Suspendiranje protiv nepohađanja “zdravstvenog odgoja”

Nema ništa napornije nego uporno, mjesec za mjesecom, dokazivati da je crno crno, da je bijelo bijelo, da je nebo plavo, a trava zelena znajući da oni kojima to pokušavate dokazati imaju samo jedan, ali zato ključan protuargument: argument sile. Međutim, kao što smo mnogo puta napomenuli, nemamo izbora. Ili to ili se moramo pomiriti s neredom, zaostalošću, metežom i nestručnošću koji vladaju hrvatskim obrazovnim sustavom. U svjetlu toga ne možemo, a ne osvrnuti se na nedavne izjave sada već antologijskog Vinka Filipovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je izjavio: “Roditelji koji svoje dijete ne žele poslati na sat na kojem će se obrađivati neka tema iz spolnog života, moći će pisati ispričnice, a hoće li ih prihvatiti, odlučit će sam razrednik.”

Drugim riječima: tresla se brda, rodio se miš. Sve lupanje šakom po stolu ministra Jovanovića, sve izjave da se “zdravstveni odgoj” MORA uvesti padaju u vodu. Otprilike kao i kod javnog šamaranja s Mamićem i obećanja o isušivanju močvare, opet se pokazuje istinitost narodne poslovice: mali tić – vel’ki krič.

No, ono što je kod ovoga zanimljivo jest da, kod ovakvog oprosta grijeha koje roditelji iz uvjerenja mogu udijeliti svojem djetetu koje nije obavezno usvajati obavezne sadržaje, postoji mala pravna začkoljica.

U “argumentima” protiv uvođenja suspenzije najčešće se spominjalo pitanje: ako će se učenik udaljiti s nastave, gdje će biti, što će raditi i tko će paziti na njega?

A sada bi bilo zanimljivo čuti odgovor na još jedno pitanje:  ako će učeniku, zahvaljujući roditeljskoj ispričnici, biti dopušteno da ne bude nazočan na satu “zdravstvenoga odgoja”, lijepo molimo, gdje će biti, što će raditi i tko će paziti na njega?

U skladu s proklamiranom politikom smanjenja birokracije, nepotrebnih poslova, rasterećenja nastavnika očekujemo naputak koji će školama doći iz Ministarstva, a koji će im naložiti da učenike, koji neće biti nazočni na satovima “zdravstvenoga odgoja”, zbrinu kako znaju i umiju. Nema resursa? Nema nastavnika? Nema osoblja? Koga briga, snađite se!

Na kraju krajeva, politika je već nebrojeno puta pokazala da je 50.000 hrvatskih učitelja i nastavnika samo nekvalificirana radna snaga čiji je zadatak da paze na djecu dok im se roditelji ne vrate s posla. Razlomci? Zagrade? Pravopis? Izražavanje? Rubini črleni? Ma hajte, molim vas…

7 Comments

  1. Kolegica iz moje škole je pohađala seminar o ”zdravstvenom odgoju” i zaključila da to nije ništa drugo nego biologija i teme koje smo i inače obrađivali u sklopu satova razrednika što je očito svakome tko pročita kurikulum. Zaključak: ministar želi uvesti nešto što je već odavno uvedeno i postati slavan otkrivanjem tople vode. Nije mi jasno zašto navedeni odgoj spominje kao predmet jer je to dio sata razrednika, a ne izborni predmet koji se može ali ne mora pohađati. Kako i koliko se prosipaju ”naši” ministri i kako nas sve drže za budale. Neće im proći! Tome ćemo ih poučiti!

    1. Bilo bi korisno da pogledate *** http://www.zdravstveniodgoj.com *** i informirate se o pravoj pozadini i planovima MZOS-a oko uvođenja spolnog odgoja (onaj “zdravstveni” dio samo je paravan koji se koristi u medijima i javnom obraćanju MZOS-a).

      1. Jel to ono gdje kažu da je ZO sastavni dio plana Illuminata i ljudi-guštera za preuzimanje svijeta?

        1. @POE dajte se uozbiljite. Vi ili nemate djece ili ste nemaran roditelj.

          Povezanost autora ovoga ZO-a i pedofila poznata je i dokumentirana. Na web sajtu zdravstveniodgoj.com nasla sam nepobitne činjenice koje to dokazuju, a vi ih možete ili ignorirati ili se zamisliti nad onime što žele podvaliti roditeljima i djeci.

          1. “Sajt zdravstveniodgoj.com” i “nepobitne činjenice koje dokazuju” ne može biti u istoj rečenici.

            Osim, eventualno, “nepobitne činjenice dokazuju da sajt zdravstveniodgoj.com uređuju lažljivci i manipulatori čiji je isključivi cilj osobna materijalna korist”.

          2. @POE To je vaše mišljenje koje ja poštujem, makar vam nedostajalo osnovnog kućnog odgoja u dijalogu.

            Neka svatko ocijeni ponaosob, a ja sam se uvjerila koje ZLO je tzv. ZO !

            Pozdrav svima i čuvajmo našu djecu!

            1. Kao što je rekla jedna starija uvažena gospođa, ako se ne varam, kršćanska filozofkinja ili tako nešto: ako vas istina boli, popijte si aspirin.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!