Peticija za suspenzije: tehnička pojašnjenja

S obzirom da smo dobili nekoliko pitanja vezana uz neke aspekte peticije (hvala svima na interesu i podršci! Najbolje ćete pomoći ako informaciju pošaljete dalje), bilo bi dobro da neka pojašnjenja iznesemo javno.

Peticija nije predviđena isključivo za prosvjetne djelatnike! Dakle, nema razloga da je ne potpišu i ostali!

S obzirom da je ovo, u principu, stručno pitanje, nismo očekivali ovoliki interes roditelja i ostalih građana pa smo zato predvidjeli rubriku u koju će se upisivati škola u kojoj potpisnik radi. Međutim, naravno, nema nikakvog razloga da se zahtjevima ne pridruži i bilo koji građanin Republike Hrvatske. Ukoliko ne radite u školi, pod “Školu” slobodno upište “Roditelj” ili “Građanin” ili samo mjesto. I, još jednom, svi zainteresirani se pozivaju da informaciju, zajedno s dokumentima, proslijede svima za koje misle da bi ih ovo moglo zanimati.

Gdje i kako potpisati i što učiniti s potpisom

S obzirom da živimo u vremenu informatičke tehnologije, ali ne želimo niti pribjeći neozbiljnim i lako sabotiranim “internet-peticijama”, priklonili smo se već provjerenom rješenju. Kako biste potpisali peticiju, sve što trebate učiniti je isprintati formular, na njega se vlastoručno potpisati, zatim potpis (zajedno s formularom) skenirati ili fotografirati digitalnim foto-aparatom i sliku ISTOVREMENO poslati na sljedeće elektronske adrese:
udruga@nastavnici.org
ministar@mzos.hr
odgojiobrazovanje@mzos.hr

Ukoliko itko ima ikakvih pitanja, ali i ako imate kakvih informacija o potpisivanju, javite nam se.

7 Comments

  1. Profesor Matijević kao da nema dodira sa stvarnošću. Najlakše je negirati činjenice da se nepodnošljive i po psihu djecu opasne situacije ne događaju u razredu i da od radne atmosfere nema ni r. A razlog zašto netko ne bi mogao biti udaljen s nastave je taj da će onda nekome ukrasti tenisice! Žrtve nasilnika bi i to pustile samo da ih ostavi na miru. Nitko nije rekao da se učenika bez kontrole pušta na hodnik, a još manje na ulicu. Ako škole danas uz dežurne nastavnike, psihologe, pedagoge i defektologe nisu sposobne organizirati kontrolu nad isključenim učenikom onda bolje da ih potpuno zatvorimo zbog posvemašnje nesposobnosti i neorganiziranosti. Uostalom, kada dođe do takvog incidenta ima ravnatelj obavijestiti roditelje da dođu po svoje dijete.
    Da, osnovna škola je obvezna za svih, pa i onih ostalih 27 učenika u razredu. Nitko im nema pravo uskraćivati nastavu, sijati strah, ponižavati ih, maltretirati, ometati, udarati, pljuvati, psovati, vrijeđati. To se događa gospodine Matijeviću! Ne ustajemo mi zbog svoje komocije, nego zbog toga što su druga djeca žrtve u takvim situacijama. Čak i onda ako vrlo uspješno obuzdavamo učenike nasilnike učinkovitost nastavnog procesa smanjuje se toliko da su učenici oštećeni.
    Neki konzervativni ljudi i tobože zagovornici tradicionalnih vrijednosti ne vole kada se priča o nasilju u obiteljima i to što postoji izlaz u sigurnim kućama. Srećom se danas takva razmišljanja sve manje čuju. Ali ne i u školstvu. Kao što su oni prvi znali govoriti da dobra žena zna smiriti muža, tako će neki visoko pozicionirani službenici u školskom sustavu olako reći da dobra učiteljica zna zainteresirati takvog učenika da ne ometa i izvodi nasilje. I time je problem za njih riješen. Gospodo, ne zatvarajmo vrata učionice da se ne čuju krikovi. Riječ je o žrtvama nasilja!

  2. Dobar dan.Zovem se Ivan Lozančić i radim u Osnovnoj Školi Vladimir Nazor iz Čepina. Inicirao sam potpisivanje peticije u mojoj školi.Poslati ću peticiju do 1.studenog ali zanima me kakvi su planovi nakon toga što se tiče same izmjene pedagoških mjera i kad možemo očekivati te mjere u praksi? Čestitke na ideji i trudu. Hvala,pozdrav.

  3. Još malo radim u Drnišu i na ulazu se svako jutro nasmijrm mesinganoj patinanoj ploči s natpisom “Ovo je mjesto s nultom tolerancijom na nasilje”

  4. Nisam nastavnik, ali se u potpunosti slažem s inicijativom. Sve navedeno za peticiju ima itekako smisla. Učenicima koji prave izgrede dosadašnjim načinom se poručuje da su u pravu i da im se ništa neće dogoditi ako se ponašaju loše. To je loša vrsta odgoja, jer moraju shvatiti da za svoje postupke moraju preuzeti odgovornost.

  5. Pa to i je problem što im sustav omogućava da rade što hoće , ne znaju oni za nikakve obveze, samo za neka svoja “prava”.

  6. ali od toga svega ništa, ministarstvo je oglušeno na to sve, džabe potpisi i koješta. Ma sprdačina od sustava! Ne može ni u školama biti dobro kada ni drugdje nije puno bolje.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!