Jovanović želi nagradom stvoriti lojalne novinare?

(Večernji list) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s udrugom Pragma predstavilo je danas godišnju novinarsku nagradu za obrazovanje, što je izazvalo negodovanje velikog dijela novinara koji se profesionalno bave područjem obrazovanja. Pokušava li na taj način ministarstvo stvoriti lojalne novinare kojima je prvenstvena zadaća propitkivati pa i kritizirati određene poteze prosvjetne vlasti, a ne svidjeti se ministarstvu. U žiriju se, kako nam je u ponedjeljak kazao predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković, nalazi i predstavnik Hrvatskog novinarskog društva, što im, kako je rekao, daje legitimitet. No predsjednik HND-a Zdenko Duka tvrdi da u tom žiriju, koji bi pod patronatom ministarstva i Pragme trebao dodjeljivati nagrade, predstavnika HND-a nema.

Stvaranje poslušnika

– Nije u redu da neko ministarstvo, u ovom slučaju ministarstvo obrazovanja, dodjeljuje nagrade novinarima. Takve nagrade dodjeljuje struka, potencijalno, iako ne mora biti, ova može značiti stvaranje poslušnika. HND u to nije uključen, ako je tajnik HND-a Vladimir Lulić u žiriju, onda je on tamo privatno, na osobnu odgovornost i ne predstavlja HND. Nemaju naš legitimitet – naglasio je Duka.

Tamo sam privatno

Tajnik HND-a Vladimir Lulić, kojeg je u našem prvom razgovoru predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković naveo kao predstavnika novinara u svom žiriju, ističe da on tamo zastupa samo sebe.

– Nagrada nema podršku HND-a, mene su oni pozvali privatno i naše društvo nema veze s tim. Ponavljam, tamo sam privatno – naglasio je Lulić. Jučer je i Marković promijenio priču pa kaže da je Lulić u njihovu žiriju privatno, a isto tako objašnjava da ministarstvo nije inicijator dodjele nagrade, nego da ih samo podržava.

Dan prije iz Pragme smo dobili dopis gdje piše da su “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i udruga Pragma inicirali dodjelu godišnje novinarske nagrade za obrazovanje…” Smiljana Leinert Novosel, bivša dekanica Fakulteta političkih znanosti, uz ogradu da joj nisu jasni ciljevi, kaže da ispada da “nagrade HND-a ništa ne vrijede pa oni žele dodijeliti objektivne”. Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, sumnja u autoritet novoosnovane godišnje nagrade.

Udruga Pragma – Bave se obiteljima i kvalitetom stanovanja

Udruga Pragma postoji već nekoliko godina, a kako se može pročitati na njihovim web-stranicama, provode programe usmjerene unapređenju kvalitete stanovanja, razvijanju preventivnih programa za djecu, mlade i obitelji, razvijanju inovativnih socijalnih programa… U 2013. godini, žele, kako tvrde, osnažiti “proces medijske edukacije i opismenjavanja građana, djece i mladih…”

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!