‘U zagrebačkoj Ugostiteljskoj školi otkrila sam 45 nelegalno upisanih!’

(Jutarnji List) Nakon srednjoškolskih slučajeva upisa bez bodova i najave ministra Željka Jovanovića da će ustrajati i poslati Prosvjetnu inspekciju u škole diljem Hrvatske, u listopadu stižu nove informacije koje ozbiljno dovode u pitanje rad nekih ravnatelja. Podsjetimo, zbog spomenutih propusta smijenjen je ravnatelj škole u Kaštel Štafiliću Petar Vrbanić te ravnatelj Prirodoslovne škole u Karlovcu Damir Jakšić.

Računica sve govori

No, osim prosvjetnih inspektora, u potragu za “grešnim ravnateljima” dali su se i roditelji. Tako je redakciju Jutarnjeg posjetila Vesna Vukić, majka 15-godišnjaka koji se želi školovati u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Njezin sin želi se školovati za kuhara, ali nije prošao u prvom krugu. Gospođa Vukić tvrdi da u prvim razredima te škole sjedi 45 učenika čija imena uopće nisu objavljena na upisnoj listi.

– Usporedila sam rezultate upisa s rasporedom učenika po razredima. Iz moje analize imenom, prezimenom i smjerom vidljivo je da u klupama sjedi 45 neregularno upisanih učenika. 24 imena mogu se objasniti kao ponavljači ako se pretpostavi da niti jedan nije prošao na popravnom ispitu, 7 je evidentno neregularnih upisa zbog premalog broja bodova, a preostaje još 14 upitnih upisa za koje bodovi uopće nisu vidljivi – pojasnila je Vesna Vukić. Prema rezultatima prvog i jedinog kruga upisa, njezinu sinu nije priznato 38 bodova koliko je potrebno imati za kuharski smjer jer pri upisu nije priloženo Rješenje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport o osnovnom školovanju po redovitom nastavnom programu uz primjenu individualiziranih postupaka i pomoć defektologa.

Ravnateljičin zakon

– Naime, on od 1. razreda osnovne škole ima utvrđene smetnje tipa ADHD. Rješenje je zadržao Hrvatski zavod za zapošljavanje u postupku profesionalne orijentacije. Učilište je mom sinu priznalo samo 34 boda – kaže gospođa Vukić koja je odmah po objavi upisne liste u školu odnijela svu potrebnu dokumentaciju, no predsjednica upisne komisije rekla joj je da bi naknadne izmjene liste bile protuzakonite.

– Ne mogu to prihvatiti kada vidim objavljene dokumente koji su dokaz dijametralne suprotnosti onoga u što me Učilište uporno uvjeravalo. Danas moj sin sjedi kod kuće, dok se djeca s nedostatnim brojem bodova školuju – razočarana je Vesna Vukić koja se za pomoć obratila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Prosvjetnoj inspekciji, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport te pravobraniteljici za djecu.

Nada Stanić, ravnateljica Ugostiteljsko-turističkog učilišta, konstatirala je da način upisa učenika s teškoćama u razvoju nažalost nije jasno definiran i da se zbog toga vjerojatno dogodio nesporazum. Pojasnila je također da je nakon drugog popravnog roka održanog 23. kolovoza u prvim razredima ostalo još 19 slobodnih mjesta sačuvanih za eventualne ponavljače te je škola od Uprave za odgoj i obrazovanje na vlastiti zahtjev dobila suglasnost za naknadni upis učenika.

– Tijekom ljeta roditelji su nam samoinicijativno slali molbe za naknadne upise i te su molbe razmotrene kada smo vidjeli da ima slobodnih mjesta.

Vukić nije sam

Nažalost, gospođa Vukić i njezin sin takvu molbu nisu nam uputili tijekom ljeta nego tek 14. rujna. Ako se neki učenik ispiše, Nastavničko vijeće razmotrit će eventualni naknadni upis njezina sina – rekla je ravnateljica Ugostiteljsko-turističkog učilišta Nada Stanić.

Iz Ministarstva obrazovanja su nam potvrdili da je nadzor u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u tijeku zbog više prijava koje su zaprimili, ali će se o rezultatima nadzora službeno moći očitovati tek kad on završi.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!