Ministarstvo sporta i ničeg više

Kako ne bismo izmišljali toplu vodu, samo prenosimo kratak komentar jedog kolege s Facebooka. Vjerujemo da nije potrebno išta dodati.

Na Facebook stranici našeg ministra se samo nižu pohvale sportašima za uspjehe na Olimpijskim igrama. Nigdje čestitka učenicima na medaljama na Matematičkoj i Kemijskoj olimpijadi. Ali ono što je pogotovo razočaravajuće jest stranica http://www.mzos.hr na kojoj se također nižu čestitke sportašima, a prvo hrvatsko zlato na Matematičkoj olimpijadi nije ni spomenuto. Mislim da se sada s pravom može izbaciti “obrazovanje” iz naziva tog ministarstva jer je očito koliko je to “našem” ministru bitno.

13 Comments

    1. Svm miočanima je znano da ima na desetine matematičkih olimpijada na svijetu i da to ipak nije baš jedina medalja u svijetu. Ipak, dragi informirani građanine, ne valja ti to. Ljubimo istinu, ali budući da si racionalan soj, misliš li da zaista treba tako, sve sport, ništa znanost? Naravno da ne misliš. Budimo konstruktivniji, pišimo da potaknemo, a ne da opravdavamo… May peace be with you.

      1. Mislim da je cijela stvar u javnosti netočno – da ne kažem namjerno lažno – prezentirana. Možda učenici i obrazovni kadar XV. Gimnazije zna, no prosječan građanin vjerojatno ne zna niti da ima više znanstvenih olimpijada niti koliko se “zlatnih” medalja dijeli. Ja nisam znao dok nisam išao i provjerio, a samim tim činom sam vjerojatno među rijetkima.

        Također, slažem se da treba odati priznanje za znanstvena kao i za sportska ostvarenja, kada je to zasluženo. U ova dva slučaja nije.

        1. Koji si ti, Građanine bio na kemijskoj i matematičkoj olimpijadi?

          Ja nisam ni prismrdila takvom natjecanju kao ni 99% Hrvata, ergo ta su priznanja itekako potrebna i zaslužena.

          1. Zbilja, zasluženo? Pogledaj liste rezultata. Pogledaj koje su mjesto naši učenici zauzeli. Pogledaj koliko se medalja dijelilo.

            I sada to usporedi sa Olimpijskim igrama gdje su naši osvojili zlato. I ne, ne zlato za 25 ili koje već mjesto već za prvo mjesto. I onda još jednom reci kako je ovo vrijedno spomena.

      1. PISA test je pokazatelj kvalitete sustava. Medalje su pokazatelj kvalitete pojedinaca.

  1. Koje zlato na olimpijskim igrama?
    U gađanju glinenih golubova i tekvandou, yebote koji sportovi, možeš misliti kolika je tu konkurencija i koliko u svijetu vrijede takve medalje.

    Pa i vaterpolo, koliko vaterpolo medalja vrijedi najbolje ti govori što na idućim olimpijadama vaterpola najvjerojatnije neće ni biti.

    1. Ukoliko misliš da su svi ti sportovi lagani, slobodno počni trenirati i pokupi par medalja. Sigurno ti to neće biti problem. Na kraju krajeva, pa to su samo neki glupi sportovi, koliko to može biti teško?

      1. A gdje sam ja to rekao da su to laki sportovi, ali nemoj mi samo reći da je jednako teško biti olimpijski pobjednik u vaterpolu kao i svjetski prvak u nogometu ili da je jednako teško osvojiti zlato u utrci na 100 m i u tekvandou.
        Isto takve su vjerojatno i matematičke olimpijade ako ih ima više. Zna se koje više, a koje manje vrijede, a u niti jednoj nije lako osvojiti medalju bez obzira na način njihove dodjele.
        E pa sad ako ministarstvo ne stvara razliku između bacanja diska i tekvandoa (a velika je razlika) zašto onda stvara razliku između Zaninovićke i tih matematičara i kemičara?

        1. Odgovor je u prvom komentaru, no svejedno ću ponoviti – radi razliku zato jer je ona osvojila prvo mjesto na OI a oni 20 i neko ako ne i lošije na jednoj od matematičkih olimpijada. Dakle, ako naši cijenjeni intelektualci žele da im netko oda priznanje za njihova ostvarenja, neka se lijepo nacrtaju na prva tri mjesta.

          Nadalje, smatram da je bilo krajnje neiskreno javnosti izostaviti koje su mjesto osvojili jer ovako ispada da zločesta država ne cijeni akademska ostvarenja što naprosto nije točno.

          1. Eto, priznam da si u pravu više od mene, jer tek sad vidim na onom linku što si dao kako se dodijeljuju zlatne medalje na kemijskim i matematičkim olimpijadama.

            Ovaj naš je za podjelu 33. mjesta dobio zlatnu , a ovaj drugi za 48. mjesto osvojio srebrnu medalju.

            Ovakav način dodjele medalja je nepravedan u prvom redu prema onom prvom koji je stvarno zaslužio zlatnu medalju.
            Mislim, svaka čast momcima, treba tu znanje za uopće sudjelovati, ali 33. mjesto nije za nikakvu medalju, a kamoli za zlatnu.
            S te strane si potpuno u pravu, ali nikako ne mogu prihvatiti da se onako slavi i čestita brončana medalja u tekvandou.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!