenjajte ih, a naša djeca vam pritom neće biti pokusni kunići!                 
Naše povjerenje sustav više ne može dobiti, jer smo prošle godine, unatoč upozorenjima iz bivše škole i medijskim napisima, u dobroj vjeri, računajući na pomoć institucija, odlučili  problematičnom dječaku pružiti novu šansu. Pritom smo, u suradnji s učiteljicom i školom, dali najbolje od sebe kako bi ga naša djeca što bolje prihvatila.

Na žalost, vrlo brzo se pokazalo da je bilo naivno vjerovati sustavu, a tragična posljedica naše naivnosti je gubitak povjerenja naše djece, koja više nisu sigurna da mogu računati na našu zaštitu.

Djeca su s pravom uznemirena, a mnogi među njima trpe fizičke i emocionalne posljedice ovakvog stanja, što dalje ne možemo i nećemo dopustiti. 
                                     
Roditelji svih 5-ih razreda OŠ Otona Ivekovića”

1 Comment

  1. Ta kako MZOS rješava brojne premnoge probleme našeg školstva, kakvu nam poruku šalju u ovim bremenitim vremenima, ako nisu kadri riješiti problem jednog pikavca od jedanaest godina?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!