Jovanović: Moji su učitelji uz moje roditelje zaslužni za ono što sam ja danas

(MZOS) U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u srijedu, 19. prosinca, dodijeljena je Državna nagrada “Ivan Filipović” za 2011. godinu za iznimna postignuća u odgojno-obrazovnom području. Prema odluci Odbora nagradom za životno djelo nagrađeni su umirovljeni profesor pedagogije Ivo Karač i prof. dr. sc. Ladislav Bognar.

Godišnjom nagradom u području osnovnog školstva nagrađeni su Ksenija Rumora, Branka Copić, Mato Šimunović i Dijana Nazor, a u području srednjeg školstva Stjepan Brlas, Lilijana Radobuljac i Ivanka Dlaka.

Nagrade su uručili ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade “Ivan Filipović” prof. dr. sc. Valter Boljunčić.

U svom obraćanju ministar Jovanović istaknuo je kako je danas velik dan i to zbog dva događaja.

“Prvo, objavljen je Registar hrvatskih branitelja zahvaljujući kojima imamo Hrvatsku, a zatim je dodijeljena i ova nagrada za iznimne doprinose u odgojno-obrazovnoj djelatnosti o kojoj ovisi naša budućnost”, rekao je u svom obraćanju ministar Jovanović. Dodao je kako zajedno sa svojim suradnicima ima odgovornu zadaću – osigurati zemlju slobodnih ljudi i društvo jednakih šansi, temeljeno na znanju.

“Biti učitelj jedno je od najtežih zanimanja. Bez učitelja nema budućnosti. Moji su učitelji uz moje roditelje zaslužni za ono što sam ja danas”, rekao je ministar. Nabrojio je neke od ključnih poteza koje je Ministarstvo učinilo u 2012. godini, pri čemu je kao jedno od najvećih postignuća izdvojio uvođenje zdravstvenoga odgoja u sve škole.

“Moj je cilj da građani Hrvatske budu slobodni. Zdravstveni odgoj je borba za čovjeka koji će znanjem upravljati svojim životom, a zdravstveni odgoj omogućit će mu slobodu bez straha”, istaknuo je ministar.

U ime nagrađenih nazočnima se obratio ovogodišnji laureat za životno djelo, prof. dr. sc. Ladislav Bognar. Smatra da je u odgojno-obrazovnoj djelatnosti puno toga učinjeno, ali i da uvijek postoji prostor za poboljšanja. Prije svega potrebno je, rekao je, hitno mijenjati filozofiju na kojoj počiva današnja škola, a koja se temelji većinom na pamćenju i reproduciranju činjenica. U mladih osoba mora se razvijati kreativnost kako ih nadolazeći problemi ne bi obeshrabrili, nego potaknuli na akciju i rješavanje.

Godišnja nagrada “Ivan Filipović” dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina (a osobito za posljednje ostvarenje) istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima i skupini znanstvenika i stručnjaka ili prosvjetnih djelatnika ako je ostvarenje rezultat njihova zajedničkoga rada. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

1 Comment

  1. Bilko bi zanimljivo znati što su naši kolege učinili malom Jovanoviću da nam se tako (p)osveti. Jadni učitelji, a još žalosniji roditelji, nije im se posrećilo. U galeriji zanimljivih likova naših ministara, čini mi se osamnaest ili devetnaest do sada, osim uvjerenja da svijet počinje upravo njihovim imenovanjem i ambicije da sve reformiraju, ovaj je ipak egzemplar. Hoće li ikada osoba koja je život provela radeći u učionici( ne kao učenik ili student)biti imenovana barem pomoćnikom ministra prosvjete za osnovnu ili srednju školu? Marsovci dolaze, a mi šutke promatramo kako eksperimentiraju nama i, još žalosnije, našom djecom.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!