Inspektori uskoro u akciji zbog ilegalne prodaje udžbenika i mapa u školama?

(Glas Slavonije) Grupacija knjižara Hrvatske Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori podnijela je prijavu protiv nezakonitih radnji, konkretno – prodaje školskih mapa i udžbenika koja se obavlja po osječkim školama.

– Izdavačke kuće, poput Profila, Školske knjige, ali i drugih, izravno, preko svojih predstavnika, ali i preko profesora, prodaju u školama knjige i mape, i to za gotovinu i bez izdavanja računa, što je zabranjeno, i naravno, uz proviziju. Takvo nezakonito poslovanje ide na štetu državnog proračuna, ali i nas ovlaštenih knjižara koji se tim poslom legalno bavimo i za koji smo registrirani prema Zakonu o trgovačkim društvima – kaže Marijan Kuduz, predsjednik Grupacije knjižara Hrvatske i član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kuduz dodaje da takvo ponašanje šteti njima, knjižarima, koji legalno rade i za svaki prodani udžbenik kupcu izdaju gotovinski račun te na temelju tako obavljene prodaje plaćaju sva propisana davanja državi.

– Osim toga, postavlja se pitanje kakav je moral profesora koji se pojavljuju u ulozi preprodavača a ne profesora i koji ucjenjuju učenike, zbog vlastite materijalne koristi. Dakle, od takvih prljavih radnji imamo štetu svi, i mi knjižari, i državni proračun, ali i učenici i njihovi roditelji, kojima se na takav način uskraćuje kreditna prodaja za koju knjižare pružaju mogućnost – ističe Kuduz.

Stoga su prijavu uputili na sve relevantne adrese: u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo financija, Prosvjetnu inspekciju, Državni inspektorat, kao i medijima. “Budući da duboko vjerujemo u pravni sustav naše države te efikasnost državnih tijela zaduženih za takve pojave, prije svega Državni inspektorat, Ministarstvo financija i Prosvjetnu inspekciju, uvjereni smo u njihovo brzo i efikasno djelovanje”, zaključuje Kuduz.

1 Comment

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!