Stigle plaće: Nastavnicima manje, svima ostalima (uključujući i fakultete) veće

Ovih dana u hrvatske škole stigle su liste za isplatu plaća. Kako doznajemo, nastavnom osoblju istručnim suradnicima plaće su smanjene, a nenastavnom osoblju (ravnatelj, tajnik, knjigovođa, domar, ložač, vozač, kuharica, spremačica….) plaće su porasle. Također, kao rezultat prije nekoliko godina dogovorenog povećanja za 2,3 posto, plaće su povećane i osoblju u visokom školstvu.

2 Comments

  1. Plaće su smanjene vjerojatno samo za one dane koje smo radili (10-12),a preostali dio je naknada za dane godišnjeg odmora. Čudi da se i u današnjim jutarnjim vijestima govorilo kako se odluka o smanjenju plaća nastavnicima neće primjenjivati ovaj mjesec.

  2. za ovaj mjesec se ne primjenjuje odluka o smanjenju plaća, barem po odgovoru koji sam dobila iz Ministarstva, a koji na upit:

    “Stigle print-liste za plaću. Koeficijenti povećani svima za 2,3%, a nastavnom osoblju koje je dobivalo tzv. “prosvjetni dodatak” (uvećanje od 3, 5, 7, 9 % za određeni broj godina u službi), taj dodatak je ukinut i za taj postotak smanjen koeficijent. Nenastavno osoblje (ravnatelj, tajnik, knjigovođa, domar, ložač, vozač, kuharica, spremačica….) ima uvećanje plaće, učitelji/nastavnici i stručni suradnici (pedagozi, psiholozi, knjižničari…) smanjenje, a novac odobren po novom zbrojnom koeficijentu. Upitno je kako poštovati propis o isplati naknade za godišnji odmor u visini prosjeka tri zadnje plaće – naime, učiteljima se ne bi smjelo isplatiti manje (a po odobrenim sredstvima se to mora), a nenastavnom osoblju bi trebalo isplatiti … Uglavnom – rok za predaju obračuna u FINU je danas, 1.8. do podne….”

    glasi: „Ukoliko školskoj ustanovi pri obračunu plaće za srpanj nedostaju sredstva zbog metodologije obračuna naknade za godišnji odmor, školska ustanova ima dvije mogućnosti:
    – predati FINA-i naloge za plaću bez obzira što će prekoračiti tzv. „maksimume“ odnosno iznos odobrenih sredstava, jer će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iznimno ovaj mjesec odobriti takva prekoračenja radi promjena bruto plaća koje su se dogodile u srpnju; ili
    – iznos nedostajućih sredstava može potraživati od MZOS-a prilikom isplate sljedeće plaće putem tablice „Razlika plaće“.
    – Upute i savjete školska ustanova može dobiti od savjetnika za plaće u Sektoru za financijske poslove na broj telefona:01/ 45 94 205 ili 01/ 45 94 241. „

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!