Zbog batina ispred škole dobit će 7.500 eura odštete

(Danas.hr) Europski sud za ljudska prava donio je presudu da Republika Hrvatska mora isplatiti 7.500 eura odštete mladiću koji je prije gotovo 10 godina, kao 13-godišnjak, pretučen na školskom igralištu u Dubrovniku.

Spomenuti sud je zaključio da je tada 13-godišnjem T. R.-u prekršeno pravo na privatnost. Naime, tada 13-godišnji T. R. igrao je s prijateljima nogomet na školskom igralištu. Dječaci su na igralištu pronašli loptu, no ubrzo se pojavio dječak koji je tvrdio da je lopta njegova i tražio da mu je vrate. T. R. mu nije povjerovao te mu je odbio dati loptu, a nedugo nakon toga na igralištu se pojavio dječakov otac i nasrnuo na 13-godišnjaka. Povukao ga je za majicu i nekoliko ga puta udario po glavi i leđima, da bi mu na kraju uzeo loptu.

T. R. je slučaj prijavio dubrovačkoj policiji, koja je uspjela identificirati nasilnog oca, protiv kojeg je pokrenut prekršajni postupak. Sudilo mu se zbog remećenja javnog reda i mira, ali u travnju 2005. godine slučaj je pao u zastaru, piše Novi list.

Istovremeno je na zahtjev oca T. R.-a pokrenut i kazneni postupak protiv muškarca koji mu je napao sina. No tužiteljstvo je na kraju odustalo od kaznenog progona, uvjereno kako nema dovoljno dokaza, a propali su i svi drugi pokušaji dokazivanja napadačeve krivnje, kao i pokušaj ishođenja 10.000 kuna odštete u parničnom postupku na dubrovačkom sudu. Kada su Vrhovni i Ustavni sud RH odbacili sve žalbe obitelji T. R.-a, oni su krenuli po pravdu u Strasbourg.

Tamo je Europski sud za ljudska prava zaključio da napad na 13-godišnjaka od strane odraslog muškarca, koji je na kraju prošao nekažnjeno, predstavlja povredu mladićevih konvencijskih prava i to prije svega prava da država osigura zaštitu njegovog fizičkog i moralnog integriteta. To što Hrvatska ima adekvatno prekršajno i kazneno zakonodavstvo nije dovoljno, jer se upravo u slučaju T. R.-a dokazalo da njegova primjena u praksi nije dostatna, te je postupak protiv nasilnika čak pao u zastaru, ocijenio je sud.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!