MZOS: Krivi su učitelji jer su tražili ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu

Poštovani kolege,

zbog velikog broja vaših upita kojima ste tražili komentar Ministarstva na rezultate ankete koju je o ukidanju ocjena na polugodištu na uzorku od 210 učenika provela Hrvatska radiotelevizija, a na temelju čega je zaključeno da čak 90 posto djece ima lošije ocjene nego lani, priopćujemo sljedeće:

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradit će nakon završetka ove školske godine cjelovitu analizu uspjeha učenika. Smatramo kako se zaključci mogu donositi tek na temelju cjelovite analize. Smiješno je i neodgovorno donositi sudove na osnovi ankete u kojoj je sudjelovalo samo 210 učenika, posebice s obzirom na činjenicu da osnovne i srednje škole u ovoj školskoj godini pohađa ukupno 521.341 učenik.

Inače, nezaključivanje ocjena na polugodištu propisano je Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Odredba je unesena u Zakon na prijedlog samih nastavnika koji su upozoravali kako je ocjenjivanje na polugodištu administrativna norma koja povećava stres i u učenika i u nastavnika.

Kao drugi razlog navodilo se to da je prvo polugodište nekoliko tjedana kraće od drugoga. Kako su u tom razdoblju, prema postojećem pravilniku o ocjenjivanju, učitelji dužni iz svakog predmeta ocijeniti učenika s obzirom na nekoliko elemenata, često se događalo da nastavnici imaju problem kako ispuniti obvezu iz pravilnika, a istodobno realizirati predviđene programe za to polugodište.
Srdačan pozdrav,

Ured za odnose s javnošću
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

1 Comment

  1. Zar je itko iznenađen ovakvim priopćenjem? Pa mi smo uvijek za sve krivi.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!