O nastavničkom poslu

Ovo je tekst koji je izniknuo negdje na bespućima interneta, a dobar je za metaforom objasniti kako izgleda posao nastavnika nekome tko nikad nije ušao u učionicu s te strane ograde. Zahvaljujemo autoru, tko god bio.

Svatko tko misli da je nastavnički posao lagan, neka isproba sljedeću vježbicu.

Uzmi si vremena u jednom danu i sroči 5 govora, od kojih svaki treba ispuniti 45 minuta, o bilo čemu, u što se ti osobno dobro razumiješ. Pri tome uzmi u obzir da svoju publiku moraš zainteresirati i motivirati na pažnju, slušanje, razumijevanje i usvajanje tog svog govora. Naravno, trebaš smisliti i nekoliko zanimljivih zadataka i aktivnosti koje će tvoju publiku potaknuti na sudjelovanje i interakciju.

Sutra ustani, pristojno se obuci i odvozi po gradu 30 minuta do sat vremena, vrati se kući, upali televizor i pojačaj ga. Stani pred taj televizor i u 45 minuta ispričaj taj svoj govor i sve što si pripremio/la tako da govoriš glasnije od televizora. S vremenom postepeno pojačavaj televizor (jer učenička pažnja opada i postaju pričljiviji i nezainteresiraniji) te i dalje govori glasnije od televizora. Usput naravno moraš pratiti sve što se na ekranu odvija i program koji gledaš. Kad god netko od ukućana prođe, ti odgovori suvislo na sva njegova pitanja i udovolji svim njegovim zahtjevima.

Naravno, nemoj zaboraviti cijelo to vrijeme biti ugodan i smiren te imati osmjeh na licu kako bi pridonio boljoj atmosferi u prostoriji.

Nakon 45 minuta, uzmi si pauzu od 5 minuta, ali tada jako pojačaj televizor, kako bi se dočarao odmor u školi. Po mogućnosti, neka tvoje dijete nekoliko puta protrči pored tebe ili se potuče s bratom ili sestrom. Ti tada smireno i vješto riješi tu situaciju, tako da svi budu zadovoljni.

Zatim vrati televizor na početnu postavku (svejedno glasnije od uobičajene), uzmi svoj drugi pripremljeni govor, zadatke i aktivnosti i ponovi sve u idućih 45 minuta. Opet isti odmor od 5 minuta pa ponovno sve ispočetka, 45 minuta. To radi tako 5 puta zaredom.

Onda pozovi kod sebe susjedu, s kojom imaš neki problem i provedi 45 minuta s njom, smireno i uljudno rješavajući taj problem, objašnjavajući kako i zašto je do njega došlo i predloži kako ga efikasno riješiti.

Kada završiš opet sjedni u auto i vozaj se po gradu 30 minuta do sat vremena. Vrati se kući, malo se odmori (pitam se, hoćeš li upaliti televizor ili imati snage igrati se sa svojom djecom), zatim sjedni i pripremi 5 novih govora za sutra.

Ponovi ovu vježbu 5 dana zaredom pa mi se javi i reci da li još uvijek vjeruješ da je naš posao lagan.

Eto, to ti je profesorski radni tjedan, bez papirologije, dežurstava, pisanja godišnjih, mjesečnih i operativnih planova, razredništva, planiranja i sveg ostalog. Samo radni tjedan.

6 Comments

  1. Nedostaje najteži element: ocjenjivanje. Lako je održati pet govora. Ali suočiti se s povratnom informacijom o tome što je ostalo do tvojih 5 govora u koje si uložio toliko truda…

    1. Svako zanimanje ima svoje prednosti i nedostatke.Ajmo malo pričati o kompetentnosti za to zanimanje,ako netko to neradi kako se očekuje onda neka promjeni zanimanje.U mojoj obližnjoj školi cijeli dan nastave imate dojam da je veliki odmor,šta to znači?Buka ,galama,škripanje stolica,stalni smjeh,zar je to možda moderan način nastave?kako učenici mogu nešto čuti,naučiti u takvim uvjetima?Ako profesor ne može uvesti red,rad i disciplinu u učionici onda neka dođe netko tko to može i tko je kompetentan za to zanimanje.

  2. A koji posao danas nije stresan? Znam ljude koji rade u školi i imaju ponedjeljkom dva sata, a srijedom jedan sat. Dakle riječ je o tome da su u školi u dva dana ukupno maksimalno tri sata. O godišnjima niti nećemo… S tom razlikom što je u ostalim poslovima prilika za otkaz veća za otprilike 1000 posto. A u nastavničkom samo ako pretučeš ili spavaš s učenikom. Tako da manje plakanja, a više realnog sagledavanja stvari.

    1. Zašto nećemo o godišnjem odmoru? Ja bih baš o tome. Evo recimo, u Odluci o korištenju godišnjeg odmora za 2012. godinu meni lijepo piše da u skladu s kriterijima utvrđenima u čl. 43. Pravilnika o radu imam pravo na 30 dana godišnjeg odmora. Započela sam s korištenjem godišnjeg odmora 09.07. i završila 20.08. 2012. S time da sam tijekom ljeta, tj. godišnjeg odmora isplanirala cijelu nadolazeću nastavnu godinu i pripremila sav materijal za početak nastave (godišnji, mjesečni, operativni planovi itd.).
      U čemu je problem?
      Tijekom zimskih i proljetnih praznika imamo obaveze kao što su sjednice, ispunjavanje e-matice, stručni aktivi na razini škole i na razini županije, stručno usavršavanje, dežurstva, radionice, predavanja itd.
      Tih dana u mjesecu prosvjetari nisu na godišnjem odmoru. Godišnji uzimaju roditelji koji s djecom idu na skijanje i kojekuda. Spajaju se neradni dani, uzima od ljetnog i koristi stari godišnji, a često se uzimaju i neplaćeni dani, kombiniraju zamjene na poslu, bolovanja i slično.
      O čemu pričamo? Pa imam i ja susjede koji ne rade u prosvjeti, a vidim da su zimi po tri tjedna na skijanju, a ljeti mjesec dana na moru. Koliko to njima traje godišnji?
      A što se tiče stresa, znanstvenici su nedavno istraživali najveće ljudske strahove i studije su pokazale da je na prvom mjestu strah od smrti, a na drugom strah od javnog nastupa. Prosvjetari svakodnevno javno nastupaju samo što za razliku od glumaca i političara nisu popularni, ne slikaju se za naslovnice časopisa i nisu zvijezde.

      I kad me već krenulo, napisat ću još i ovo. Nedavno sam gledala emisiju o profesionalnom oboljenju glasnica. Nabrajale su se razne profesije; glumci, političari, operni pjevači…niti GLASA o prosvjetarima. Gotovo svake godine krajem 6. mjeseca ostanem bez glasa i pijem antibiotike. Na bolovanje normalno ne idem jer si taj luksuz krajem nastavne godine ne mogu priuštiti. Zašto? Nećemo sad o tome…

  3. Tko radi samo 3 sata tjedno sigurno nije nastavnik sa 100% plačom. 25 sati tjedno ipak izgleda malo drugčije, ne samo govorancija. Daleko od toga. To je specifičan posao za one, koji ga vole. Pa nije ni tako teško uz to odraditi i papirologiju.

    1. Upravo tako. Ta osoba sigurno nema punu normu i ne dobiva punu plaću. Ove sam godine zadužena baš s 25 sati čiste nastave + informacije za roditelje, znači 26 sati. Po mojoj računici to je 4 dana po 5 sati i jedan dan 6 sati tjedno.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!