Zemlja znanja: Srednja škola bit će obavezna

(Novi list) Nakon obavezne predškole u hrvatskom obrazovnom sustavu i srednjoškolsko će obrazovanje postati obavezno, a takvu odluku ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obrazlaže činjenicom da svakom hrvatskom djetetu treba pružiti iste mogućnosti, odnosno besplatno i obavezno obrazovanje do stjecanja prve kvalifikacije.

– U tijeku je izrada nove strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koja bi trebala biti gotova do 1. srpnja, odnosno do ulaska Hrvatske u EU. Strategija će dati konkretne prijedloge o potpuno novom ustroju obrazovanja, a ono što želimo je da omogućimo svakom učeniku stjecanje prve kvalifikacije, nevažno je li riječ o trogodišnjem ili četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. U tom kontekstu moramo učenicima omogućiti besplatno školovanje. Stoga smo osigurali sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, omogućili smo učenicima srednjih škola koji završe trogodišnje obrazovanje da naknadno besplatno steknu četverogodišnje obrazovanje te smo osigurali besplatno studiranje onim studentima koji uredno odrađuju svoje obaveze. Dakle, radimo sve potrebne predradnje za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, ističe ministar.

Na pitanje znači li to da će za one koji izađu iz srednjoškolskog sustava kada postane obavezan slijediti sankcije ministar ističe kako sankcije nisu prioret, a ako je nešto obavezno onda je jasno da se mora poštovati.

Uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja unatrag nekoliko godina već je bilo prioritet Ministarstva znanosti, obarazovanja i sporta i to u vrijeme mandata Dragana Primorca, međutim dugo najavljivana ideja nikada nije zaživjela, a kao jedan od razloga postavljanja srednjoškolskog obrazovanja u okvire obaveznosti isticano je veliko »osipanje« srednjoškolaca. Međutim, ministar Jovanović ističe da napuštanje hrvatskog srednjoškolskog sustava nije masovno, već je štoviše najniže u Europi.

– U Hrvatskoj to »osipanje« iznosi svega 2 posto, a cilj zemalja EU je da se izlazak učenika iz srednjoškolskog obrazovanja spusti ispod 10 posto. Naime, europski je prosjek napuštanja srednje škole prije stjecanja kvalifikacije 10 posto. Među europskim zemljama u tom pogledu prednjači Španjolska i upravo je španjolski ministar obrazovanja zatražio sastanak kako bi vidio naša iskustva po tom pitanju, navodi ministar.

Dodajući kako za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja postoje i ustavne predpostavke, jer u hrvatskom Ustavu stoji kako je obavezno obrazovanje do prve kvalifikacije besplatno ministar zaključuje da je nakon izrade nove strategije odgoja i obrazovanja obavezna srednja škola sasvim izvjesna.

3 Comments

  1. Preneseno s portala Glupost.hr

    MINISTARSTVO JOŠ JEDNOM PROVJERILO PODATKE!

    „Kako je udruga Nastavnici organizirano nedavno dovela u pitanje statističke podatke korištene u članku jednih dnevnih novina, statističari MZOŠ-a pažljivo su provjerili podatak o tome da svega 2% naših srednjoškolaca napusti školovanje.

    Nakon iscrpne analize stručnjaci rečenog Ministarstva zaključili su da je podatak o 2 % srednjoškolaca koji napuste školu komplementaran s podatkom o 98 % srednjoškolaca koji planiraju napustiti Hrvatsku.

    Izračun da je 2 % + 98 % = 100 % višekratno se pokazao ispravan potvrdili su u MZOŠ-a.“

  2. jedno pitanje:zašto ce srednjoškolsko obrazovanje treba biti obavezno

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!