Milanoviću je dosta: Željku Jovanoviću će uzeti resor znanosti!

(Jutarnji list) Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, definitivno odlazi s te pozicije nakon što je Vlada odlučila povući iz saborske procedure Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Njegov šef, Željko Jovanović , koji je posljednjih dana govorio “ako odlazi Zelenika, odlazim i ja, jer sam ja vođa tima”, jučer se ipak predomislio.

– Ako sam u nekom trenutku malodušja i pomislio na ostavku, sada sam jače nego ikad prije još čvršće nastaviti provedbu svog plana za osiguravanje više reda i rada u resoru obrazovanja, znanosti i sporta! – poručio je Jovanović, te nastavio:

– Sve lobije kojima to ne odgovara i koji priželjkuju moj odlazak, morat ću razočarati. Upravo oni kojima te promjene smetaju, žele potaknuti moj odlazak, kako se promjene ne bi dogodile. Prije povlačenja zakona iz saborske procedure razgovarao sam s premijerom i zajednički smo se dogovorili da je potrebno odraditi još jednu rundu konzultacija kako bi u Sabor već u prvom čitanju zakon došao bez ijednog spornog detalja. Prema tome, nema nikakvih sukoba u SDP-u i postoji samo konstruktivna rasprava o mogućim rješenjima – smiruje situaciju ministar.

Nema podrške

Zelenika, s druge strane, kaže da odlazi zbog kritika Zakona na kojem je radio od početka svog angažmana.

– Duboko cijeneći napore ministra usmjerene prema nužnim promjenama u sustavu obrazovanja i znanosti koje ne nailaze na podršku ne mogu razmišljati o svrhovitosti svojeg daljnjeg ostanka u MZOS-u – rekao je za Jutarnji uskoro bivši pomoćnik ministra.

No, iako Jovanović tvrdi da sukoba u SDP-u nema, čini se da je ministar od samog imenovanja u latentnom sukobu sa šefom, premijerom Zoranom Milanovićem, a da su prijepori oko Zakona tek posljednji u nizu.

Vrhu SDP-a, što je potpuno očekivano, nije moglo dopustiti javne Jovanovićeve ucjene o tome kako će otići ako njegov zamjenik bude mora podnijeti ostavku. Izvor iz vrha SDP-a ponavlja da je ministar znanosti prošao crtu političke korektnosti i pristojnosti kada je suočio svoju vladu s ultimatumom ‘ili naš zakon (njegov i Zelenikin) ili mi odlazimo”. Ukratko, ili će biti po njegovom ili neće biti. U međuvremenu, dao je niz intervjua i izjava gdje je, ne baš pohvalno, govorio o kolegama iz Vlade.

Jovanoviću školstvo

Čini se, pak, da su stvari otišle tako daleko da se, prema informacijama Jutranjeg iz Vlade, razmišlja i o razdvajanju ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se, sasvim formalno, riješio problem s Jovanovićem. Plan je da Jovanović ostane na čelu ministarstva obrazovanja i sporta, a da netko drugi preuzme portfelj novog ministarstva znanosti i inovacija.

Pri samom izboru budućih ministara, Milanović navodno nije računao na Jovanovića. Još u izbornoj noći, kad su već sve fotelje bile zapravo popunjene, Jovanović je rekao “ostajem u Saboru”. Međutim, kako se neslužbeno može čuti, premijerov kandidat za poziciju ministra obrazovanja (a špekulira se da je to bio povjesničar dr. Neven Budak) odustao je u zadnjem trenutku, pa je premijer odlučio poslušati svoje suradnike i imenovati Riječanina Željka Jovanovića.

Okupio Riječane

No, bilo je jasno da odnos Jovanović-Milanović nije idiličan: sukob oko Jovanovićevog razračunavanja s Hrvatskom nogometnim savezom, objava pisma biskupa upućenog poremijeru, mimoilaženje oko smjene Danica Ramljak samo su neki od sukoba što su danima punili medije. U takvom okruženju, Jovanović je oko sebe okupio ljude od povjerenja, mahom Riječane, što mu je zamjerio ne samo premijer, već je stekao jake protivnike i u akademskim krugovima.

Stoga je Zakon o visokom obrazovanju samo zadnji u nizu nesporazuma na relaciji premijer-ministar obrazovanja. A čini se da je ovaj sukob i najozbiljniji.

Zakon je vrući krumpir resornih ministara već godinama, a ministar Jovanović vrlo je samouvjereno obećavao da će on taj problem riješiti, bez obzira na otpore. Glavni kreator Zakona bio mu je prvi suradnik, pomoćnik Saša Zelenika. Zakon, koji je, među ostalim, propisivao obavezno umirovljenje sveučilišnih profesora nakon 65. godine, predstavljen je širokoj javnosti još u travnju i odmah je, očekivano, izazvao otpore. Međutim, takav Zakon prošao je široku javnu raspravu i, na kraju, Vladu, koja ga je jednoglasno prihvatila i poslala u saborsku proceduru. I tek tada je sazvan SDP-ov interni odbor za visoko obrazovanje, na kojem su članovi – oštro iskritizirali Zakon. Na sastanku su bili uz Jovanovića i Zeleniku, potpredsjednik Vlade Branko Grčić i bivši ministar znanosti Gvozden Flego. Jovanović je već nakon deset minuta otišao sa sastanka i ostavio Zeleniku da sam brani Zakon . Rasprava je bila vrlo burna, padale su teške riječi i uvrede, a Zelenika je čak u jednom momentu rekao da će dati ostavku ako ovakav Zakon ne prođe. Najveće zamjerke išle su na račun umirovljenja profesora, jer bi na taj način neki fakulteti ostali bez kvalitetnog kadra. Problem je i način financiranja znanstvenog i istraživačkog rada, kao i pitanje kvota na ekonomskim i humanističkim fakultetima, koje bi se trebale s godinama smanjivati. Upravo ovo zadnje je bilo nešto što je najviše razljutilo Grčića i Flegu, budući da je to njihov resor, a ostatak akademske zajednice zamjera Jovanoviću što je zamislio da se financiraju istraživanja na državnim institutima na kojima ministar bira ravnatelje i time kontrolira znanost u cjelini.

Otelo se kontroli

– Premijer je službeno rekao da ovo nije pitanje Vlade ni stranke, već struke. Stavka o umirovljenju profesora sa 65 godina zamišljenja je tako da se od nje lako odustane, da se na taj način kritičarima začepe usta, a da Jovanović ispadne spasitelj. Međutim, sve se otelo kontroli. Zbog svega toga, Jovanović jako loše stoji među svojim kolegama u SDP-u, pa čak i među mlađim kadrom iz Rijeke. I svi samo čekaju da pogriješi. Činjenica je da odnosi njega i Milanovića nisu sjajni. Ali premijer neće biti taj koji će ga rušiti – govori nam naš sugovornik iz redova SDP-a.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!