Djecu uče da je Sanader premijer, a Mesić predsjednik

(Danas.hr) Traže se izmjene Zakona o udžbenicima i to ukidanje odredbe o desetpostotnoj zastupljenosti, zabranu korištenja fotokopija, slobodno formiranje cijena udžbenika i pojednostavljivanje postupka odobravanja udžbenika.

Mali i specijalizirani nakladnici školskih udžbenika upozoravaju da tržište školskih udžbenika nije kvalitetno regulirano, a postojeći propisi favoriziraju velike nakladnike koji imaju gotovo monopol, ne osigurava zaštitu autorskih prava i ne omogućava tehnološki napredak i uvođenje elektroničkih udžbenika.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske i direktor Algoritma Neven Antičević kazao je za Novi list da postojeći sistem pogoduje velikim nakladnicima udžbenika. Kao primjer je naveo odredbu prema kojoj u upotrebi mogu biti samo udžbenici za koje se odlučilo barem 10 posto nastavnika. Ta je odredba diskriminatorna jer mali i specijalizirani nakladnici udžbenika ne mogu u mjesec dana, koliko imaju na raspolaganju, obići teren, odnosno 2.500 osnovnih škola i više od 400 srednjih.

Kršenje autorskih prava

Antičević je upozorio i da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tolerira korištenje fotokopiranih udžbenika zbog ekonomske situacije, čime se krše autorska prava. Antičević je upozorio i da proces odabira udžbenika pogoduje korupciji.

Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika traži izmjene Zakona o udžbenicima i to ukidanje odredbe o desetpostotnoj zastupljenosti, zabranu korištenja fotokopija, slobodno formiranje cijena udžbenika, pojednostavljivanje postupka odobravanja udžbenika, omogućavanje svakom učitelju da samostalno može izabrati udžbenik.

Zastarjeli udžbenici

Robert Šipek, voditelj Grupacije i direktor Sysprinta izjavio je da četverogodišnji ciklus odabira udžbenika doveo do toga da su neki udžbenici već sada zastarjeli, pa djeca uče da je predsjednik Republike Stipe Mesić, a Vlade Ivo Sanader.

Šipek je kazao i da su svoje prijedloge dostavili Ministarstvu te da im je ministar Željko Jovanović najavio ukidanje odredbe o desetpostotnoj zastupljenosti, odabira udžbenika u dva kruga, te prihvaćanje digitalnog udžbenika kao samostalnog. Mali nakladnici kontroliraju oko 16 posto tržišta udžbenika koje se procjenjuje na 400 milijuna kuna.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!