Jovanović o nasilju u školama: Učitelj se mora znati nositi s problematičnim učenikom

(Index.hr) MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas boravi u Zadru. Obići će gotovo dovršen, a u međuvremenu djelomično devastiran i opljačkan Centar za rehabilitaciju i odgoj mladih i djece s posebnim potrebama na Mocirama.

“Nažalost, taj centar je već davno trebao biti završen. On ima veliki značaj i za Zadar i za ovu županiju. U njemu je osigurano mjesto za 80 djece u dječjem vrtiću, 100 djece u osnovnoj školi te 50 djece u stacionaru čime bi sva djeca s posebnim potrebama imala odgovarajuću skrb i mogućnost svog razvoja. Danas smo ovdje u Zadru da vidimo na koji način ovih 5% nedovršenih radova privesti kraju kako bi djeca što prije mogla ući u ove prostore”, rekao je ministar Jovanović gostujući na Novom Radiju.

U Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, ministar je predstavio prvi modul zdravstvenog odgoja.

“Danas smo u Zadru jer smo dobili poziv. Budući da smo ovo predstavljanje imali u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu, iz jedne škole u Zadru su nas pozvali da dođemo. Danas ćemo razgovarati o prvom modulu, modulu ‘Živjeti zdravo’ jer se pokazalo da su naša djeca predebela, da se loše hrane, da su premalo tjelesno aktivna i upravo taj modul ‘Živjeti zdravo’ treba ih potaknuti da žive zdravije, a to znači onda duže i kvalitetnije”, rekao je Jovanović.

Ove godine Ministarstvo je uvelo novinu elektronskog upisa u srednje škole. Osim smanjenja reda i gužvi usred ljetnih vrućina, učenici se mogu upisati putem računala, dodaje ministar.

“Elektronski upis koji kreće ove godine je jedan veliki pomak. On osigurava transparentnost, pravednost i veću dostupnost svim učenicima iz bilo kojeg dijela Hrvatske koji se sada preko interneta mogu upisati u onu školu u koju žele. Dakle, netko s jednog otoka može se upisati u školu u Zagrebu, a da pritom ne mora ostvarivati brojne troškove koje bi imao da mora otići u Zagreb i nositi sve papire koji su potrebni. Za upise u prvi razred srednje škole bit će potrebna samo jedna veza, za razliku od prijašnjih brojnih veza koje su se potezale. U ovom slučaju, dobra internetska veza”, istaknuo je Jovanović.

Povećanje nasilja u školama rezultiralo je potpisivanjem peticije 7 tisuća hrvatskih prosvjetara, kojom traže mjeru suspenzije učenika problematičnog ponašanja s nastave. Ministar Jovanović je rekao kako to nije rješenje i lopticu prebacio opet na nastavnike.

“Uzmimo situaciju da neki učenik i neki razred pokazuju nasilničko ponašanje. Najprije treba vidjeti je li to ponašanje prisutno samo kod jednog ili kod više nastavnika. Mislim da učitelj svojim autoritetom, stavovima i radom mora biti u stanju nositi se s razredom u kojem postoji problematičan učenik. Ako ne, onda u suradnji s pedagogom i psihologom treba pomoći tom učeniku”, rekao je ministar u programu Novog Radija.

7 Comments

  1. Gamad bezobrazna samoživa, samodopadna, neradnička i bolesna.

    Gdje to piše da se ja moram, pazite MORAM znati nositi s problematičnim učenikom??? U kojem to propisu piše?

  2. Učitelji se znaju nositi s takvim učenikom,znaju prepoznati poremećaje u ponašanju zato se i predlaže suspenzija za vrijeme koje bi taj učenik dobio adekvatnu psihološku pomoć.Gospodine ministre,moraju li se i učenici znati nositi s problematičnim suučenikom koji im onemogućava odvijanje nastave ili ih verbalno,a ponekad i fizički zlostavlja?Je li rješenje bojkot nastave svih učenika nekog razreda(što se već dogodilo na inicijativu roditelja) zbog jednog nasilnika?

  3. Za razliku od uvaženog gospodina Ministra koji probleme trpa pod tepih i o njima ne želi niti razgovarati, nastavnici su svakodnevno prisiljeni, na ovaj ili onaj način, nositi se s problemima i rješavati ih kako znaju i smiju, unatoč pritscima sa svih strana (učenici, roditelji, AZOO, MZOS, mediji) i za ispodprosječnu plaću.
    A što se tiče problematičnih učenika, nisu njih odgojili nastavnici i nisu nastavnici krivi za njihovo nasilno ponašanje, već njihovi roditelji i sredina iz koje dolaze.
    Već bi bilo vrijeme da se prekine s optuživanjem nastavnika za sve probleme u društvu. Mnogim klincima su nastavnici često jedini pozitivni uzor iz svijeta odraslih, otac ili majka, rame za plakanje, prijatelj…

  4. vidi se da je ovaj talibanović zalutao u prosvjetu. naravno da učitelji žele riješiti problem zato i traže nove i učinkovitije pedagoške mjere. ovakve kakve su sada na snazi samo pogoduju nasilnicima i neodgojenima. zar taj kreten iz kabineta stvarno misli da je pametniji od 7000 profesionalaca s terena? ako je i od njega previše je!

  5. Mislim da je glavni odgovorni za sadašnje stanje zapravo MZOS. Tijekom godina na snazi su ovakvi nakaradni pravilnici kojima se zapravo potiče divljaštvo, neodgovornost i agresivnost prema drugim đacima i učiteljima od strane pojedinih đaka koji se ne žele kontrolirati. Pošto ne snose nikakve sankcije i posljedice (jer ih prema postojećim pravilnicima nema), mogu raditi što žele. O zaštiti ljudskog i stručnog dostojanstva učitelja da i ne govorimo. To uopće ne postoji. Učitelji su danas prezreni, obespravljeni, i lake mete za bezobzirne učenike, roditelje, ravnatelje, stručne timove… Ovakvom stanju pridonijeli i moderni kvazipedagozi koji umjesto da potiču učenike na odgovornosti i samokontrolu, oni ih potiču na obijest. Od učitelja se danas traži da bude i psihijatar, i pregovarač, i pedagog, i defektolog, i psiholog, i socijalni radnik, da na jednom satu uz predavanje znanja obavlja i 10-ak drugih uloga. I sve to uz čelične živce i ispodrosječnu plaću.

    1. Jako lijepo rečeno. I opet ministar ne shvaća da to nije radi nas već radi druge djece. Što bi bilo da je u razredu njegovog djeteta takav nekakav problem?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!