Priopćenje MZOS-a povodom reakcije roditelja učenika OŠ Otona Ivekovića

(MZOS) Zbog brojnih upita vezano uz odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja se odnosi na školovanje malodobnog D.H.T. priopćujemo sljedeće:

Ministarstvo je u sklopu svojih nadležnosti rješavanje problema učenikovog školovanja kontinuirano bilo uključeno od 2012. godine. Ističemo kako je Ministarstvo nadležno isključivo za pitanje obrazovanja i ne možemo na sebe preuzeti odgovornost za nepoduzimanje mjera koje su u nadležnosti ostalih institucija. Napominjemo i da je, sukladno propisima, škola mjesto u kojem se trebaju rješavati problemi vezani uz odgojno-obrazovni rad. Ostale institucije mogu samo osigurati podršku školi. U tom smislu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poduzelo je sve korake koji mogu pridonijeti kvalitetnijem, sigurnijem i poticajnijem okruženju za odgojno-obrazovni rad u školi.

Podsjećamo da sukladno propisima Republike Hrvatske svaki učenik ima ustavno pravo na obrazovanje. Učenik ima pravo na savjet i pomoć u rješavanju problema, a sukladno njegovom najboljem interesu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smatra da bi preseljenje učenika u novu školu bilo diskriminirajuće za samoga učenika te bi se time ugrozilo njegovo ustavno pravo na školovanje.  Naime, učenik je na početku prošle školske godine, a kako bi se udovoljilo zahtjevima dijela roditelja Osnovne škole Ante Kovačića koji su tražili njegovo preseljenje u drugu školu, bio premješten u Osnovnu školu Otona Ivekovića u koju je još uvijek upisan. Slijedom navedenoga, Ministarstvo je, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom zdravlja, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Uredom pravobraniteljice za djecu, poduzelo sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju osiguranja nastavka učenikovog školovanja. Pritom smo vodili brigu o zaštiti prava svih učenika Osnovne škole Otona Ivekovića te je dogovoreno zapošljavanje socijalnog pedagoga, a za učenike, njihove roditelje i djelatnike škole u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirat će se radionice preventivnih programa.

Svaki roditelj ima pravo i obvezu voditi brigu o svom djetetu i njegovom odgoju i obrazovanju, no pritom nitko nema pravo ugrožavati prava druge djece, od kojih je jedno od temeljnih prava pravo na obrazovanje.

Prijedlozi za provedbu nastave u kući, kao i individualne nastave, nemaju zakonsko uporište te ih Ministarstvo ne može odobriti.

Sukladno propisima Ministarstvo može odobriti nastavu u kući samo u slučaju ako se radi o djetetu s nekom od kroničnih bolesti  ili većim motoričkim teškoćama što kod malodobnog D.H.T. nije slučaj. Naime, učenik, iako je to bilo traženo, do danas nije bio uključen u postupak kojim bi se utvrdila eventualna potreba za promjenu oblika školovanja. Navedeni postupak mogu pokrenuti škola ili roditelj, a rješenje donosi nadležni ured državne uprave nadležan za poslove obrazovanja, odnosno Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Zakonom i kućnim redom škole propisane su i pedagoške mjere odnosno način njihova izricanja, što je, napominjemo, u nadležnosti škole, a isto tako škola je dužna osigurati i sigurnost svih učenika.

U slučaju pojave nasilja škola je dužna postupiti u skladu s Protokolom u kojem je jasno propisano kako se svaki oblik nasilja mora prijaviti nadležnim institucijama uključujući MUP i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Ministarstvo razumije želju i pravo roditelja da se njihova djeca školuju u sigurnom okruženju, ali jednako tako ne zanemarujemo ni činjenicu da učenik D.H.T. ima pravo na školovanje. Zbog svega navedenog jedino moguće rješenje koje je Ministarstvo moglo donijeti je nastavak školovanja učenika D.H.T. u Osnovnoj školi Otona Iveković, a uz poduzimanje svih mjera koje će osigurati sigurnost svih učenika škole i neometano odvijanje nastave.

U privitku dostavljamo i promemoriju s prikazom svih aktivnosti i mjera u koje je od 2012. godine bilo uključeno Ministarstvo.

KRONOLOGIJA:

  • 28. 8. 2012. godine Ministarstvo je primilo na znanje zahtjev roditelja učenika 3.a razreda OŠ Ante Kovačića upućen Gradskom uredu za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba za preseljenjem učenika D.H.T u OŠ Tituša Brezovačkog.
  • Istovremeno je tijekom srpnja i kolovoza zaprimljeno više zahtjeva roditelja OŠ Ante Kovačića da se njihovoj djeci dozvoli upis u drugu školu. Pri tom nije navedeno da se preseljenje želi ostvariti zbog događaja vezanih uz malodobnog D.H.T.
  • Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba telefonski nas je početkom rujna 2012. izvijestio o problemima s D.H.T te nam je dostavljen i zapisnik o događajima i problemima u školi.
  • 10. rujna 2012. godine OŠ Ante Kovačića uputila je Ministarstvu zahtjev za održavanjem nastave u kući za malodobnog D.H.T. koji nije odobren jer nema uporište u Zakonu, već je dogovoreno da se učeniku omogući individualni oblik rada do donošenja rješenja o načinu školovanja.
  • Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport donio je odluku o preseljenju učenika u OŠ  J. J. Strossmajera, međutim učenik je nakon četiri dana morao napustiti školu zbog pritiska učiteljice i roditelja drugih učenika koji su bili pod utjecajem medija.
  • Učenik je premješten u OŠ Otona Ivekovića te mu je odobren pomoćnik u nastavi.
  • MZOS je za potrebe rada s učenikom odobrio i zapošljavanje stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila (pola radnog vremena, jer je na pola već bio zaposlen).
  • 8. travnja 2013. Agencija za odgoj i obrazovanje obavila je stručno savjetodavni posjet OŠ Otona Ivekovića s ciljem primjerene integracije malodobnog učenika D.H.T. u razredni odjel te je školi dano 11 preporuka za rad i postupanje. U Izvješću AZOO-a istaknuta je i opasnost nastavka školovanja u V. razredu zbog većeg broja učitelja koji će učenika poučavati kao mogućnost utjecaja drugih roditelja. Školi i Gradskom uredu MZOS i AZOO pravovremeno su, dakle, ukazali na moguće probleme na početku šk. god. 2013./2014.
    U izvješću je navedeno  i kako tužbe i prijetnje tužbama od strane roditelja D.H.T. dodatno otežavaju rad i položaj učitelja te stručnih suradnika koji su i onako opterećeni i koji konstantno moraju preispitivati svaki pedagoški pristup i reakcije na neprimjereno ponašanje učenika na temelju hipoteke događaja iz OŠ Ante Kovačića. Roditeljima je Škola trebala ukazati na  činjenicu da svojim ponašanjem i odnosom prema djelatnicima Škole omalovažavaju sve napore koje je obrazovna politika učinila da nakon događaja iz OŠ Ante Kovačića osigura što kvalitetnije i primjerenije uvjete za nastavak školovanja njihova sina. Školi, roditeljima i Gradskom uredu ukazano je na činjenicu da je škola mjesto na kojem se od učenika očekuje međusobno uvažavanje, poštivanje i visoki stupanj tolerancije i solidarnosti.
  • 6. svibnja 2013. godine MZOS je zaprimio poziv Gradskog ureda na sastanak u svrhu rješavanja zahtjeva roditelja 4.a i 4.b  razreda za poduzimanjem hitnih mjera u svrhu zaštite prava i interesa njihove djece, a vezano uz ponašanje malodobnog D.H.T u i izvan Škole. Sa sastanka na kojem je sudjelovao predstavnik AZOO-a dostavljen je zapisnik te su dogovorena nadležna postupanja MUP-a, vezano uz događaje u školskoj blagovaonici i postupke osobnog pomoćnika u nastavi. Centar je ponovno predložio izricanje mjere nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi te će od roditelja malodobnog D.H.T. zatražiti timsku obradu djeteta. Škola će učeniku u slučaju nasilnih ponašanja izreći pedagošku mjeru u skladu s propisima.
  • 14. lipnja 2013. održan je sastanak u CZS Susedgrad kojem se nisu odazvali roditelji malodobnog D.H.T.
  • 5. srpnja 2013. godine održan je sastanak u CZS Susedgrad s roditeljima malodobnog D.H.T. te predstavnicima OŠ Otona Ivekovića, MUP-a, Gradskog ureda i MZOS-a. Razgovorom se željelo pridobiti roditelje malodobnog D.H.T. na suradnju i upućivanje u obradu njihova djeteta.
  • 26. lipnja 2013. OŠ Otona Ivekovića upućuje zahtjev za odobravanjem nastave u kući.
  • 8. srpnja 2013. Ministarstvo je isti odbilo jer nije bilo zakonske osnove.
  • 19. kolovoza 2013. u Gradskom je uredu, na njihovu inicijativu, održan sastanak s predstavnicom CSZ Susedgrad, ravnateljicom OŠ Otona Ivekovića i MZOS-a. Dogovorena je organizacija sastanka ravnateljice s roditeljima četvrtih razreda OŠ Otona Ivekovića s ciljem senzibilizacije roditelja za rješavanje problema. CSZ trebao je utjecati na pristanak roditelja navedenom sastanku. Razgovaralo se o mogućnostima interventnih mjera sukladno odluci AZOO – izrada interventnog plana rada s malodobnim D.H.T. te po potrebi i dolazak stručnog tima AZOO. Ravnateljica je rekla da bi zatražila od roditelja pristanak za angažiranjem pomoćnika za malodobnog D.H.T., ali uz uvjet prethodne obrade.
  • 30. kolovoza 2013. godine održan je sastanak u OŠ Otona Ivekovića na kojem su sudjelovali prethodno navedeni predstavnici te se razmatralo o pronalaženju najprimjerenijeg rješenja za nastavak školovanja navezenoga učenika. S obzirom da je predstavnica CZS istaknula izričit zahtjev roditelja malodobnog D.H.T. za provedbom nastave u kući, a predstavnici MZOS-a su ponovno ukazali na nepostojanje zakonske osnove za odobravanjem istog jer se ne radi o djetetu s kroničnom bolesti ili većim motoričkim teškoćama, dogovoreno je da će otac učenika  doći na razgovor u MZOS.
  • 2. rujna 2013. godine otac je na razgovoru u MZOS-u inzistirao na provedbi nastave u kući ili povratku učenika u Školu, tj. u redovitu nastavu. Roditelj je elektroničkom poštom podnio i pisani zahtjev za nastavom u kući.
  • 6. rujna 2013. godine u MZOS-u je održan međusektorski sastanak sa predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i MZOS-a na kojem je dogovoreno intenzivno uključivanje svih nadležnih ministarstava u rješavanje pitanja vezanih uz nastavak školovanja malodobnog D.H.T. MZOS je preuzelo obavezu vezano uz djelokrug rada, tj. obavezalo se osnažiti stručno-razvojnu službu Škole zapošljavanjem stručnog suradnika socijalnog pedagoga.

Dakle, Ministarstvo je poduzelo sve mjere sukladno svojim nadležnostima i zatražilo dodatno uključivanje drugih ministarstava. Isto tako, MZOS se obvezao aktivno pratiti školovanje učenika i sigurnost u Školi te osigurati kontinuiranu potporu AZOO u osiguranju stručno-savjetodavne potpore učiteljima, učenicima i roditeljima. S aspekta mjera koje je poduzelo Ministarstvo, smatramo kako inzistiranje roditelja na ispisivanju njihove djece iz Škole nije opravdano.

Očekujemo da će i druge institucije žurno poduzeti korake iz svoje nadležnosti.

8 Comments

  1. MZOS PROTIV MZOS-a

    U priopćenju povodom pisma roditelja učenika petih razreda OŠ Otona Ivekovića MZOS odriče svoju krivnju i „uvaljuje“ je svima drugima.
    MZOS navodi da „Prijedlozi za provedbu nastave u kući, kao i individualne nastave, nemaju zakonsko uporište te ih Ministarstvo ne može odobriti“.
    U svojoj skromnosti Ministarstvo ne navodi tko je bio dužan kreirati zakonska uporišta kako bi se traženo moglo odobriti.

    Umjesto odgovarajuće zakonske regulative MZOS školi nesebično dijeli preporuke. Kao neke od jedanaest udijeljenih preporuka ponosno istišću kako je u „zvješću AZOO-a istaknuta i opasnost nastavka školovanja u V. razredu zbog većeg broja učitelja koji će učenika poučavati kao mogućnost utjecaja drugih roditelja“.
    Ministarstvo na rubu genijalnosti zaključuje da su time „Školi i Gradskom uredu MZOS i AZOO pravovremeno ukazali na moguće probleme na početku šk. god. 2013./2014.“.

    Pa blago školi koja takvo Ministarstvo ima. Sigurno jadni ni slutili nisu opasnosti na koje su ih iz MZOS-a velikodušno upozorili.

    U svom priopćenju Ministarstvo uistinu ništa ne skriva. Iz priopćenja je sasvim jasno zašto roditelji postupanje Ministarstva smatraju „pljuskom i sprdnjom“.

    1. Kad je u pitanju dijete koje ne može biti u razredu, a nije tjelesno bolesno, moja iskustva s MZOS-om i AZOO-om ista su kao u ovom slučaju.

      Umjesto da budu od pomoći oni daju besmislene savjete i postavljanju birokratske prepreke u rješavanju problema.

      Već je davno prošlo krajnje vrijeme da Ministarstvo ozakoni oblike školovanja koja bi riješila djecu koja nemaju tjelesna oštećenja, a ipak ne mogu boraviti u razredu na nastavi.

      Još uvijek na snazi je Pravilnik o školovanju djece s teškoćama iz 1991. g. Proljetos se u javnoj raspravi pojavio novi prijedlog koji je bio toliko loš da ga srećom više nitko ne spominje.

    2. Odavno govorim da bi svi koji odlučuju o školstvu, a sjede u Ministarstvu, Agenciji i sličnim ustanovama, morali raditi u školi barem jedan dan tjedno, predavati barem jednom razredu ako se bave predmetnom nastavom. Naravno, ne staviti ih sve u elitne gimnazije. U ovoj situaciji idealno bi bilo da oni preuzmu razred u kojem je navedeno dijete te tako u praksi pokažu ostalim nastavnicima kako postupati.

      1. Evo kako se jedan od njih izjasnio o sličnom prijedlogu…

        škola do bola on 02/02/2013 at 11:30

        Dragi organizirani nastavnici,

        posebno me vrijeđaju prijedlozi da bi netko od nas TU trebao doći tjedan dana TAMO u nastavu pa da vidim kako je to i što to mangupi rade. Pa vidio sam ja što oni rade i da ja nemam što TAMO raditi! Zato i jesam sada TU, a nisam više TAMO!
        TAMO ste ostali vi koji ste se pokazali nesposobni progurati se do TU! Da znate kako je odavde dobar pogled na TAMO. Osmišljavamo svakakve treninge za vas TAMO – kako voditi razred i slično. I za nas TU smo osmislili program koji nam jamči da se nikad više nećemo vratimo TAMO.

        Srdačno DT
        Pozdravima se pridružuju VF i ŽJ!

        PS. Zoki poručuje da se strpite! Sljedeći set tjelesnih vježbi već su na njegovom crtaćem stolu

  2. Gospodo raznorazni lezilebovići iz ureda i agencija, birokrati, pomoćnici, pomoćnici pomoćnikovih pomoćnika, piskarala, općinski pristavi i ini paraziti i štetočine svih sorti – VAN!
    Van iz sustava o kome evidentno nemate pojma, dosta ste štete napravili! U ovakvim okolnostima šupiranje je obično popraćeno retoričkim pitanjem – kako vas nije sram???
    No, neću vas to pitati jer ste dokazali da pameti, kulture ni srama nemate ni u tragovima!
    Roditelji i učenici ove škole – vama preostaje samo jedno – vaša djeca moraju biti još divljija od ovog divljaka. Naime, u nas jedino to pali – zakon pećine!
    Ako u Hrvatskoj prolazi isključivo i samo nasilje, tortura i divljanje, onda na tom, njima jedino razumljivom jeziku, tom balavcu i njegovom ocu treba objasniti kako stvari stoje!

  3. Na nekom od foruma netko je napisao da ima rješenja i stavio slijedeći link: http://www.djecja-psihijatrija.hr/index.php?cat_id=13

    Podsjetilo me to kad smo prije nekoliko godina imali u školi učenika koji je bio ozbiljna prijetnja ostalim učiteljima i djeci. Sedmaš, gromada od djeteta. I roditelji su bili svjesni problema pa smo uspostavili kontakt s bolnicom u Kukuljevićevoj.
    Primili su ga na opservaciju i vratili nakon dva dana s obrazloženjem da tako teške bolesnike ne mogu držati na odjelu. Nije dobio ni psihijatrijsku dijagnozu uz obrazloženje da maloljetnicima izbjegavaju davati takve dijagnoze.

    I eto njega opet nama u razredu.

    Kad se škole obraćaju s takvim problemima svi, ali baš svi (školstvo, socijala, zdravstvo, policija, sudstvo…) peru ruke.

    1. Ako je tako, a jest upravo tako, tada ovako:
      Ovi roditelji nikako, nipošto ne smiju slati djecu na nastavu! Da vidimo koliko će to trajati? Dva dana? Pet? Mjesec dana? Cijelo polugodište? No, na kraju će odgovorni ( ah, kako im ta riječ ne pristaje ) nešto morati poduzeti!
      Najgora varijanta je da roditelji odustanu i puste djecu – tad je gotovo, problem se neće riješiti nikad!

    2. Prema najnovijim vijestima, desetogodišnjak sa zlatnim kalašnjikovom upravo je završio u spomenutoj ustanovi. Vidjet ćemo kakve ćemo biti sreće…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!