Obrazovni novinari protiv režimskog novinarstva

Nova epizoda u obrazovnoj seriji “Besposlen MZOS i jariće krsti” odigrala se danas. U nedostatku bitni(ji)h problema koje treba rješavati, jer u sektoru obrazovanja sve funkcionira savršeno, ministar Željko Jovanović danas je predstavio projekt Godišnje novinarske nagrade u sklopu koje će iznosom od pet tisuća kuna u studenom biti nagrađena dva novinarska rada koja promiču obrazovanje. Jednu nagradu dodijelit će stručni žiri čija članica će biti i ministrova savjetnica Ivana Kalogjera, bivša novinarka Jutarnjeg lista koja je izgradila karijeru vodeći harangu protiv učitelja i nastavnika, a drugu osnovne i srednje škole, učenički domovi i fakulteti u Hrvatskoj.

No, na odgovor nije trebalo dugo čekati: šest novinarski koje za najvažnije hrvatske medijske kuće prate obrazovanje poslalo je priopćenje u kojemu uspostavljanje ovakve nagrade smatraju “manipulacijom medijima pod krinkom važnosti ulaganja u edukaciju mladih i njihovo medijsko opismenjavanje”. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje u povodu predstavljanja Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje

Inicijatori te nagrade su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i udruga Pragma. Moramo istaknuti da uopće ne sumnjamo u dobre namjere predlagača, ali smatramo krajnje neprimjerenom i neprofesionalnom odluku da rad profesionalnih novinara, koji sustavno afirmativno i kritički prate područje obrazovanja u svim medijskim kućama, ocjenjuju predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Naime, smatramo da inicijatori ne mogu istodobno ocjenjivati naše novinske članke, izvještaje i televizijske priloge. Bude li takva praksa, to ćemo, blago rečeno, smatrati nezabilježenom manipulacijom medijima pod krinkom važnosti ulaganja u edukaciju mladih i njihovo medijsko opismenjavanje. Zato se javno ograđujemo od takve nagrade i smatramo je udarom na naš profesionalni integritet i neovisnost medija.

Irena Kustura, Večernji list
Marijana Cvrtila, Slobodna Dalmacija
Sunčica Findak, HTV
Dominique Bratović Vela, HTV
Iva Repač, HTV
Irena Petričević, HINA

Zagreb, 21.05.2013.

4 Comments

  1. Bilo bi puno korektnije da su tsj novac sačuvali za nadarene učenike. Recimo kao pripomoćonima koji ne mogu otići na međunarodna natjecanja jer nemaju novaca.

  2. kakav perfidan pokušaj kupovine novinara. bravo za cure koje su prepoznale makijavelističku manipulaciju.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!