‘Da bi torbe bile lakše, ne trebaju novi udžbenici nego blok-satovi’

(Večernji list) – Ne trebaju nam novi udžbenici te novi nastavni planovi i programi da bi se rasteretile školske torbe. Za to je potrebna samo volja – tvrdi akademik Vladimir Paar, koji u jeku najžešće rasprave o tome trebaju li učenicima sljedeće godine novi udžbenici aktualizira ideju da se torba olakša promjenom školskog rasporeda.

Ne spajati predmete

– Treba uvesti blok-satove pa će učenik, ako tog dana ima šest sati, morati nositi komplete udžbenika za tri predmeta, a ne za šest. Svaki nastavnik morao bi isplanirati što će sljedećeg sata raditi na svom predmetu i kazati učenicima što trebaju donijeti. Za svaki sat sigurno nisu potrebni i udžbenik, i radna bilježnica, i zbirka zadataka… Primjenom samo ove dvije ideje prepolovila bi se težina školske torbe – tvrdi akademik Paar, savjetnik bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca. Paar ističe da su tu njegovu ideju podržali nastavnici u školi, ali da je nedostajalo volje u tadašnjem Ministarstvu obrazovanja da je se ostvari. Godinama na preteške torbe upozoravaju i roditelji i nastavnici, no mnogi sumnjaju da je išta moguće učiniti dok nastava ne bude u jednoj smjeni, a djeca knjige ne budu ostavljala u školi.

– Ta ideja o blok-satu već se jednom pokušala provesti, ali se u eksperimentalnoj fazi pokazalo da ima i negativne strane. Moja je škola bila jedna od onih u kojoj se raspored predmeta organizirao tako i ispostavilo se da je blok-sat moguć za predmete koji imaju i praktični dio, primjerice u fizici, kemiji, biologiji… Za sve ostale nije dobar jer djeci dva sata predavanja postanu dosadna i naporna. Izgube koncentraciju – prokomentirao nam je predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević. Kaže da još imaju poneki blok-sat iz kemije ili fizike, ali povijest ili geografiju nikada ne vezuju u blokove.

On i njegovi kolege tvrde da je za ozbiljnije zahvate u školstvu, pa tako i u rasterećenju učeničke torbe nužno donijeti novi kurikulum te predmetne planove i programe. Akademici iz razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti žestoko su se protivili i ideji da se pojedini predmeti spoje u jedan.

I Grozd protiv novih knjiga

– Ne smije se na brzinu ulaziti u nedovoljno pripremljene i promišljene promjene obrazovnog sustava kao što su izrada i uvođenje kurikuluma, donošenje novih i mijenjanje postojećih udžbenika i slično. Rasprave o reformi školstva trebaju se temeljiti na snazi i uvažavanju znanstvenih i stručnih argumenata – poručili su akademici.

Prijedlogu ministra Jovanovića o novim udžbenicima usprotivila se i udruga Grozd koja smatra da bi mu prvi kriterij trebala biti dobrobit djece, a ne nečiji interesi.

Mama đaka 4. razreda: Knjige ostaviti u školi

– Moj Grgur ide u četvrti razred osnovne škole i torba mu teži više od pet kilograma. Preteška je, često mi se znao potužiti. I zato sam apsolutno za to da se školske torbe rasterete i olakšaju. Možda bi se to moglo učiniti tako da radne bilježnice i knjige djeca ne moraju svaki dan nositi doma, nego da ih mogu ostaviti u školi. Možda bi se učenici koji zajedno sjede u klupi mogli dogovoriti tko će nositi knjigu iz kojeg predmeta, tako da onaj drugi ne mora nositi istu knjigu – kazala nam je Grgurova mama Suzana Hajdari. Sličnim razmišljanjima nadopunjava je i sveučilišni profesor i pedagog Vlatko Previšić.

– Torbe bi se mogle i morale rasteretiti tako da knjige, radne bilježnice… – ostanu u školi, da se školski rad odvija u jednoj smjeni, da se školske zadaće rješavaju u boravcima, a ne da se djeci zadaju tolike domaće zadaće pa im ne ostaje vremena za igru, zabavu, opuštanje, a srednjoškolcima i za ljubav. No, naše učenike ne opterećuju samo torbe, nego i ozračje te hladan, docirajući stil i metode rada naših nastavnika – smatra profesor Previšić.

3 Comments

  1. kolege drage, ne smije se pogodovati nakladnicima nego donijeti propis da je za svaki predmet dovoljan jedan udžbenik. na žalost, busines s udžbenicima je težak 50 milijuna eura pa iako nastavnicima idu mrvice od tog kolača neki učitelji se na sramotu svih nas zadovolje njima i sudjeluju u farsi zvanoj odabir udžbenika.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!