Ministarstvo: Sve je spremno za provedbu Zdravstvenog odgoja

(Slobodna Dalmacija) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) izvijestilo je danas da su završene sve organizacijske pripreme za provođenje Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim škola u predstojećoj školskoj godini (2013./2014.).
O svim detaljima s tim u vezi Ministarstvo će izvijestiti javnost idući tjedan na konferenciji za novinare, a Nastavni plan i program bit će objavljeni u sljedećem broju Narodnih novina.
Agencija za odgoj i obrazovanje pripremila je metodičke priručnike za nastavnike i stručne suradnike uključene u provedbu Zdravstvenog odgoja koji će također biti predstavljeni na konferenciji za novinare idući tjedan.
Priručnici (za razrednu i predmetnu nastavu u osnovnoj školi i za srednju školu) bit će tiskani za sve razrednike u osnovnim i srednjim školama i dostupni na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje, što će omogućiti svim zainteresiranima da se izravno upoznaju sa sadržajima i očekivanim ishodima tog odgoja.
Takvim pristupom, ističu u Ministarstvu, osigurava se visoka kvaliteta Zdravstvenog odgoja, utemeljenog na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti. Njime se, napominju, promiču vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba.
Informacije i znanja koje će učenici dobiti u školi potaknut će ih da o njima kod kuće razgovaraju sa svojim roditeljima, te na taj način predloženi Zdravstveni odgoj jača i ulogu obiteljskog odgoja i obitelji u cjelini, a time i cijeloga društva, poručuju iz MZOS-a.
Do kraja nastavne godine 2013./2014. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pripremit će izvješće o vanjskom vrednovanju provedbe Zdravstvenog odgoja, kako bi se za školsku godinu 2014./2015. mogle unaprijediti organizacijske, tehničke i stručne pretpostavke za njegovu buduću provedbu, a sve s ciljem kako bi se Zdravstveni odgoj u Hrvatskoj mogao provoditi u skladu s najboljom pedagoškom praksom, temeljen na vanjskom vrednovanju i na dokazima.

(HINA)

12 Comments

  1. Ma to je najbitnije, ZO je najveći problem… a njegovom ponovnom provedbom svi problemi u školstvu su riješeni.
    Jupyyyyyy….
    Bilo bi dobro malo više angažirati, profesore TZK-e, vjeronauka, ravnatelje, pedagoge, psihologe oko toga jer razrednici koji predaju neke od obveznih predmeta za DM imaju previše posla oko svoje nastave. Nije isto predavati TZK-u, H.jezik ili matematiku :D. druga stvar da je to posebno plaćeno. Ili nekoga samo za to treba angažirati.

  2. kolega chemic vidim da imate puno problema u svom radu u školi. vjerojatno je jedan od razloga taj što u stvari i ne poznajete nastavni proces u cjelini već samo svoj uski segment. svaki nastavni predmet ima svoje specifičnosti kako u metodici tako i u oblicima rada i organizaciji nastavnog procesa. zašto mislite da je provoditi nastavu tzk lakše nego izvoditi nastavi matematike? jeste li ikad izveli jedan sat tzk? u 45 minuta morate savršeno organizirati rad 26 učenika koji dvoranom trče, viču, skaču. u a dijelu sata morate promijeniti 2-3 teme, u b dijelu organizirati igru, istovremeno birajući najbolje metodske postupke i ispravljajući greške.pri tome još morate pravilno demonstrirati elemente i asistirati djeci u izvođenju. meni, a i većini mojih kolegica je teže održati sat tzk nego sat matematike jer su na satu tzk opterećenja i fizička i psihićka. morate razlikovati opterećenje učenika od opterećenja nastavnika. stoga je ovaj vaš komentar potpuno promašen i diskriminatorski prema kolegama profesorima tzk. moja kolegica, profesorica tzk, godinama provodi zdravstveni odgoj, ukazuje na opasnosti nezdrave prehrane i nekretanja, organizira razna predavanja, osmišljava programe za pretili djecu i ne trebate se vi brinuti za provedbu zo. to naši kolege kineziolozi već godinama čine samo vi nasjedate na štoseve ovih glumaca iz ministarstva koji misle da sve počinje s njima i da prije njih ništa nije vrijedilo.

  3. Ma svi imamo problema, samo neki više, a neki manje.
    Previše se razvlači trakavica oko tog ZO pored raznih drugih problema u školstvu.
    Ne mislim da nije opterećenje držati nastavu TZK-e,nikoga ne diskriminiram, ali prof. matematike i jezika imaju hrpu testova za ispravljati, gdje još obveze oko DM, tako da mislim da bi im bilo malo previše da još imaju posla oko zdravstvenog odgoja.

  4. kolega chemic ali zato profesori matematike i jezika imaju 18 ili 19 sati nastave a prosesori tzk 22 naravno, za puno radno vrijeme. i razredna nastava ima puno ispravljanja pa ćemo morati provoditi zo. inače slažem se s vama da je profesorima tzk u naravi posla provoditi zo. to oni i čine već godinama. prirodnije je da to oni rade od razrednika bilo koje druge struke.prema tome slažem se i sa žukovom da je zo nepotrebno uvoditi jer se već provodi. sad će se samo povećati piskaranje i birokratiziranje. no, nikoga nećemo odgojiti samo pričajući. odgaja se isključivo pokazivanjem na vlastitom primjeru.

  5. Kolega sretnick
    U RH ne postoji predmet s 18 ili 19 sati tjedne norme. Provjerite pa ispaljujte slicne izjave. Ja predajem engleski, takoder predmet DM, s obveznim testovima i zadaćnicama i norma mi je 21 sat. Jedan sat manje od TZK-a. O cemu pricamo.

    1. Stoji što ste napisali, ali u Kolektivnom ugovoru isto tako stoji, u određenim okolnostima, da se može puna norma imati i s manjim brojem sati! Provjerite!

    2. evo vam izvod iz pravilnika. nije to teško provjeriti prije nego idete kritizirati. no kolege smo pa vam neću uzeti za zlo:-))
      Tjedna obveza učitelja predmetne nastave u izvođenju redovite i izborne nastave te neposrednoga odgojno-obrazovnog rada razrednika iz stavka 1. članka 3. ovoga pravilnika za puno radno vrijeme iznosi:

      – 20 sati za učitelje hrvatskoga jezika, matematike i nastavnih predmeta koji se u svim razredima predmetne nastave izvode 1 sat tjedno

      – 21 sat za učitelje stranih jezika

      – 22 sata za učitelje ostalih nastavnih predmeta, učitelje vjeronauka i informatike te učitelje u umjetničkim školama.

      (2) Učitelj predmetne nastave ostvaruje pravo na puno radno vrijeme ako je redovitom nastavom zadužen najmanje:

      – 18 sati hrvatskoga jezika ili matematike te nastavnih predmeta koji se u svim razredima predmetne nastave izvode 1 sat tjedno

      – 19 sati stranoga jezika

      – 20 sati ostalih nastavnih predmeta, vjeronauka ili informatike ili nastavnih predmeta u umjetničkoj školi.

      1. Kolega sretnick
        Nema razloga da mi uzimate bilo sto za zlo, jer s takvom namjerom post nije ni napisan. Dakle, u posebnim okolnostima i tzk moze imati 20 sati punu normu, a strani jezik 19, dakle opet je razlika u samo jednom satu, a ne u 4 kako ste vi pokusali prikazati. Ne omalovazavam nista, smatram da je tzk iznimno tesko raditi s djecom, teze nego engleski, i kako sam i sama majka, smatram bitnim predmetom za razvoj svog djeteta i ostale djece. Samo sam reagirala na netocno iznesen podatak da MM, HJ ili SJ imaju 18 ili 19 sati, a tzk 22. To nije tocno. I rest my case:)

        1. poštovana kolegice,
          krivica je moja. nisam bio jasan u svom postu kad sam naveo da učitelji jezika i matematike imaju 18 sati tjednu normu.naravno, mislio sam na hrvatski jezik a ne na strane jezike. vi naravno niste mogli znati što ja mislim pa ste opravdano reagirali. no, iz konteksta prepiske s kolegom chemicom moglo se zaključiti da se govori o hrvatskom jeziku. dakle zbog svih dodatnih poslova učitelji hr jezika i matematike imaju tjedno opterećenje 2 sata manje od učitelja tzk. no postoji još jedan članak pravilnika koji govori o tome da se učitelji mogu opteretiti s još dva sata bez priznavanja prekovremenih sati a to se u mojoj školi redovito događa. tako učitelji matematike i hr.jezika imaju tjedno opterećenje 20 sati a učiteljica tzk 24.
          a ono o uzimanju za zlo je bila samo šala:-))

  6. Da, vi imate zadaćnice u koje učenici ugalvnom pišu sastave, a to baš nije lagano za ispravljati, a gdje još gramatički testovi i sl. O pritiscima zbog DM ne moram ni pričati. Vjerujem da vam nije svejedno kakve će vaši učenici rezultate ostvariti.
    Pošto svake godine dobivam nove programe (nemam stalan posao), nema dana kada se ne moram pripremati. Dok ispravim testove (ako imam 1 razred na dan dobro je, znam imat i po 3) , pripremim power point prezentacije, prozirnice i sl. ode mi cijeli dan.

  7. svi se mi svakodnevno pripremamo,ispravljamo,pišemo… to je sastavni dio učiteljskog posla. a zo će trajati koliko i ovaj ministar. dakle, kratko:-))

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!