Učitelji žele suspendirati đake-divljake

(Novi list) Zbog porasta ekscesnog ponašanja učenika, koje već godinama puni medijski prostor i izluđuje učitelje i nastavnike, udruga »Nastavnici organizirano« u suradnji s nastavnicima i učiteljima iz više osnovnih i srednjih škola pokrenula je peticiju kojom traži da se u škole uvedu strože i efikasnije pedagoške mjere, uključujući i suspenziju učenika s nastave.

Sustav učinkovitijih pedagoških mjera trebao bi, kažu, pomoći vraćanju reda u škole u kojima se danas, zbog problematičnih učenika za čije ponašanje nema djelotvorne kazne, više ne može normalno raditi. Deseci tisuća učitelja i nastavnika, upozoravaju autori peticije, svakodnevno svjedoče općem neredu u učionicama.

– Činjenica je da se u školama sve teže i teže radi. Učenici koje škola ne zanima sprječavaju druge da odrade ono po što su u školu došli – objašnjava Dalibor Perković , predsjednik Udruge. Nastavnici su pred takvima, kaže, nemoćni jer u statutima škola piše da nastavnik ni zbog kakvog prijestupa ne smije udaljiti učenika iz razreda. Učenik, dakle, može napraviti bilo što, zapaliti ormar, skakati po stolu, trgati inventar, ali neće biti udaljen sa sata.

»To je bezumno, toga nema ni u jednom području ljudske djelatnosti«, veli Perković. Postojeće pedagoške mjere, tvrdi, vode računa samo o tome da se mora pedagoški djelovati na učenika koji radi incidente, da mu treba pomoći, a nitko se ne pita što je s ostalih trideset učenika u razredu koji također imaju pravo na obrazovanje.

Pod motom »Dajmo prava i dobrim učenicima, a ne samo izgrednicima«, peticijom se traži uvođenje suspenzije učenika sa sata, udaljavanje s nastave na jedan, dva ili više dana, ukidanje obveze da se pedagoške mjere provode kao upravni postupak, i izmjena zakonske odredbe po kojoj ukori i druge pedagoške mjere vrijede samo tekuću školsku godinu.

Traže i korekciju načina donošenja pedagoških mjera, jer ga smatraju previše birokratiziranim i formaliziranim što, kako tvrde, dovodi do potpune blokade sustava. Mjeru suspenzije, poručuju nastavnici, u školama koristi i većina europskih država, pa nema razloga da je ne uvede i Hrvatska. Potpisi učitelja i profesora prikupljat će se do 1. studenog, a nakon toga nastavnici će nastaviti bitku za jačanje sankcija prema školskim izgrednicima.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odgovaraju kako samo udaljavanje učenika s nastave ne rješava problem njegova ponašanja.

– Učenicima je potrebna pomoć i podrška kako bi riješili probleme i uspješno završili obrazovanje. Slijedom navedenoga, u osnovnim je školama uvedena mjera produženog stručnog postupka, a 2009. godine i Pravilnik o pedagoškoj mjeri odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka. Svjesni smo važnosti okruženja na kvalitetu i ishode poučavanja, nastojimo omogućiti školovanje dostupno svima, ali i sigurno i poticajno školsko ozračje, te ćemo to i dalje činiti – poručuju iz tog ministarstva. Najavljuju ipak da bi se broj pedagoških mjera »mogao povećati« te da će, kad se zakon bude mijenjao, uzeti u obzir i ovakve prijedloge.

Pedagozi nisu skloni uvođenju suspenzije u škole. Milan Matijević, profesor pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, smatra da su i postojeće mjere dovoljne za »obuzdavanje« problematičnih đaka.

– To što predlažu nastavnici ne bu išlo. Ne možete sa sata udaljiti delikventa, jer će on otići na hodnik, ukrasti nekome tenisice, baciti ih u wc. Ako napusti školsku zgradu i vani mu se nešto dogodi, odgovorna je škola – ističe Matijević. Neka vrsta suspenzije, veli, već postoji, jer nastavno vijeće može donijeti mjeru dodatnog pedagoško-psihološkog tretmana, tijekom kojeg učenik nije u razredu već s njim rade stručnjaci. Osim toga, osnovna je škola obvezna, a samim time nitko ne može učeniku uskratiti nastavu i istjerati ga na ulicu, zaključuje Matijević.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!