Dvanaest medalja u tri mjeseca i nepostojeća nagrada Ministarstva obrazovanja

(Srednja.hr) Nizu sjajnih rezultata mlade informatičke nade Hrvatske u posljednja su tri mjeseca pridodali nove medalje. S tri informatičke olimpijade doma su se vratili s 12 medalja i tako potvrdili pripadnost vrhu svjetske olimpijade. Uspjesi su u medijima slabije popraćeni nego bilo koji sportski, a financijsko nagrađivanje izvanrednih postignuća i dalje ne postoji.

Domagoj Ćevid, Marin Tomić, Dominik Gleich i Antun Razum samo su neki od srednjoškolaca, danas već i studenti FER-a ili Cambridgea, koji su pokazali da Hrvatska ima iznimno talentirane informatičare.

Podsjetimo, na 19. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u mađarskoj Tati pobrali su dva srebra i dvije bronce. Nakon toga je ovaj četverac na 24. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Italiji odnio zlatnu i tri srebrne medalje.

Natjecanje u Italiji nije bilo dobro organizirano, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta im je jedino platilo put autobusom kojim su ‘kosti polomili vozeći se’, oni su svejedno ostvarili iznimne rezultate.

Ove uspjehe uskoro će postizati i hrvatski juniori, koji su svoje prve medalje osvojili na 6. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u kolovozu u Makedoniji. Branimir Filipović, Vedran Kurdija, Nikola Pintarić i Domagoj Bradač su svojim znanjem ishodili tri srebra i jednu broncu.

Vježba i rad je način života kao i u sportu

S ovim odličjima broj osvojenih medalja od 1993. popeo se na čak 138. Taj broj čini 66 brončanih, 46 srebrnih i 26 zlatnih medalja. U velikoj konkurenciji na svakoj olimpijadi, ovi informatičari profesionalci pripremaju se cijeli život.

Na novinarsko pitanje koliko stoji truda iza svake medalje rekli su da to nije riječ o par dana priprema, jer oni cijeli život uče i vježbaju. Prije samih olimpijada vježbaju u Hrvatskom informatičkom savezu, no tu ne počinje,a niti ne završava stalni rad na rješavanju zadataka.

O financijskom nagrađivanju ni glasa

Na konferenciji gdje su predstavljeni svi naši informatičari bila je i Jadranka Perman, predstavnica iz MZOS-a, no nije osjetila potrebu komentirati nepostojanje financijskih nagrada za naše olimpijce.

Perman je pohvalila njihov trud i rad, ali na izjavu Domagoja Ćevida kako ‘sportaši dobivaju nagrade resornog ministarstva, ali olimpijci iz područja znanosti ne’, nije imala potrebe dodati ili možda najaviti da Ministarstvo radi na tome.

Informatičari jedva pokrivaju troškove

Ivo Šeparović, tajnik Hrvatskog saveza informatičara brine se kako će poslati učenike u Australiju na svjetsku olimpijadu koja se održava sljedeće godine. – Mi nemamo dovoljno sredstava, trebat će nam 200 tisuća kuna za njih, a ne znamo otkud da ih nabavimo, razočarano nam je komentirao Šeparović.

On očekuje da će MZOS subvencionirati avionske karte učenicima, ali oni moraju doći dva do tri dana prije olimpijade u Australiju, te će im trebati platiti smještaj.

– Ne znam zašto u Ministarstvu misle da je dovoljno platiti kartu i to samo učenicima, a ne voditeljima. Nije osvajanje medalja na informatici samo po principu ‘odradi i odi’, kazao nam je Šeparović. Svejedno, nada se kako će se sve riješiti, te da će Savez informatičara uspjeti prikupiti dovoljno sredstava da još jednom promoviraju Hrvatsku u svijetu.

Odljev olimpijskih mozgova
– Ne želimo ići iz Hrvatske, ali uvjeti su nam bolji u inozemstvu, kazali su informatičari. Mnogi planiraju otići iz zemlje nakon fakulteta, jer ne vide svijetlu budućnost u ovoj ‘Zemlji znanja’.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!